Inför Guldskölden: Intervju med Expressens Oscar Broström

Inför Guldskölden: Intervju med Expressens Oscar Broström

Oscar Broström om personliga varumärken, det tuffa arbetsklimatet och Kiruna IF.

Nomineringarna till Guldskölden, SvenskaFans pris till landets bästa sportjournalister, är i full gång. I den här intervjuserien tänkte vi sätta strålkastarljuset på några sportjournalister som kanske inte är de största i Sverige just nu, men som är värda att lyfta fram.

Oscar Broström från Skellefteå är Expressens nya Premier League-bevakare. Han har tidigare arbetat med bland annat friidrott men just nu hårdbevakar han världens mest populära liga, ofta på plats.
 
Oscar har bland annat gjort en hel del djupdykningar i några klassiska brittiska klubbar, men är det någon artikel han själv vill lyfta fram så är det ett reportage om löperskan Meraf Bahta och henne tragiska historia.
— Jag gjorde en handfull reportage från städer som Portsmouth, Blackburn och Leeds när jag var i England under hösten, som jag själv tyckte var roliga att göra, men om jag ska lyfta en blir det väl historien om Meraf Bahta.
 
Årets sporthändelse är ändå något som skedde i norra Sverige, enligt Oscar.
— Att Kiruna IF bokstavligt talat drog på sig regnbågströjan och lanserade en kampanj för att förändra och utmana värderingar inom ishockeyn. Jag tycker att de ska ha en sådan jävla eloge för det.
 
— I veckan gladdes jag också åt att Koa Bosco, det italienska fotbollslaget som bara består av invandrare, vann en playoff-match och gick upp i en högre division.
 
 Vad är det bästa och sämsta med att arbeta som sportjournalist?
— Det bästa är väl det man får uppleva, personerna man får träffa, kollegerna man får hänga med, och så vidare. Det är ju ett ganska roligt och varierande jobb.
 
— Det sämsta, förutom att medieklimatet just nu är ganska tufft, är att man kan bli rätt blasé inför idrott. Slutar tycka att det är kul. Tappar intresset för sitt favoritlag. En annan sak som är sämst är att tvingas ringa stöddiga, jobbiga, ljugande sportchefer om irrelevanta övergångar inom typ hockeyallsvenskan.
 
Hur ser du på mediaklimatet 2015?
— Det är ju som sagt ganska tufft. Det här är förmodligen rätt ointressant för SvenskaFans-läsarna, och det är ju inga nya sanningar, men neddragningar, högre tempo och otrygga anställningsformer påverkar såväl oss journalister som journalistiken. Jag upplever att många är stressade, att många inte fullt trivs på sina redaktioner och att många lämnar journalistiken efter några år.
 
— En annan grej, som är smärtsamt tydlig inom sportjournalistiken, är att det verkar bli allt viktigare att ägna sig åt det här vedervärdiga byggandet av sitt personliga varumärke.
 
Vad skulle det betyda för dig att vinna någon av kategorierna i Guldskölden?
— Jag hade blivit chockad. Det här kan vara en för smal referens, men jag hade nog känt mig lite som Ann Veal från 2000-talets roligaste tv-serie, Arrested Development. Fortfarande stört att serien på svenska fick namnet "Firma ruffel och bygg".
 
Finns det någon sportjournalist du skulle vilja lyfta fram?
— Flera stycken. Det är lite synd att ”årets reporter” inte är en kategori i Guldskölden, eftersom de nuvarande kategorierna tenderar att premiera de som syns och hörs mest, framför de som kanske gör bäst sportjournalistik. Tomas Pettersson och Ludvig Holmberg på Expressen, Moa Höjer på NSD och Lisa Edwinsson på DN skulle jag vilja lyfta fram.
 
— Jag röstade på min kollega Sebastian Mattsson som årets sportjournalist för att jag hoppas att det ska förbättra mina chanser att få pengarna han är skyldig mig efter att Mame Biram Diouf gjorde över sju mål under Premier League-säsongen. Men han är också en duktig reporter.
 
Om du fick bestämma din drömnyhet och drömrubrik, vad skulle det vara?
— ”SCHELIN SKÖT VM-GULD TILL SVERIGE – DÅ BLEV DET FRED PÅ JORDEN”. Den är väl lite lång, men den innehåller ändå mycket bra.
 
Så har Oscar Broström röstat i Guldskölden
Årets sportkommentator: Niklas Jarelind, SBS Discovery
Årets programledare: Axel Pileby, TV4
Årets expert/bisittare: Johanna Garå, TV4
Årets sportkrönikör: Thomas Pettersson, Expressen
Årets sportbloggare: Cecilia Edström, SVT
Årets sporttwittrare: Elena Lövholm
Årets sportpodd: Della Sport
Årets sporttjänst/app: TextTV
Årets sportjournalist: Sebastian Mattsson, Expressen

Björn Johnsonbjorn.johnson@svenskafans.com@JohnsonBjorn2015-05-11 15:00:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll