Tele2 Arena, 2021-03-07 13:00

Hammarby - AIK

Inför Hammarby IF vs AIK: Ett lackmustest för resten av säsongen

Inför Hammarby IF vs AIK: Ett lackmustest för resten av säsongen

På söndag reser AIK söder om Stockholm för match i Svenska Cupen mot Hammarby IF. Årets första derby är direkt avgörande och för avancemang krävs seger av bortalaget.

Våren närmar sig både kalendermässigt och metereologiskt. I Stockholm har isen smält och ute i landet börjar de Allsvenska lagen sammanställa sina trupper. Det är inte långt kvar nu. Försäsongen har passerat och två cupmatcher har spelats. AIK står nu inför sin första tunga uppgift – derby mot Hammarby IF.

Solnalaget har sett bra ut på sistone, inte minst i söndags när de stod för en utskåpning av AFC Eskilstuna. Även om enskilda tendenser går att skönja ur spelet bör man inte lägga stor vikt vid så här tidigt in i säsongen. Det som dock bör påpekas nämnas är hur beroende laget är av bollinnehav. Något som går att knyta an till ådern på lagets centrala gestalter. Sebastian Larsson och Henok Goitom är två ordentliga pjäser som vilken tränare som helst hade velat ha i sin speluppbyggnad, men båda är i den absoluta sluttampen av respektive karriärer och besitter inte energin att gång efter annan driva på snabba kontringar.  

Ålder och tempo lamslår inte truppen i sig. Övriga spelare – som den nu självklare Eric Kahl och den nytände Erick Otieno – erbjuder tillräckligt med speed och ungdom för att sansa den största av pessimister. Lägg därtill Tom Strannegårds alltmer lysande teknik och mognad, Rogic enorma arbetsförmåga och Stefanellis revanschlusta, så finns det än mindre utrymme för oro. AIK ser helt enkelt väldigt bra ut för stunden och derbyt kommer bli ett lackmustest för resten av säsongen.

Men allt är inte problemfritt. Bland skadeavbrotten hittar vi Per Karlsson, Haliti, Radulovic, Silva och Haugaard. Det råder även oklarheter kring Papagiannopoulos chans till spel. Än en gång verkar klubben dras med en lång skadelista.

Hammarby IF leder tekniskt sett gruppen efter att ha gjort ett mer mål än AIK. De har nyligen rekryterat vindsnabbe David Accam (tidigare Helsingborg) och sedan tidigare Astrit Selmani, två spelare som kommer vara riktigt farliga kring boxen. Till råge på det ska Ludwig Göransson och Mohanad Jeahze enligt uppgifter också vara tillbaka från skada. Dessa fyra och fler ger Hammarby en sylvass spjutspets som Bartosz måste taktiskt manövrera bort. Men Hammarby är framtungt, något som inte störde AIK under fjolåret. En någorlunda ordinarie och trygg backlinje i bortalaget kommer vara avgörande. Kan AIK kontrollera spelet som de gjort under tidigare matcher så är segern en absolut möjlighet. I en intervju med Fotboll Direkt verkar Stefan Billborn ha lärt sig från föregående säsong. Tränaren gör allt annat än att slå ner på AIKs chanser och beskriver sin nemesis som det starkaste laget under fjolårssäsongens sista tio omgångar.

Vad tror ni? Har Billborn rätt i sak eller försöker han förvirra sin nemesis från Norra Stockholm?

AVSPARK: 13:00 söndag 7/3, Tele2 Arena
TV: Cmore

Max Mohlin2021-03-06 10:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen