Tele2 Arena, 2024-10-20 14:00

Hammarby - Djurgården

Inför Hammarby IF – Djurgårdens IF
Får Magnus Eriksson eller Deniz Hümmet spela huvudrollen när lokalrivalen står på andra sidan?

Inför Hammarby IF – Djurgårdens IF

Årets sista Stockholmsderby står på menyn när Allsvenskan går in på upploppet. Förutom vikten av en derbyseger ligger även en Europaplats och DIF-tränarnas framtid i potten. Forum 1891 blickar mot söndagens stekheta match.

För lite mer än en vecka sedan – närmare bestämt förra måndagen – var det nästintill kris på Djurgårdens kansli. I alla fall av medierapporteringen att döma. Dagen innan hade föreningen återigen tappat poäng mot ett bottenlag – denna gång dessutom på hemmaplan. När Bosse Andersson fick frågan om tränarnas framtid bollade han snabbt över frågan till Kim Bergstrand, som i sin tur hänvisade till sportchefen. En cirkus utspelade sig framför ögonen på hela Fotbollssverige. Därefter lugnade styrelseordförande Lars-Erik Sjöberg situationen och diskussionerna kring tränarnas framtid lades åt sidan för stunden. Med det sagt råder det ingen tvekan om att frustrationen bubblar i supporterled – och det är bara en tidsfråga innan bägaren rinner över. Men här och nu är situationen någorlunda under kontroll, även om det snabbt kan förändras. Kanske redan på söndag.

Blåränderna har trots all turbulens fortfarande allt i egna händer. Fyra matcher återstår där tre av dessa känns överkomliga på förhand. AIK och Hammarby, som konkurrerar om Europaplatserna, har dessutom betydligt tuffare utmaningar innan säsongen går i mål. Problemet för Djurgårdens del är att det inte längre finns några lätta matcher på pappret. Under tidigare säsonger har supportrar kunnat ta ut segrar i förskott mot lag som Mjällby, IFK Värnamo och Kalmar FF. Det här har varit Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs styrka – att DIF alltid visat upp en hög lägstanivå. Men detta är som bortblåst i år. Lagmaskinen och de tydliga tendenserna i spelet – två kännetecken under de föregående fem åren – finns inte där längre. I stället har tränarna fått förlita sig på individuell briljans men prestationerna har varit upp och ned. 

Stabil defensiv och ung offensiv kraft
Inför säsongen var DIF kanske det bäst rustade laget i hela Allsvenskan efter Malmö FF. Det var förvisso en hel del ruljans i truppen – något Bosse Andersson har fått en hel del kritik för – men stommen fanns där. Tränarna ledde laget för sjätte säsongen i rad samtidigt som sportchefen vågade lägga mer pengar på nyförvärv än tidigare. Toppkonkurrenter såsom Hammarby, AIK, BK Häcken och Elfsborg hade antingen bytt tränare inför säsongen eller så skulle man komma att göra det. Djurgården seglade därför upp som solklar favorit bakom överlägsna MFF. Men i takt med att övriga klubbar har fått ordning på sina tränarbyten har avståndet minskat till DIF, där Hammarby till och med gått förbi. 

Laget från Södermalm visade tålamod när det blåste kring Kim Hellberg i våras. Flera supportrar visade sitt missnöje ute på Årsta och ville se en förändring. Men innan spelarna gick på sommarledighet besegrade Hammarby både AIK och Djurgården inom loppet av ett par veckor – vilket satte fart på deras säsong. Faktum är att söndagens motståndare har förlorat blott 2 av de senaste 17 allsvenska matcherna. Under den här perioden är det framför allt defensiven som har stuckit ut. Oliver Dovin tog likt Jacob Widell Zetterström också klivet över till engelska Championship och i hans ställe har Warner Hahn imponerat stort. 

När Bajen diskuteras går det inte att undgå Nahir Besara. Den offensiva mittfältaren – kanske hela seriens bästa – ser återigen ut att göra en fantastisk säsong. I år har 33-åringen intagit lite av en ”papparoll” i samband med att Hellberg gett förtroendet till många unga spelare. Längst fram har 21- och 18-åriga Jusef Erabi och Bazoumana Touré tagit Allsvenskan med storm – samtidigt som unga Hampus Skoglund och Markus Karlsson gjort det bra längre bak i planen. Det är med andra ord en tuff utmaning som väntar för Kim och ”Tolle” när unga Hammarby ledda av Besara står på andra sidan. 

Formsvag lagdel
Tränarparet har fått viktiga besked truppmässigt. Landslagsuppehållet kom lägligt av flera olika anledningar, men framför allt för de skadade spelarna. Jacob Rinne, Patric Åslund och Albin Ekdal är tillbaka i full träning. I dagsläget är det bara Malkolm Nilsson Säfqvist och Piotr Johansson som inte är tillgängliga för spel. 

Att Rinne slängs in mellan stolparna direkt är ingen högoddsare. Målvakten debuterade i DIF-dressen senast det begav sig i derby – och har nu kunnat återhämta sig efter hårt matchande på kort tid. På förhand talar det mesta för att firma Bergstrand-Lagerlöf går tillbaka till sin föredragna backlinje. I supporterled har likväl flera lyft frågan om Keita Kosugis vara eller icke vara i startelvan. Japanens form har inte gått att känna igen under de senaste veckorna, men insatsen i senaste matchen var ett steg i rätt riktning. Därför bör 18-åringen få chansen till vänster – även om Viktor Bergh lurar i vassen. 

Hade någon inför säsongen sagt att mittfältet skulle komma att bli Djurgårdens svagaste lagdel hade den personen blivit dumförklarad. Men nu är föreningen trots allt där. Rasmus Schüller och Besard Sabovic gick inte att känna igen innan landslagsuppehållet, samtidigt som Albin Ekdal varit skadad och Daniel Stensson befinner sig i frysboxen. Därför har tränarnas blickar riktats mot Magnus Eriksson som tagit chansen. Med det sagt är det svårt att se hur Kim och ”Tolle” ska släppa på duon Sabovic-Schüller. Laget hade mått bra av att gå över till en 4-3-3-uppställning för att få in tre mittfältare och på så sätt täppa igen centralt. Men tränarparet håller hårt i 4-2-3-1-formationen. Ett tredje alternativ är att ställa upp med en trebackslinje, något laget tränade på under lördagens öppna träning. Om detta bara var ett spel för galleriet återstår att se. 

Slår ur underläge
I offensiv riktning finns det alternativ att välja och vraka mellan. Trots att August Priske gjorde fyra mål i cupmatchen mot Järfälla får han ses som inhoppare bakom Deniz Hümmet. Den sistnämnda lär åtminstone få sällskap av Santeri Haarala och Tokmac Nguen. Sedan ska det bli intressant att se hur Blårändernas tränare resonerar med platsen till vänster. Det står mellan Gustav Wikheim och Tobias Gulliksen – två spelare som blandat och gett i år. Gulliksen bör ligga steget före, men det är ingen hemlighet att Bergstrand och Lagerlöf håller Wikheim högt. 31-åringen har dessutom avgjort ett derby mot just Hammarby, vilket kan väga till hans fördel. 

Oavsett vilka spelare som ges chansen är det mycket som står på spel på söndag. Förutom att det är ett derby och allt vad det innebär ligger dessutom en Europaplats i potten. Mycket ilska bubblar i DIF-led där det är svårt att se hur Kim och ”Tolle” ska kunna fortsätta leda laget vid en förlust. Djurgården slår helt enkelt ur underläge sportsligt – vilket inte hör till vanligheterna när det vankas Stockholmsderby. Vem vet, kanske är det precis vad Blåränderna behöver?

Matchstart: 14.00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Max, TV4 Play
Domare: Fredrik Klitte 

* * *

Vilka vill du se från start i säsongens sista derby? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-10-19 14:08:00
Author

Fler artiklar om Djurgården