Örjans Vall, 2021-08-22 15:00

Halmstads BK - IFK Norrköping

Inför Halmstad BK - IFK Norrköping söndagen den 22 augusti 2021 på Örjans Vall
Fyra Halmstadspelare och några IFK-are skymtar i bakgrunden...

Inför Halmstad BK - IFK Norrköping söndagen den 22 augusti 2021 på Örjans Vall

Årets svåraste bortamatch? Ja den här eller MFF! Halmstads hemmafacit: Häcken 1-0, Blåvitt 1-1, Mjällby 1-1, Degerfors 0-0, Djurgården 0-0, Varberg 1-1, Malmö 0-0! Det ger raden 7 1 6 0 4-3 9 och det ger mig skrämselhicka. Dessutom är det nästan 33 mil till Örjans Vall och en gräsplan väntar där! För att inte tala om Ante….

Under mina år som IFKare så kom Halmstad upp i Allsvenskan 1971 för att direkt åka ur. Man var tillbaka 1974 och stannade till 1987. Under de åren blev det guld ’76 och ’79 med Roy Hodgson som tränare. 1989 var de tillbaka igen nu md Stuart Baxter vid rodret, men ’91 halkade de ur och kom tillbaka ’93 och höll sig kvar till 2011.Under den här tiden kan jag börja undra om det inte är IFK jag läser om, med tränare som Mats Jingblad, Janne Andersson och Jens Gustafsson. Tillbaka i Allsvenskan ’13, ner i Superettan ’15 ur igen och tillbaka ’17 ur ’18 och tillbaka i år ’21. Tränare har vi diskuterat men vi har några spelare som spelat för Halmstad också: Sead Haksabanovic, Isak Pettersson, Andreas Johansson, Emir Kujovic, Gunnar Heidar Thorvaldsson ( och ev. Andreas Hadenius, var ju där och vände).

Veckans trupp? Vad jag kan förstå är det bara Agardius och Binaku som inte är uttagbara.
Jansson, Wahlqvist, Lund, Castegren, Rask, Skulason,,Ishaq, Alle, IBJ, Dino, Levi, Totte, Sam, Julle,  Telo, Gurfinkel, Khazeni, Sema och Björk.

Tänkbar startelva, om inte Ari kan spela så lär Castegren flytta ner, med följd av att IBJ kommer in. Sedan är alltid frågan nu för tiden om Totte orkar en hel match (och om det är bästa att låta honom starta eller bytas in) Björk är ju alternativet. Levi gjorde en bra match mot Värmbol men räcker det för att starta? IBJ gjorde mål mot Östersund, går han då före Castegren på mittfältet? Telo fick starta mot Värmbol, han eller Gurfinkel på vänsterkanten? Om Levi startar på bänken kommer nog Khazeni in till  vänster och Sam till höger? Ja, det finns några versioner för Norling att fundera på! Bra, för då kan inte Halmstad vara säkra på hur IFK ställer upp.

Jansson
Wahlqvist Lund Ari (Castegren)
Ishaq Alle Castegren (IBJ)  Telo (Gurfinkel)
Sam (Levi)  Totte (Björk)  Khazeni (Sam)
Bänken: Julle, Rask, Castegren (IBJ) , Levi (Khazeni), Dino, Gurfinkel (Telo) , Sema och Björk.

Vad gäller scenarierna efter matchen mot Östersund då?

Nu har vi raden:
O F V  V V O  F F V  V F F  V F V

1 Kråkvarianten eller varannan match succé och varannan katastrof gäller fortfarande och håller också om vi förlorar mot Halmstad. Vi stannar då på 44p som förra året hade räckt till en 7:e plats. Låter fortfarande rimligt.

2 Totteeffekten, vi vinner alla hemmamatcher och spelar oavgjort borta. Här fick vi ett bättre resultat än väntat borta mot Östersund med 2 extrapäng. Lyckas spela oavgjort eller t.o.m. vinna på Örjans vall så håller detta, i bästa fall med 4 extra poäng, vilket betyder 33 eller 35p till slut och 53 eller 55p totalt. Kan bara ge en bättre slutplacering och troligt Europaspel, vilket fortfarande även är möjligt att nå via Cupen.

3 Stora darreneffekten är för tillfället lagt åt sidan! Vi får se om vi får anledning att komma tillbaka dit?

Halmstad då?
Förutom att de är klart starka hemma och att de totalt släppt in 12 mål, Av vilka IFK har gjort 2 eller 17%, det är det bara Elfsborg som gjort annars. .

Vi ska definitivt inte snegla mot deras tabellplacering, de är mycket bättre än vad den visar. Marcus Antonsson har nu växt in i laget, så han kan lätt göra minst ett mål till mot IFK i år. Dessutom har har han Mikael Boman vid sin sida. Antonsson utgör ju ett djupledshot mot alla lag och en väldigt vass avslutare. Vi har ju också lärt oss den trista vägen att matcherna oftast avgörs i planens längdriktning!

Förutom att de är klart starka hemma och att de totalt släppt in 12 mål, av vilka IFK har gjort 17%.  Det är det bara Elfsborg som mäktat med.
Annars är det alarmerade rubriker som mött oss sedan omstarten av Allsvenskan efter EM:

Boman kvitterade mot Kalmar, delad poäng.
MFF missade chansen att gå upp i serieledning. Fick inte hål på Halmstad.
Milosevic: Man ska inte underskatta Halmstad.
Självmål i 94:e räddade Halmstad.
Djurgården tappade poäng mot Halmstad, som rasade efter bortdömd straff.

Vad blir rubriken mot IFK? Förlustnollan hemma struken eller Halmstad fortfarande obesegrat på Örjans Vall?

Matchen hemma mot MFF såg statistiskt ut så här (jag kan ju hoppas att IFK ikläder sig liknande spel som Malmö och möts på liknande sätt?):

                      HBK        MFF
Bollinnehav:  31%        69%                    
Skott:                 5          16                        
På mål:              2            2                          
Hörnor               3            7                          
Varningar:         3            2

:Generellt, gäller per hemmamatch                                                 
Gjorda mål                                   0,6                     
Insläppta mål                               0,4                     
Tid till första mål (min)               49
Tid till insläppta mål (min)          69
Gula kort                                     1,4
Röda kort                                     0,1
Använda avbytare                        2,7
Största vinst                                1-0
Största förlust                            Ingen än så länge    
                 
Vad har då Halmstad för spelare förutom Antonsson, som gjort hälften av Halmstads 10 egna mål (1 självmål avgjorde mot Östersund), Boman och Ante.

De har Edvin Kurtulus som högerback bredvid Ante, som Bajen har värvat till nästa säsong. Det säger väl något om hans kvalité. I deras kompakta och svårgenomträngliga försvar finns också Alexander Berntsson och Andreas Bengtsson. På mittfältet har de Samuel Kroon som gjort ett mål så här långt. Joel Allansson, Erik Ahlstrand och Emil Tot Wikström. Som avbytare mot Kalmar hade de även Sadat Karim som anfallare och Amir Al-Ammari som mittfältare, båda dessa har också nätat i år.

Halmstads kompakta försvarsspel känner de sig säkra i och precis som i förra hemmamatchen kommer IFK få svårt att forcera detta. Så jag har ju mina dubier om hur matchen kommer att utspela sig.

Jag hoppas verkligen att inte IFK kommer att spela lika trist som mot Kalmar med stort bollinnehav, men oftast på egna planhalvan. Det betyder att det krävs snabbare och betydligt effektivare passningar än i den matchen. Spelet mot Värmbol var ju i och för sig helt OK, men nu är et Ante och Halmstad som gäller.

Förutom att Halmstad försvarar sig bra så är de definitivt inte ofarliga framåt. De är dessutom farliga på hörnor och fasta situationer. Mot AIK på bortaplan blev det också en tät och jämn match. Nu är det förutom IFK endast Örebro! och AIK som lyckats vinna över Halmstad i år. Halmstad har även gjort förlusterna till jämna matcher, så det lär bli tufft och jämt  även i morgon.

De har vuxit in i den Allsvenska kostymen, utan att värva speciellt mycket, och jag kan inte på något sätt se att de inte kommer att spela Allsvenskt även under 2022. Det är t.o.m. så de har en strategi att inte ha så stor rörelse i laget. Att jämföra då med IFKs snurrdörrar. Så IFK får INTE undeskatta dem! Förutom det kompakta försvaret är eller blir snarare målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist mycket bra. Detta är inte konstigt då Halmstad emellanåt spelar med sex backar (mot IFKs tre anfallare!)
Hemma mot Djurgården var det Halmstad som tog tag i taktpinnen, gör de det mot IFK också så vet inte jag hur det kan sluta, jag kan ju gissa men vill inte! 

Publikmässigt hoppas jag att Halmstad släpper in bortapublik så att spelare # 12 kan göra lika mycket nytta som i Göteborg! 

Halmstad klarade dessutom av Hammarbys publiktryck bättre än vad IFK gjorde med sitt 1-1.

I de senaste matcherna har Halmstad gått från en ödmjukhet och defensiv disciplin till att ha flyttat fram positionerna även offensivt, utan att försvarsarbetet tagit skada. Ante har lyckats få in samma hängivenhet att jobba hårt som han även lyckades med i IFK. Ante säger vidare i en intervju inför IFK-matchen att de är starka och obesegrade på hemmaplan. De vill vinna alla matcher, särskilt hemma. Och det kommer att kräva hårt jobb. Han nämner specifikt Totte som en stor utmaning och jag hoppas då att utmaning minst finns på plan i 90 minuter! Givetvis betyder IFK mycket för Ante, men definitivt inte på planen. Han anser IFK vara ett bollskickligt lag som vill ha mycket boll. De är snabba på konstgräset hemma men på Örjans Vall blir det annorlunda. Jag hoppas då att årets Himmelstalundsträningar något har minskat skillnaden mellan gräsvarianterna för IFK.

Mina förhoppningar om spaningar på söndag eftermiddag hos mina kollegor är:

1 Totte spelar hela matchen och Totteffekten sitter i.
2 IFK får ihop ett liknande kompakt försvarsspel som Halmstad visar upp.
3 Att IFK bryter Halmstads förlustnolla på Örjans Vall.
4 Att alla inser att matcherna avgörs oftast den sista kvarten och även på stopptid.
 Att vi räknar med att få en straff emot oss och ett felaktigt offsidemål bortdömt!

Ja, det var det hela!

När, var, hur?
Se rubriken och mina förhoppningar till spaningar efter matchen! Som vanligt refererar NT och Discovery+ sänder med början 14.44 på söndag. 

Framåt Kamrater!


 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2021-08-21 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås