Örjans Vall, 2023-07-15 15:00

Halmstads BK - IFK Värnamo

Inför: Halmstad borta
Speciell match för Joseph "Joe" Baffo som är fostrad i Värnamo men spelar för Halmstad.

Inför: Halmstad borta

Värnamo möter Halmstad BK.

Snart har halva Allsvenskan spelats men innan dess väntar en match mellan IFK Värnamo och Halmstad BK på klassiska Örjans vall.

Senast åkte Värnamo på en förlust mot Djurgården där slutresultatet skrevs till 2-1. Det var en match med två olika halvlekar, den första var relativt bra medan den andra var under all kritik. I matchen visade Kim Hellberg prov på dålig matchcoachning, han gjorde nämligen sena och besynnerliga byten. Hellberg har också tidigare visat att han inte är särskilt flexibel, om motståndarna justerar sin taktik och börjar ta över matchen så har tränaren inget motdrag. Det var det som fällde Värnamo senast.

Spelarmässigt så stod Wenderson, Näsström, Johansson och Ademi för underkända insatser mot blåränderna samtidigt som Erikssons, Therns och Larssons respektive prestationer var tveksamma. Därmed skulle dessa herrar kunna tänkas hänga löst inför matchen mot Halmstad.

Värnamos trupp är ganska jämn och således finns det flera bänknötare som har en realistisk chans att få starta. Exempel på det är Bernardo Vilar, Charlie Vindehall, Ajdin Zeljkovic och Marco Bustos.

Värnamo är i skrivande stund på en elfteplats och man befinner sig mellan mitten- och bottenskicket. IFK har 15 poäng, det är fem poäng ner till negativt playoff och endast fyra poäng upp till sjundeplacerade Norrköping. 

Med tanke på att laget har ganska lite luft ner i tabellen så finns det en viss oro för nedflyttning. Värnamo har dessvärre varit väldigt ojämna och har som bekant svårigheter att hantera olika matchutvecklingar. Det mest konkreta exemplet är när Värnamo hamnar i underläge, man har nämligen svårt att sätta press och forcera mot låga försvar.

Halmstad BK:
Halmstad är tillbaka i Allsvenskan efter en ettårigsejour i Superettan. Inför årets säsong så betraktades man som en nedflyttningskandidat men än så länge har man tystat alla tvivlare och i skrivande stund är man femma i tabellen. Laget har 23 poäng med sju vinster, två oavgjorda och fem förluster. På de senaste åtta matcherna har man endast en förlust vilket var mot Malmö FF efter ett sent avgörande från Sejdiu.

Laget tränas av Magnus Haglund som varit där sedan 2019. Haglund var därmed ansvarig när lagen åkte ur Allsvenskan men fick trots det fortsatt förtroende vilket visat sig vara ett bra beslut. Vanligen brukar han ställa upp med ett rakt 4-4-2 där det är en kompakt defensiv där man står ganska lågt. Offensiven varieras men Halmstad är vassa i omställningar och även på fasta situationer.

Halmstad har en stark defensiv på pappret med Malkolm Nilsson Säfqvist mellan stolparna samt rekordmannen Andreas Johansson och Värnamofostrade Joseph Baffo i mittlåset. På kanterna finns Marcus Olsson och Philemon Ofosu-Ayeh som det inte är lätt att dribbla sig förbi. Angående Ofosu-Ayeh så kan det nämnas att det inte bara är en defensivt skicklig spelare utan det är en modern wingback med offensiva kvalitéer. Han är snabb och stark samt har en bra inläggsfot och brukar hänga med upp i anfallen.

När Halmstad åkte ur Allsvenskan så släppte man in 26 mål på 30 matcher vilket var nästminst i hela serien. Det var en defensiv som därmed var urstark och snarare mitten- än bottennivå. Trots att Halmstad är högt i tabellen så har faktiskt inte försvarsspelet hållit samma klass som senast. På 14 matcher har man släppt in 18 mål vilket är lika mycket som Värnamo. Totalt har HBK fått 244 skott mot sig vilket är mest i Allsvenskan, som en kontrast kan det nämnas att IFK fått 168 skott mot sig.

Vid en titt på ”xG against” så har Halmstad ett snitt på 1.97, enligt den förväntas alltså Halmstad släppa in två mål per match. Därmed borde Halmstad ha släppt in 28 mål hittills och inte bara 18.

Det bör betonas att jag är medveten om svårigheten med att dra slutsatser utifrån statistik, alla siffror uppstår nämligen i ett sammanhang. Ambitionen med att beskriva xG är inte att ge en heltäckande sanning utan snarare att presentera ett perspektiv.

Om man tittar på offensiven så var den stora frågan inför säsongen hur man skulle öka målproduktionen och en spelare som man hoppades på var Viktor Granath. Det är en 29-årig forward som 2021 gjorde 24 mål för Skövde AIK och året därpå gjorde lika många mål för Västerås SK i Superettan. Granath har hittills gjort sex mål och två assist för Halmstad. Det är en bra target-spelare med bra spelförståelse och en vass avslutare som infriat förväntningarna.

Totalt har laget gjort 15 mål på 14 matcher medan lagets ”xG for” visar 0.9. Därmed har HBK lite för hög målproduktion i relation till xG. Laget har totalt skjutit 130 skott mot motståndarmålen och det är faktiskt minst av alla lag i Allsvenskan. I ett annat ljus skulle man dock kunna påstå att Halmstad är ett effektivt lag.

Sammantaget så ger xG-siffrorna en bild som säger att Halmstad inte är värda alla de poäng som de förtjänat utan snarare att de handlar om flyt. Slumpen är som bekant något som kan vända och därmed skulle Halmstad kunna riskera att gå en tuff höst till mötes.

Slutligen vill jag ge ros till mittfältaren Amir Al-Ammari som imponerat i den blåa tröjan. Det är en löpvillig spelare med hög arbetskapacitet som har bra tillslag och är bolltrygg. Han passar väldigt bra in i Haglunds maskineri.

Matchen:
Det är ingen enkel match att tippa eftersom det är två jämna lag som drabbar samman. Halmstad och Värnamo möttes i en träningsmatch i vintras och då blev det 1-1 fastän Värnamo var spelmässigt bättre.

Halmstad gynnas av hemmaplansfördelen och HBK lär ha ett gott självförtroende efter en bra resultatmässig första halva av serien. Dessutom har Värnamo sin 2023-”förbannelse”, där varje vinst följts av två raka förluster. Om den förbannelsen fortsätter så kommer det bli förlust imorgon.

Ett mardrömsscenario är att Halmstad gör 1-0 tidigt. I det läget kommer troligen HBK sjunka ner lågt och försvara kompakt samtidigt som Värnamo förgäves slår massa passningar utanför straffområdet medan inga chanser skapas.

Samtidigt så är HBK inget topplag och det finns som tidigare nämnt underliggande siffror som talar mot dem. IFK är ett väldigt ojämnt lag men har visat att det finns hög höjd och skulle spelarna vakna på rätt sida så kan det bli jubel på Örjans vall.



 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-07-14 06:26:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo