Idrottsparken, 2017-08-06 15:00

Sundsvall - Östersund

Inför: GIF Sundsvall-Östersunds FK
Vilka får jubla denna gång?

Inför: GIF Sundsvall-Östersunds FK

De häftiga och viktiga matcherna avlöser varandra. Europa League-kval och viktiga matcher i Allsvenskan. Nu är det tid för ett prestigefyllt Norrlandsderby!

Då var det äntligen dags för matchen som vi alla sätt fram emot så länge. Norrlandsderbyt del 2. I samband med bortamatchen mot Giffarna förra året skrev jag att det var en av den unga klubben ÖFKs största matcher som spelats. Jag tycker nog att det var det också. Men efter det har det hänt mycket. Vi har vunnit Svenska Cupen och tagit oss till Play Off till Europa League. Men ett derby är ett derby och vi ska inte ta bort storheten i det. En match som betyder så mycket mer än tabellplaceringar. Prestigen lagen emellan, städerna emellan och supportrarna emellan. Slaget om Norrland. Stoltheten och glädjen man känner vid seger, den vill man alltid uppleva.

Om man ska titta på tabellen har de senaste tidens resultat i Allsvenskan gjort att varje match är otroligt viktig för ÖFK för att hänga med i toppen. Vi är inte långt efter, tre poäng till andra platsen. Men det gäller att vinna för att hänga med. Nå ikapp Malmö FF känns hopplöst men andraplatsen, och ytterligare Europa League-kval, är inom räckhåll.

Tre derbyn har spelats mellan Giffarna och ÖFK i Allsvenskan. De två matcherna på Jämtkraft Arena minns vi tillbaka på med glädje och stolthet. Matchen i Sundsvall ifjol, den har vi förträngt. Men lita på att det är ett ÖFK som vill ha revansch för det pinsamma som hände då. Utan att nämna ”storebror” eller ”lillebror” så är det inget snack om att vi gått om GIF Sundsvall. Vi är Norrlands bästa lag just nu. Men det är 90 minuters fotboll som ska spelas och låt oss bli stolta och glada igen.

Sundsvall har haft en tung vår och slåss för att undvika direktnedflyttning eller kval. De har inte vunnit sedan mitten på maj och har hela säsongen haft otroligt svårt med anfallet. De har gjort minst mål i hela Allsvenskan i år och blivit nollad hela 8 gånger. Men som bekant går det inte att underskatta något lag i den här serien och ett derby är ett derby. Giffarnas kanske bästa spelare, Eric Larsson är tillbaka efter avstängning och Linus Hallenius ska vara redo igen efter en liten skada. Lars Krogh Gerson är däremot avstängd. Erik Granat, Filip Tägström och Juha Pirttijoki är skadade.

ÖFK kommer till matchen med stort självförtroende efter succén i Europa League-kvalet. Men det har varit en tuff tid med många tuffa matcher som slitit på truppen. Man har sett i vissa matcher i Allsvenskan att vi kanske har lite för tunn trupp för att prestera i både Allsvenskan och Europa League. Till denna match saknas fortfarande Andreas Andersson, Ken Sema, Hosam Aiesh och Douglas Bergqvist. Glädjande nog var Saman Ghoddos tillbaka när han fick hoppa in mot Fola Esch senast och gjorde det väldigt bra! Saman som gjorde två mål senast vi mötte Giffarna. Vi får hoppas på repris nu. Spekulera i startelva är som vanligt meningslöst när vi har Graham Potter som tränare. Det tuffa spelschemat den senaste tiden gör det ännu svårare. I dagarna skrev Patrick Kpozo från AIK på för 3,5 år och är spelklar redan till derbyt om Graham väljer att spela honom. Ett intressant nyförvärv som Graham och ledningen verkar mycket nöjd med och med tanke på kontraktslängden så är nog förväntningarna höga. Från AIK-håll verkar de flesta vara förvånad över att han inte fick en bättre chans i AIK. Det skulle vara roligt att se honom redan i den här matchen.

I Norrland kallar vi det derby när det är två timmars bussresa. Det är årets resa, årets dag, årets match (I alla fall i Allsvenskan). Vi supportrar kommer ge allt. De vill vi se på planen också. Gör oss stolta och glada!

Sundsvall mot Östersund.
Medelpad mot Jämtland.
Kust mot fjäll.
Klyktattare mot Surjämtar.
Norrlandslaget mot hela världens lag.
Patronerna mot Falkarna.
GIF Sundsvall mot ÖFK.

Nu kör vi! Rött och svart pumpar hjärtat!

Henkehenkeandersson@hotmail.com 2017-08-05 23:20:39
Author

Fler artiklar om Östersund