Tele2 Arena, 2023-05-14 15:00

Hammarby - Djurgården
4 - 3

Inför Hammarby IF – Djurgårdens IF
Lagkaptenerna Nahir Besara och Magnus Eriksson får nyckelroller i sina respektive lag i derbyt.

Inför Hammarby IF – Djurgårdens IF

Ett stekhett Stockholmsderby väntar när Djurgården ställs mot Hammarby på Tele2 Arena. Två lag som inte är nöjda med sin inledning gör upp om tre poäng under söndagen. Forum 1891 summerar det viktigaste inför matchen.

Tongångarna är betydligt mer positiva kring Djurgården nu efter en livsviktig trepoängare hemma mot Kalmar FF. Dessförinnan var laget på väg in i ett krisläge som inte infunnit sig under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs ledning. Ett SM-guld, en fjärdeplats, tredjeplats och andraplats är tränarduons facit i DIF utan några svåra hinder på vägen. Men i år har det hackat mer och mer. Förluster mot Halmstads BK, Degerfors och BK Häcken samt ett poängtapp i matchen mot IK Sirius. Därför var det kniven mot strupen när Kalmar FF kom på besök till Tele2 Arena under måndagen.
 
Till en början såg det fortsatt dåligt ut. KFF dominerade matchen – och hemmalaget fick inte låna bollen under de inledande 15 minuterna. På läktarplats började dessutom missnöjet att uttryckas, men därefter tog Djurgården tag i taktpinnen. Man såg ut som förra årets lag. Mittfältstrion med Oliver Berg, Magnus Eriksson och Hampus Finndell – där Berg kom till sin rätt som tia framför övriga två – fungerade på ett imponerande sätt. Längst fram höll Joel Asoros målform i sig, även om han bara noterades för ett mål då 2-0–målet ansågs vara ett självmål.
 
Till skillnad från tidigare matcher anländer många blårandiga spelare i god form till söndagens Stockholmsderby. Tommi Vaiho har axlat rollen som målvakt i annars tydliga ettan Jacob Widell Zetterströms långa skadefrånvaro. Inför säsongen värvades Carlos Moros Gracia in som ett relativt meriterat nyförvärv, men han har så här långt varit en flopp. I hans ställe gjorde Jesper Löfgren en felfri insats senast – och hans samarbete med Marcus Danielson känns stabilare än när spanjoren spelar. På vänsterkanten går det hitta stockholmarnas bästa spelare denna vår – i hård konkurrens med Finndell – i form av Elias Andersson. Den tidigare centrala mittfältaren har utvecklat sin defensiv och ser nu ut som en komplett ytterback.
 
Djurgårdens offensiv har kritiserats hårt under en längre tid – mycket på grund av att anfallarna oftast har lämnat planen poänglösa. Men Kim och ”Tolle” kan mycket väl ha knäckt koden och löst problemen med målskyttet – och han stavas Joel Asoro. Mål mot Häcken och Kalmar samtidigt som laget har klaffat bättre med en snabb anfallare centralt.
 
I krismöte efter kritik
Annars har veckans rapportering för det mesta handlat om Tele2 Arenas konstgräsmatta. I början av året togs den gamla bort för att ersättas av en annan med en helt ny teknik. Gummikulorna byttes ut mot sand för att följa EU:s nya miljöregler. Men tidigt på säsongen drabbades spelare i Djurgården och Hammarby av kännbara brännskador. Sviktpaden har inte klarat av att dränera ut vatten, vilket har gjort att friktionen mellan spelare och underlag ökat.
 
Ett par dagar senare satte sig Hammarby och Djurgården ned med arenaägaren SGA Fastigheter, konstgräsleverantören Unisport samt Stockholm Live för ett krismöte. Där bestämdes det att gummigranulat ska läggas in i mattan från vecka 21 för att förbättra problemet på kort sikt.  
 
Spelaromsättning bakom grus i maskineriet
Det gnisslar desto mer i Hammarby efter sju omgångar. Fyra förluster och en tabellplacering på den undre halvan var inte vad supportrar, spelare och experter hade trott på förhand. Tränare Marti Cifuentes är inne på år två med Hammarby – och många förväntade sig att han skulle leda laget till att bli en titelutmanare på riktigt. Viktiga spelare som Gustav Ludwigson, Mohanad Jeahze och Darijan Bojanic lämnade förvisso innan Allsvenskan sparkade igång, men man har spenderat mycket pengar på ersättare. Dessa har dock inte presterat i närheten av vad tidigare nämnda spelare gjorde.
 
I fjol hade Bajen förtvivlat svårt att besegra toppkonkurrenterna – något som hängt med in i denna säsong. Ett högt bollinnehav med många korta passningar är Cifuentes signum – något han plockade med sig från hemlandet Spanien. I Hammarby har han kritiserats för att det tenderar att bli en anfallsfotboll som liknar den i handboll med passningar runt, runt utan att komma till de riktigt farliga målchanserna. Detta måste tränaren ändra på om hans lag ska lyckas bryta den dystra trenden mot Blåränderna, som man inte vunnit mot sedan april 2021.
 
Thomas Lagerlöf menar att det finns vissa skillnader mellan dagens Hammarby och tidigare upplagor.
– De har samma tränare som förra året och det är ett välcoachat lag. Precis som för vår del har de inte varit nöjda med sin poängskörd i inledningen av serien. De har haft ganska tuffa bortamatcher också och inte haft lika mycket boll i farliga ytor för motståndaren som man är van vid från förra året. Sedan om det beror på att de inte varit lika skickliga på att hitta de ytorna, eller att de har mött bra lag som har gjort bra insatser och inte låtit Hammarby ta sig in i de ytorna, vet jag inte. Men de har inte riktigt varit uppe på den nivå som de varit de 2-3 senaste åren där de varit otroligt bra på att skapa målchanser och man kunde känna ett obehag hela tiden när de hade bollen. Men i år är det lite annorlunda och exakt vad det beror på vet jag som sagt inte, säger Lagerlöf till DIF:s hemsida.
 
Plats öppen i startelvan
Truppmässigt är det gott ställt i Djurgården. Förutom skadade Jacob Widell Zetterström, Elliot Käck och Rasmus Schüller är alla tillgängliga för spel i derbyt. Det råder fortfarande oklarheter kring hur länge finländaren kommer att vara borta, men här och nu får firma Bergstrand-Lagerlöf klara sig utan sitt defensiva ankare.
 
Stalltipset är att tränarduon väljer en snarlik – om inte samma – startelva som i senaste matchen mot Kalmar FF. Vaiho är given mellan stolparna efter stabila insatser, detsamma gäller backlinjen. Finndell, Eriksson och Berg gjorde det bra i förra matchen och det vore därför konstigt om man ändrade om där. Den enda platsen som känns öppen på förhand är den till höger i anfallet. Oskar Fallenius har fått en hel del förtroende på den positionen i år med blandat resultat. Även Victor Edvardsen har spelat där – och det mesta talar för att det står mellan dem två. Väljer Kim och ”Tolle” rutinen i Edvardsen framför den kanske mer spännande och ovissa Fallenius?
 
Mot Kalmar var inte Djurgården rädda för att låta motståndarna hålla i bollen och i stället hota i kontringar. Blir det något liknande på söndag? Kan Hammarby vända den mindre smickrande trenden mot DIF? Eller lyckas Djurgården fortsätta på inslagen väg? Och får konstgräsmattan stå i rampljuset ännu en gång? Stockholmsderbyt lär ge svar på många frågor.
 
Matchstart: 15.00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Mohammed Al-Hakim

* * *

Hur vill du att Kim och "Tolle" ska ställa upp? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-05-13 15:26:00
Author

Fler artiklar om Djurgården