Inför Hammarby - Elfsborg: Gå för en tredje raka, Bajen!
Så här glad blir man när lagkamraten avgör på stopptid!

Inför Hammarby - Elfsborg: Gå för en tredje raka, Bajen!

I eftermiddag finns förutsättningarna för en spännande och välspelad fotbollsmatch när Hammarby möter IF Elfsborg hemma. Bägge lagen kommer med vind i seglen. Elfsborg på andra plats i tabellen och kanske säsongens stora överraskning så här långt. Hammarby kommer till match med en riktigt fin vecka bakom sig.

Solen och sommarvärmen kom. Med den också ett helt annat bajenspel. Förra helgen vann vi en viktig och alldeles underbar derbyseger. En 2-1 vinst som satt där den skulle och som fortfarande framkallar ett stolt leende på mina läppar när jag tänker på det. Derbysegern följdes upp av en brutalt skön seger mot Norrköping i torsdags. Jag har knappt hämtat mig än efter segervrålet i matchens sista sekund när Abbe Khalili gör segermålet.

Framförallt har vi fått se ett helt annat spel. Skador tvingade Billborn och Jocke Björklund att formera om trupperna. Hammarby valde en trebackslinje där Kalle Björklund klivit in och spelat fotboll på ett sätt som sannerligen har imponerat på mig. Även David Fällmän känns mycket mer hemma och trygg i den här rollen, där han har två mittbackar på varsin sida.

Hammarby har alltså höjt sig rejält i veckan som gått. Som supporter har jag fått tillbaka livsglädjen. Nu tar hon väl i? tänker någon, men ärligt talat – det påverkar oss enormt i vardagen. Att få en derbyseger och övertidsvrål efter att behövt ha genomlidit matcherna mot Falkenberg och Helsingborg har verkligen gjort under för mitt humör. Jag vet dessutom att jag inte är ensam.

Nu ska vi ta oss an Elfsborg. Ett Elfsborg som går riktigt jäkla bra. Man ligger tvåa i tabellen och slog tillbaka just Falkenberg samtidigt som vi jobbade hem tre poäng i Norrköping. I den matchen gjorde Elfsborg fyra mål på matchens första tjugo minuter och känslan var när målplingen från den matchen dök upp i rutan att det där kunde sluta tvåsiffrigt. Det gjorde det inte. Falkenberg spelade för hedern i andra och vann den halvleken. Elfsborg vann matchen med 4-2.

Vi har redan mött Elfsborg en gång eftersom vi nu nått halva säsongen. Den gången spelade vi 2-2. Där tog Elfsborg ledningen i matchen, vi vände den genom två snabba mål i andra av Paulinho och Kacaniklic men med fem minuter kvar kunde Per Frick kvittera. Elfsborg kommer med tre raka segrar och en fantastisk form.

Det kommer att bli en tuff nöt att knäcka. Nyss nämnda Frick har gjort fem mål i årets allsvenska. Men med det är han bara på andra plats i Elfsborgs interna skytteliga. Den leds av Jesper Karlsson som gjort 8 av lagets totalt 27 gjorda mål. Det är Karlsson och MFFs Kiese Thelin som delar den allsvenska skytteligaledningen på 8 gjorda mål. Hammarby har bara gjort 18 mål i årets allsvenska. Vår främste målskytt så här långt är Gustav Ludwigsson som gjort hälften så många mål som Karlsson.

Dennis Widgren får inte spela dagens match eftersom han är avstängd efter att ha dragit på sig sitt fjärde gula kort. Gästande Elfsborg har inga spelare avstängda.  
Hammarby har haft rejäla problem med många skador men glädjande till söndagens match är att både Tim Söderström och Paulinho åter finns tillgängliga för spel. Magyar, Sandbarg och Kacaniklic fortsatt på skadelistan.

Det lär väl vara så att Tim tar Widgrens plats i backlinjen och att vi fortsätter med vår 3-5-2. Jag tippar i övrigt på att samma spelare som startade mot Norrköping och Djurgården får förtroendet ute på plan. I målet vaktade ju Davor matchen senast och han gör ett par matchavgörande räddningar och får garanterat fortsatt förtroende mellan stolparna.

Chansen är stort att dagens match kommer att bestå av anfallsfotboll och kontringsfotboll. Det gäller att vi är på tårna direkt från början. En sätter ju gärna en stor käpp i Elfsborgs-hjulet. Vi skulle verkligen behöva vinna en tredje raka. Det skulle göra än mer underverk för självförtroendet både hos spelare och supportrar.

Dagens match spelas i Stockholm och den blåses igång redan 14.30. Dömer gör Mohamed Al-Hakim. Vi får återigen nöja oss med att titta på TV. Som man saknar sitt läktarliv.

Pernilla Olsson2020-08-16 09:45:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!