Tele2 Arena, 2021-08-29 17:30

Hammarby - Malmö FF

Inför Hammarby IF - Malmö FF
Diawara startar i morgon.

Inför Hammarby IF - Malmö FF

Efter succén i Champions League-kvalet är det åter dags för allsvenskan. Hammarby står för motståndet på Tele2:s hala plastmatta.

Det är två lag med väldigt starka Europakval bakom sig som möts på Tele2 i morgon kväll. MFF som belönades med ett miljonregn och Champions League-gruppspel mot Bajen som en väldigt fin insats till trots, missade Europa Conference League med minsta möjliga marginal.

Hammarby åkte alltså ut på straffar mot Basel efter att ha vunnit rättvist och imponerande efter 90 minuter med 3-1. Jag tror det var nyttigt för ett MFF som möjligen kunde drabbats av lite hybris att se hur bra Hammarby kan vara när de är som bäst. 

Annars var det kanske inte optimalt för Stockholmslaget att få en 120-minutersmatch knappt tre dygn innan en viktig match mot regerande mästarna från Malmö. MFF spelade ju redan på tisdagen mot Ludogorets och har fått ett par dygns längre återhämtning.

MFF brottas med lite andra problem. CL-succén blev en aning dyrköpt, då både Johan Dahlin och Oscar Lewicki skadade sig i tisdagsmatchen. Vi vet att väldigt mycket av vårens försvarsproblematik försvann när dessa två kom tillbaka efter långtidsskador och det blir en av Jon Dahl Tomassons viktigaste uppgifter att se till att vi inte faller in i gamla synder när duon nu åter saknas.

Ersättare för Lewicki blir sannolikt Erdal Rakip och för Dahlin Ismael Diawara. Rakip är såklart en utmärkt ersättare med sin rutin och skicklighet och Diawaras inhopp mot Ludogorets såg väldigt förtroendeingivande ut, så förhoppningsvis kommer MFF inte påverkas negativt av rockaderna. 

Det är ju inte heller så att MFF har spelat med en och samma elva varje match de senaste månaderna. JDT har roterat med friskt mod och det har fungerat bra. Vi har ett bra läge i den allsvenska toppen och vi är klara för Champions League.

Hammarbytränaren Milos Milojevic har också roterat en del utan att få samma goda resultat. Bajen ligger femma i tabellen med hela nio poäng upp till Europaplats och även om man gjorde ett imponerande kval föll man alltså på målsnöret i försöket att nå Europa Conference League.

Bajen saknar sin playmaker Darijan Bojanic som är avstängd, men jag ser det inte direkt som en nackdel för Bajen mer än på fasta situationer där hans högerfot är viktig. MFF:s aggressiva presspel brukar nämligen passa den lite småbekväme Bojanic synnerligen dåligt. Nu lär hemmalaget ha en mer dynamisk spelare på den positionen vilket sannolikt passar bättre mot just MFF.

Bajen har offensiva kvaliteter i de evigt löpande Ludwigsson och Selmani samt i de kreativa mittfältarna Amoo och Khalili. Däremot är man sårbara bakåt och man släpper in mål i nästan varje match. Det bör finnas goda möjligheter för MFF:s offensiv att såra stockholmarna om man gör jobbet och vinner boll högt upp i planen.

För MFF är det bara att inse att man inte kan vila på lagrarna från tisdagens triumf. AIK vann idag och Djurgården ligger också före oss i tabellen, så det är bara tre poäng som gäller. Något som kan vara tufft nog om Hammarby närmar sig nivån från Baselmatchen, men samtidigt vet vi vad vi kan och vilka krav vi kan ha på det här gänget. Jag tror att vi i kraft av mer återhämtning har väldigt goda chanser att nå upp till en riktigt bra nivå i morgon.

Jag dristar mig inte till att sia om en laguppställning, men med två veckors landslagsuppehåll runt hörnet tror jag att JDT satsar på en rätt ordinarie toppelva. Vi behöver verkligen poängen så det finns all anledning att inte ta lätt på den här tuffa uppgiften. 

17.30 smäller det på Tele2:s plastmatta, det är åter dags att visa mästarklassen. Framåt Malmö!

Pontus Kroon2021-08-28 21:11:50
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?