Tele2 Arena, 2022-06-26 15:00

Hammarby - Häcken

Inför Hammarby - Häcken
Laget firar efter att ha besegrat Häcken tidigare i år med 4-0.

Inför Hammarby - Häcken

Uppehållet är slut och med det är det dags för en tidig seriefinal på nya Söderstadion. Det är mycket som står på spel under söndagens match där vi kommer behöva göra allting rätt för att kunna segra.

Den 29:e maj 2022 minns vi säkert alla som en besvikelsens dag. Inför uppehållet skulle vi revanscherna oss för förlusten i cupfinalen och att vinna borta mot Värnamo på Finnvedsvallen var det nog många som tagit för givet. Förlusten som följde fick många av oss att tappa farten och gjorde den senaste månaden varit extra tung, vi hade inte bara missat ett cupguld utan behövde även lägga energi på att försöka förtränga det som hänt där borta i Småland.

Juni månad har dessutom innehållit spelartapp i form av Williot Swedberg och Mayckel Lahdo. Givetvis har klubben dragit in mycket pengar på dessa men det har spätt på en viss osäkerhet. De närmast kommande startelvorna finns det funderingar kring liksom vad som kommer att fylla på laget för att kunna fortsätta ligga där uppe i tabellen. Ovanpå allt detta har vi behövt konstatera att den första motståndaren vi nu tar oss an är serieledande Häcken som sett oförskämt bra ut hittills i år. Det är många bollar i luften för en bajare just nu men här följer en genomgång av förutsättningarna inför morgondagens match.

Historik

2022
Hammarby
- Häcken 4-0 (Svenska cupen)

2021
Hammarby - Häcken 1-1
Hammarby - Häcken 0(5)-0(4) (final i Svenska cupen)
Häcken - Hammarby 1-1

2020
Häcken - Hammarby 3-0
Hammarby - Häcken 1-1

2019
Häcken - Hammarby 2-0
Hammarby - Häcken 4-1

2018
Häcken - Hammarby 2-2
Hammarby - Häcken 1-0

2017
Häcken - Hammarby 2-0
Hammarby - Häcken 1-2

För vår del är det säkerligen cupfinalen som de flesta av oss tänker på när Häcken kommer på tal och vi ska inte heller glömma att vi körde över dem tidigare i år. I övrigt så har matcherna de senaste fem åren inneburit många oavgjorda eller hyfsat övertygande segrar åt det ena eller andra hållet. Vi kan också se att det finns en viss fördel för oss på nya Söderstadion samt att ingen match sedan 2017 har varit mållös.

Motståndaren

Laget från Hisingen har stått för en fantastisk säsong och genomgått en otrolig förvandling från förra årets misslyckande där laget främst kämpade för att undvika ett negativt kval. Efter 10 spelade omgångar i år så leder laget på 23 poäng och har enbart förlorat en match. Resultaten för dessa tio omgångar har varit:

Häcken - AIK 4-2
Degerfors - Häcken 1-2
Häcken - IFK Göteborg 0-2
Norrköping - Häcken 1-1
Helsingborg - Häcken 1-1
Häcken - Varbergs BoIS 3-1
Värnamo - Häcken 1-2
Häcken - Kalmar FF 3-1
Malmö FF - Häcken 1-2
Häcken - Sirius 4-3

Som vi ser är det idel segrar och det även mot topplagen AIK och Malmö. Laget har inga problem på bortaplan och årets enda förlust hittills har faktiskt kommit hemma. Under uppehållet har man spelat tre träningsmatcher mot Sarpsborg 08, Halmstad och Örgryte med utfallet två segrar och en oavgjord. Hittills i år har Häcken varit en segermaskin och huvudanledningen till detta kan vara flera saker men Alexander Jeremejeff har så klart varit totalt avgörande med 10 gjorda mål och 3 assist. Med lika många mål som spelade omgångar så har han visat sin enorma kapacitet och är en anfallare som rimligtvis kommer göra nya försök ute i Europa inom en snart framtid. Men Jeremejeff är så klart beroende av laget och det är ett offensivt otroligt välspelande Häcken som lett till att de leder serien så här långt.

Oscar Uddenäs och Leo Bengtsson kompletterar varandra väldigt bra i anfallet och ger laget hot i djupet såväl som ett fint kombinationsspel ute på kanterna. En viktig motor är även Mikael Rygaard som tillsammans med sin kollega på andra kanten Gustav Berggren bidrar till det ovannämnda. Defensiven bygger mycket på de stabila mittbackarna Even Hovland och Johan Hammar men samtidigt är det här som laget har mest problem med 14 insläppta mål. Det är ett offensivt balanserat lag som gärna försöker trycka ner sin motståndare men man har blottat tydliga problem i sitt defensiva spel. Det här blir också intressant att ta hänsyn till för om Jeremejeff haft en medioker säsong hade laget sannolikt legat någonstans i mitten sett till helheten av deras spel. Här har vi rimligtvis goda möjligheter att möta deras styrkor och utnyttja svagheterna.

Hammarby

Som sagt är det spelarförändringar för vår del och utan Williot och Lahdo blir det spännande att se vilken elva som kommer mönstras. Även om den sistnämnda kanske inte varit en startspelare på det sättet så är väl huvudfrågan vem som skall ersätta på Swedbergs position. Personligen tror jag på Dennis Collander men det finns ju andra möjligheter att stuva om startelvan. Abbe Khalili tycks som bekant vara helt tillbaka och Bubacarr Trawally har nu fått hoppa in, göra mål i Cupfinalen och haft en månads träning innan morgondagens match. Jag skulle gissa att det från Cifuentes håll även skissats mycket på hur just anfallet ska komma att se ut. Astrit Selmani har varit föremål för många diskussioner och med de alternativ som finns är det väl möjligt att han än en gång startar matchen från bänken.

Under uppehållet så genomförde också vi tre stycken träningsmatcher som innebar segrar mot Brage och Öster samt en oavgjord match mot Jönköping. Det var mycket rotation av elvor i flera av matcherna så det är lite svårt att ge sig på en särskilt djup utvärdering av lagets spel men de positiva delarna tycks fortsätta. Inför uppstarten nu så är det säkerligen många som med mig hoppas på att få se fler dimensioner i det offensiva spelet. Hittills har vi enbart släppt in 8 mål och det är hittills bäst i serien. Vi har naturligtvis även gjort 19 vilket inte heller är dåligt men det har ju i flera matcher känts rätt låst, framför allt mot de bättre lagen. Givetvis arbetar laget på detta och det blir intressant att se om det kan betala av sig imorgon.

För vår del tror jag morgondagens match är viktig på många sätt. Poängen som en vinst innebär är naturligtvis bidragande till om vi ska kunna fortsätta ligga uppe i toppen. Utöver det så tror jag att det för lagets skull är än viktigare med en bra prestation. Psykologiskt var avslutningen innan uppehållet tung för såväl supportrar som spelare och vi behöver resa oss igen. Utöver segern mot Norrköping så är de senaste fem tävlingsmatcher vi genomfört vad jag hoppas vi kommer beskriva som svackan när säsongen summeras och den första möjligheten att det skall bli så ges imorgon 15:00 på nya Söderstadion, vi ses där. 
 

Theodor Bittner2022-06-25 11:48:44
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!