Örjans Vall, 2023-04-16 17:30

Halmstads BK - Djurgården

Inför Halmstads BK - Djurgårdens IF
Djurgården ställs mot Halmstad på Örjans Vall under söndagen.

Inför Halmstads BK - Djurgårdens IF

Efter en blek och på många sätt tråkig insats mot Sirius i föregående omgång ställs Djurgården mot Halmstad på Örjans Vall under söndagen. Det kommer bjudas på naturgräs, försvarsfokuserat motstånd och en hel del tuffa dueller. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför matchen. 

Insatserna för DIF under säsongen har, bortsett från de stora förlusterna mot Lech Poznan och Häcken, ändå slutat med poäng för Djurgården. Däremot ser laget inte över huvud taget ut att vara i något sorts toppskick. Detta behöver inte vara fel, så länge poängen trillar in på kontot, men snart måste nog spelarna visa att de faktiskt vill och kan prestera. Särskilt i en match mot ett lag som HBK är det särskilt viktigt att visa vilja och inställning. Det bjuds alltid på tufft motstånd i Halmstad. Med tanke på att DIF visat sig ha bekymmer med kontringsorienterade lag med lågt och tight försvarsspel gäller det att alla gör sitt jobb.  

Obesegrade, men knappast nöjda
Säsongen hittills har gett DIF-supportrarna en relativt stark vända i cupen, även om matchen mot Häcken lämnade betydligt mer att önska. Därtill har man fått erfara ett avslutat Europaäventyr, där man med dunder och brak åkte ur mot Lech Poznan utan ett enda gjort mål. I Allsvenskan har en bekväm resa till tre poäng mot BP följts av en otroligt blek insats mot Sirius under förra helgen. Djurgården är fortfarande obesegrade i serien, men med tanke på den tråkiga utvisningen och skadan på Jacob Widell Zetterström - samt på det faktum att ingenting verkade hända framåt för Blåränderna - är det svårt att jubla över det. 

Halmstad kommer å sin sida spela sin tredje match i Allsvenskan efter uppflyttningen. Den första gick alldeles utmärkt, mot AIK där man vann hemma på Örjans Vall, samtidigt som hallänningarna förlorade den andra borta mot Degerfors. Det är lätt att se framför sig en match där Halmstad, som redan slagit en stockholmsk storklubb på hemmaplan i år, kommer vara otroligt taggade. HBK kommer vara redo att slåss om varje meter, det kommer smälla i varje duell. Hemmalaget kommer stå samlat i försvar och försöka sitt yttersta för att brunka in ett mål eller två. Det luktar chanser på långa inkast och hörnor på lång väg, dessutom kommer Halmstad säkerligen arbeta med snabba omställningar för att straffa Djurgården. 

Osäkert målvaktsval
Som alla säkerligen redan är medvetna om står Djurgården inför matchen, och dessvärre även en längre tid framöver, utan sin förstemålvakt. Widell Zetterströms utvisning och skada lämnar ett stort tomrum efter sig då Tommi Vaiho inte verkat ha presterat tillräckligt bra för att vara aktuell ens för truppen hittills under säsongen. André Picornell fick som bekant hoppa in efter utvisningen sist, och stod för en fin insats. Däremot är han knappast särskilt rutinerad och det är långt ifrån självklart att han ses som ett tillräckligt bra alternativ för att starta fram tills Widell Zetterström är tillbaka. Med det sagt bör han få chansen mot Halmstad efter den nämnda insatsen sist. Skulle det gå bra även i denna match är det möjligt att Bosse Andersson sitter lugnt i båten, i alla fall fram till sommaren. Om inte är det långt ifrån omöjligt att en kontraktslös målvakt värvas in inom kort för att stärka upp laget.

Till höger i försvaret kommer Piotr Johansson med största sannolikhet starta. Elias Andersson kommer antagligen få fortsatt förtroende till vänster, även om Pierre Neurath Bengtsson har spelats när tränarna vill stärka upp försvaret. Mittlåset kommer i vanlig ordning dikteras av Marcus Danielson, som får Carlos Moros Gracia intill sig då Jesper Löfgren inte är en del av matchtruppen. Rasmus Schüller och Magnus Eriksson bör rimligen vara självskrivna i startelvan även i matchen mot Halmstad. Huruvida Hampus Finndell får fortsatt förtroende är mer osäkert. Visserligen stod han för en mycket fin insats mot BP där han även gjorde två mål, däremot rosade han knappast marknaden mot Sirius. Lägg därtill att det finns gott om duktiga innermittfältare i laget som också behöver speltid för att hållas nöjda. Med det sagt är det långt ifrån omöjligt att Besard Sabovic tar startplatsen före Finndell i den här matchen. 

Vad gäller anfallstrion är det sannolikt Oliver Berg som får starta centralt. Visserligen skulle Jacob Bergström nog passa väl in i en match mot Halmstad borta, men skulle Berg visa sig starta på mittfältet blir det antagligen Victor Edvardsen som tar den platsen istället. Edvardsen har hittills fått starta båda matcherna i Allsvenskan till höger i anfallet. Mot Halmstad bör Joel Asoro istället få den möjligheten, trots de diskussioner som rörts upp om honom i media på sistone. Asoro kan göra enormt mycket skada mot vilket allsvenskt försvar som helst, och sitter dessutom inne på helt andra fysiska förutsättningar än nästan vilken annan spelare som helst i serien. Dessutom är han betydligt mer bekväm ute till höger än Edvardsen. Till vänster får Gustav Wikheim sannolikt chansen till start återigen, inte minst på grund av att han egentligen var den enda som lyckades röra om i Siriusförsvaret sist.

Det behöver inte vara vackert
När Djurgården ställs mot ett nyss uppflyttat motstånd finns det egentligen ingen annan godtagbar utkomst än seger, åtminstone utifrån supportrarnas perspektiv. Blåränderna har knappast kniven mot strupen sett till att man faktiskt, som sagt, är obesegrade hittills. Däremot lämnade insatsen mot Sirius enormt mycket mer att önska och en förlust imorgon är knappast ett steg i rätt riktning. Halmstad är inget dåligt lag och som tidigare nämnt är det ett motstånd som antagligen kommer passa Djurgården illa. Senast HBK var i Allsvenskan gjorde DIF bara ett mål mot hallänningarna på två möten, på Tele2 vann man men i Halmstad fick man åka hem med ett kryss. Med det sagt förlorade Blåränderna på Örjans Vall senast 2014, vartefter man vunnit två av tre möten. 

Det kan därmed fastslås att HBK inte är något motstånd som har för vana att plocka poäng från Stockholms stolthet. Däremot kan ett nyligen uppflyttat lag som ställs mot ett förväntat topplag på halvfart helt klart ställa till med bekymmer i alla fall. Som tidigare nämnt är det absolut viktigaste för Djurgården att överträffa, eller i alla fall matcha, HBK:s arbetsinsats. Schüller måste vara elak tillsammans med mittlåset, kapten Eriksson måste tjafsa och lösa frisparkar på mitten. Inte minst måste också skotten sitta, för någon kavalkad av stora chanser mot HBK-målet kan man knappast vänta sig. Avslutningsvis är det nog inte mot Halmstad borta som säsongen vänder och Djurgården börjar se ut som man gjorde under hösten. Det är helt enkelt inte en sådan match, det går inte heller riktigt så fort för ett lag att visa den sortens form. Istället gäller det att helt enkelt göra allt som krävs för att ta med tre poäng tillbaka till huvudstaden, varken mer eller mindre. 

Matchstart: 17:30
Plats: Örjans Vall
Sänds på: Discovery+/Cmore

Jakob Woll2023-04-15 20:31:00
Author

Fler artiklar om Djurgården