Tele2 Arena, 2023-03-05 17:30

Hammarby - Sundsvall

Inför gruppspelets avgörande match
Den numera flyktade Gustav Ludwigson och Alper Demirol firar målet som betydde 3-0 på hemmaplan föregående säsong mot Sundsvall.

Inför gruppspelets avgörande match

På söndag, 5/3, är det dags för Hammarbys tredje gruppspelsmatch i svenska cupen. Denna gång är det GIF Sundsvall som står för motståndet i en match där Hammarby spelar hemma på ”Nya Söderstadion".

Vi börjar med att titta på hur läget ser ut i de båda lagen och startar med bortalaget.

Sundsvall

”Giffarna” åkte ju ur Allsvenskan med dunder och brak föregående säsong, med endast 14 inspelade poäng och befinner sig nu återigen i det träsk som kallas för superettan. De har inte heller rosat marknaden i svenska cupen, där de inte ens lyckades vinna hemma mot Norrby, som ju huserar i division 1. Istället slutade det oavgjort, 0-0. Det blev förlust mot Brage, på hemmaplan, med 0-2 och även i en träningsmatch mot Östersund med 0-3 innan dess. Det verkar finnas en hel del att jobba på för den anrika föreningen om de, återigen, skall lyckas öppna ”Norrlandsfönstret” på vid gavel.

Spelarmässigt kan det noteras att Saku Ylätypa har lämnat laget och att Bajenbekantingen Dusan Jajic tillkommit. En långtidsskadad Linus Hallenius närmar sig spel men lär knappast vara med redan på söndag. På tränarfronten så har Sundsvall införskaffat en ny tränare, i form av Douglas Jakobsen, en tränare som tidigare tränade Sollentuna i Ettan Norra.

Hammarby

Efter två raka segrar och matchboll för avancemang, på hemmaplan, känns det lugnt och harmoniskt i Hammarbytruppen. Endast ett insläppt mål på två matcher, vilket dessutom var väldigt onödigt då det var i det absoluta slutskedet av matchen mot Brage. Vår centrallinje har känts väldigt stabil och vi har släppt till väldigt få chanser. Dessutom har våra offensiva vapen Erabi, Djukanovic, Besara och Mahjed alla fått näta. Även Saidi har sett spännande ut som central anfallare och skapat en hel del.

Det är, i nuläget, svårt att säga om det är försvaret eller mittfältet som är vår starkaste lagdel då båda har övertygat stort så här långt, och det skall bli väldigt spännande att se hur det kommer att se ut när vi får möta lite starkare lag framöver. En sak är i alla fall säker och det är att Hammarby har lyckats värva mycket spännande och duktiga spelare, främst i form av Tesfaldet Tekie, Montader Mahjed och Viktor Djukanovic samt förhoppningsvis även August Mikkelsen, när han kommer tillbaks efter skadan han ådrog sig mot Brage.

På skadelistan har Mikkelsen, som sagt, adderats, efter en sträckning i baksida lår, till Adi Nalic, Dennis Collander, ”Steve” Trawally och Jon Fjoluson. Av dessa ser det ut som att Nalic är den som närmar sig spel fortast. Det finns dock ingen som helst anledning att chansa med vare sig Nalic, Collander eller Mikkelsen utan det är bättre att se till så att de är spelklara till den Allsvenska premiären.

Vi har tidigare pratat om att det fortfarande finns ett par hål att fylla i Hammarby trupp innan den är helt satt och det är helt klart och tydligt så att vi fortfarande vill ha in en ytterback. Simon Strand verkar bli för dyr, så jag tror att vi inom kort kommer att få se Anton Kralj skriva på för Hammarby, en spelare som tidigare spelat under Marti i Norge. Kralj, som är vänsterfotad, har tidigare spelat både vänsterback och vänsterytter. Dock väldigt osäkert om han kan spela till höger, där det största hålet finns, med tanke på att vi har Shaquille Pinas på vänsterbacken.

Jakten på att täppa till det andra hålet, central anfallare, ser ut att ha kallnat en del. Kan det vara så att Hammarby väntar till sommarfönstret för att se hur väl Erabi/Saidi lyckas på positionen.

Jag tycker nog att det är lite väl riskfyllt, speciellt eftersom vi har ett mycket svårt program inledningsvis i Allsvenskan. Dessutom har vi kvalspel i Europa att tänka på. Det är helt enkelt inte läge nu att vara dumsnåla om vi vill att säsongen skall bli så framgångsrik som vi hoppas. Dock vet man aldrig med Jesper Jansson. Helt plötsligt så dyker det upp ett eller flera nyförvärv trots allt. 

Utgångsläget inför matchen

Efter två segrar, 4–1 mot Brage och 3–0 mot Norrby, skall det mycket till för att Hammarby inte skall ta sig vidare till kvartsfinal. Även om det skulle bli en oväntad förlust för ”Bajen” på söndag så behöver Brage ta en riktig storseger mot Norrby om de skall ta sig förbi på målskillnad.

Givetvis skall man inte underskatta någon motståndare men ett lag som Sundsvall, som visat dålig form hittills i svenska cupen, skall vi bara vinna mot. En vinst kommer också, med all sannolikhet, att vara nödvändig för att erhålla hemmamatch, som en av de fyra bästa gruppsegrarna, i kvartsfinalen.,

Vi går vidare och tittar på hur många lag som kan hamna på full poäng efter den tredje omgången. Det är totalt nio lag som har sex inspelade poäng efter de två inledande omgångarna, men det är endast sex lag som kan hamna på full poäng då sex av lagen möter varandra.

I denna tabellen kan ni se förutsättningarna för de lag som har chansen att komma bland de fyra första och därmed får hemmaplansfördel i kvartsfinalen.
 

Lag Målskillnad Plusmål Kvar att möta
Häcken 11–1 +10 Halmstad (hemma)
Sirius   8–1 +7 Mjällby (borta)
Djurgården   8–2 +6 BP (hemma)
Hammarby   7–1 +6 Sundsvall (hemma)
Kalmar   6–2 +4 Helsingborg (hemma)
Halmstad   4–1 +3 Häcken (borta)
Malmö   3–0 +3 Degerfors (hemma)
Degerfors   3–0 +3 Malmö (borta)
Mjällby   3–1 +2 Sirius (hemma)

Som ni kan se i tabellen ovan så ser det mycket lovande ut för Hammarby, som just nu ligger på en fjärdeplats i den totala tabellen, och därmed har en kvartsfinal på hemmaplan inom räckhåll. Dessutom möter man ett lag från en lägre division och som dessutom är helt borta från avancemang. 

En kvalificerad gissning, baserad på slagstyrkan hos lagen, är att Häcken enkelt avfärdar Halmstad på hemmaplan och därmed får hemmaplansfördel i kvarten.
Nästan lika säker är jag på att både Djurgården och Hammarby kommer att vinna mot BP respektive Sundsvall med ett par mål.

Jag har svårt att se något lag, förutom Sirius, om de vinner mot Mjällby på bortaplan, som kommer att skrapa ihop +8 eller fler. Det skulle möjligen vara Kalmar då, om de vinner stort mot Helsingborg. Att Halmstad, Malmö, Degerfors eller Mjällby når till +8 ser jag som ganska otroligt även om Malmö kanske har kapacitet att vinna stort hemma mot Degerfors. Malmö har dock inte öst in mål på något sätt så även det känns ganska osannolikt.

I övriga grupper, där inget lag har full poäng efter två omgångar står det mellan AIK och Västerås i ena och Göteborg, Norrköping och Gais i den andra. Vinnarna i båda dessa grupper kommer med all sannolikhet att få spela kvartsfinalen på bortaplan, om inget mycket ovanligt inträffar i de övriga grupperna.

Vad vill jag se på söndag?

Det jag vill se är ett Hammarby som står på för fullt under 90 minuter och trycker ned motståndarna djupt på egen planhalva. Vi har haft en tendens att ”somna” in under matcherna hittills, och hamna i ett läge i matcherna där vi blir för bekväma och endast koncentrerar oss på att passa runt bollen helt utan tempo.

Visst är det så, att så länge som man själva har bollen så kan motståndarna inte göra mål, och jag kan köpa det mot andra Allsvenska topplag, men mot lag av den kaliber som Brage, Norrby och Sundvall består av skall vi kunna dominera ännu mer eftertryckligt, och skapa ännu fler chanser på ett sådant sätt så att det blir underhållande för den publik som tagit sig dit för att se matchen. Är det så att det inte finns spelare som orkar så har vi fem byten att ta till. Snabbare passningsspel, på en touch, och mycket rörelse framåt är i alla fall det jag vill se på söndag.

Jag vill även se att vi fortsätter att producera mål framåt, så att våra offensiva spelare får det nödvändiga självförtroende som kommer att behövas när de ställs mot skickligare motståndare. Försvaret och mittfältet är jag inte alls lika orolig för som anfallet, då dessa lagdelar innehåller spelare med Allsvensk rutin på ett helt annat sätt än vad den anfallsmässiga gör.

Men framförallt så vill jag, förstås, se Hammarby ta tre klara poäng och göra så många mål så att det räcker till för en kvartsfinal på hemmaplan framöver. Det tycker jag att vi kan förvänta oss i och med det utgångsläge vi satt oss i efter vinsterna i de två första matcherna i gruppen.

Forza Bajen!



 

Göran Öberg2023-03-03 20:40:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!