Örjans Vall, 2023-04-02 17:45

Halmstads BK - AIK

Inför Halmstads BK - AIK: Premiär!

Inför Halmstads BK - AIK: Premiär!

Det är premiärdags i Allsvenskan 2023 där AIK på söndag går in på Örjans Vall och ska spela mot Halmstad. En premiär där AIK ses som favoriter, vilket historiskt sätt inte är en garanti för 3 poäng.

Det är premiärdags för Allsvenskan på lördagen med skyhögt intresse som vanligt, där AIK går in i första omgången på söndagen. En oviss säsong där förhandstippade tabeller avlöser varandra med olika placeringar och egentligen är det väl bara de olika skikten i tabellen som folk är eniga kring. AIK tippas mellan placering 2-5 där de flesta är eniga kring en stark startelva, men med en del frågetecken och form på flera spelare.
Kan John Guidetti infria de förväntningar som ställts? Har Brännan det som krävs för att driva ett topplag? Hur samspelt är det nya lagbygget?

Försäsongen har för det mesta blandat och gett. Det är positiva vindar kring lagbygget och spelsättet. Det är länge sedan ett AIK har gått in på planen och varit så framåtlutad i matcherna, vilket vi som supportrar inte varit bortskämda med de senaste åren. Viktor Fischer har kommit in med besked och kärlek har östs över dansken som verkligen ser lovande ut. En Jimmy Durmaz som i början såg seg och otränad ut har mot slutet varit bland de bästa på planen, samt en John Guidetti som nu på allvar ser vältränad ut.
Men försäsongen måste ändå betygsättas som underkänt i samband med uttåget mot Hammarby i Svenska Cupen, AIKs enda chans till europaspel som nu dörren är stängd till.
Dock kanske är det är just detta som AIK behöver på långsikt. En säsong med endast allsvenskt spel där Andreas Brännström får jobba med laget ostört med ca 1 match i veckan och verkligen sätta sitt spel.

Kommer ta tag i taktpinnen direkt
På söndag går AIK ut i årets första seriematch mot nykomligen Halmstad på klassiska Örjans Vall. Halmstad som tog starkt tog sig direkt tillbaka upp i finrummet efter uttåget 2021, och truppen ser ungefär likartad ut som då. På förhand ett lag som kommer härja nere i botten och har tippats runt kvalplats.
En bortapremiär mot Halmstad tror jag kan passa AIK bra. Under försäsongen har vi nött ned tillbakadragna lag väl, ex Varberg och Östersund, och matchbilden kan bli liknande i detta fall. AIK kommer vilja ta tag i taktpinnen direkt och jaga ett ledningsmål relativt tidigt. Halmstad har ett starkt kollektivt försvarl med Andreas Johansson som ledare, gubben är nu 41 år gammal. Imponerande.

Personligen ser jag en liknande startelva framför mig som när AIK mötte Varberg för ca 1 månad sedan. AIK kommer behöva vara framåtlutande med både spelskicklighet och fysik. Ser gärna hela trion Guidetti, Fischer och Faraj från start där både Guidetti och Faraj fysiskt kommer få brottas med Halmstads försvarslinje, för att konstant etablera bollen högt upp i banan. Detta samtidigt som centrala mittfältet kommer behöva flytta boll i högt tempo för att luckra upp Halmstads försvar som mer än gärna står och nickar bort inlägg och täcker avslut.

En premiärvinst kommer ge ett lugn och ro
Att möta en nykomling i en premiär har genom åren visat sig vara ett tuffare test än det är på pappret. För AIK kommer det handla om att vinna. Det spelmässiga kommer vara sekundärt då en premiärvinst sätter stämning och en lugn ton inom laget.
Det råder dock ingen tvekan om att AIK kliver in i matchen som favoriter, detta med en god ton i truppen då genrepet mot Helsingborg slutade med en 0-3 seger. Ett lag som får ses som liknande som Halmstad, även om det sistnämnda är något steg högre i kvalité.
AIK har historiskt sätt sällan vunnit sina premiärer, även om statitstiken blivit bättre på senare år. Gällande inbördesmöten mot Halmstad har dock AIK levererat där de 5 senaste matcherna har slutat med 4 segrar. Försäsongen har visat att AIK blivit bättre på att nöta ned definsiva lag och med Brännans fotbollskunskaper ser jag AIK kunna vinna premiären konfortabelt.

Hur ser ni på premärmatchen? Kommentera gärna nedanför.

 

Andreas Ristare2023-04-01 14:27:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen