Tele2 Arena, 2023-05-09 19:00

Hammarby - Mjällby

Inför Hammarby – Mjällby
Hammarbys spelare jublar efter 1-0 mot Mjällby på hemmaplan på Tele2 arena föregående säsong.

Inför Hammarby – Mjällby

Det är ett dubbelt revanschsuget Hammarby som i den sjunde omgången i allsvenskan ställs emot Mjällby på ”Nya Söderstadion”. Mjällby lyckades, som de flesta nog kommer ihåg, slå ut Hammarby i svenska cupens semifinal med 1–0 på strandvallen i Mjällby. Dessutom misslyckades Hammarby att ta med sig några poäng från Norrköping senast, trots att man var nog så bra som hemmalaget.

Så räkna med ett taggat hemmalag. På grund av det svaga bortaspelet, med fyra förluster på fyra matcher, blir våra hemmamatcher ännu viktigare än normalt. En seger mot Mjällby känns som ett måste om Hammarby inte helt skall bli avhänga, långt ifrån klubbens målsättning att vara ett topplag som slåss om Europaplatser varje år. Det står således mycket på spel.

Vi startar med en genomgång av läget i båda lagen och börjar, som brukligt, med våra gäster Mjällby.

Mjällby

Detta blir Mjällbys fjärde raka säsong i allsvenskan efter en mångårig sejour i superettan (de åkte ur allsvenskan samma år, 2014, som Hammarby lyckades ta sig tillbaka). Med placeringarna fem, nio, nio, sedan återkomsten, är det bara att konstatera att Mjällby numera är ett mycket stabilt allsvenskt lag.

De började också denna säsong lysande med den där vinsten mot Hammarby i semifinalen i svenska cupen och det fortsatte även med sju av nio poäng på det tre första matcherna i årets allsvenska. Efter det har det gått tyngre och laget från listerlandet har endast fått med sig en poäng, genom 0-0 senast mot AIK, i de tre senaste matcherna. Med denna poängskörd är man, för tillfället placerad på sjunde plats inför denna match mot Hammarby.

När det gäller spelare att hålla lite extra koll på för Hammarby så känns det självklart att nämna målfarlige Alexander Johansson, som kom till Mjällby denna säsong från Varberg. I Otto Rosengren har de en mittfältsdynamo som endast är 19 år gammal, en spelare som imponerat stort så här långt och kan bli hur bra som helst.

Mjällby har ett stabilt försvar, där Adam Ståhl denna säsong fått sällskap av den gamle Östersundsbekantingen Tom Pettersson. Även Noah Persson bör nämnas, en spelare som var väldigt nära en övergång till Hammarby. Det rann, tyvärr för Hammarby, ut i sanden och Persson spelar i Young Boys kommande säsong.

Mjällby tränas av Anders Torstensson.

Bortalagets matcher i allsvenskan 2023:

Mjällby – Varberg 2-2
Värnamo – Mjällby 0-1
Mjällby – Degerfors 2-0
BP – Mjällby 2-0
Mjällby – Elfsborg 0-1
Mjällby – AIK 0-0

Hammarby

När spelprogrammet för allsvenskan lades fram så var det solklart att Hammarby, inledningsvis, fått det svåraste programmet av samtliga lag. Att ha fyra av de normalt svåraste bortamatcherna under de sex inledande omgångarna kändes tufft och det speciellt eftersom Hammarby har, i stort sett, ett helt nytt lag efter att ha förlorat lite för många av de bärande spelarna och ersatt dessa med andra spelare, ofta av det yngre slaget.

Visst trodde jag att det skulle bli svårt, men att vi skulle förlora samtliga fyra bortamatcherna och ha 3–11 i målskillnad i dessa blev ännu värre än min värsta mardröm. Tur då att hemmaspelet har varit lika bra som vanligt med två stabila segrar mot Degerfors (3-1) och Varberg (2-0).

Marti Cifuentes har visat kontinuitet i sina spelaruttagningar när det gäller målvaktsposten, där Oliver Dovin är given, samt när det gäller försvar och mittfält. Exakt det motsatta kan sägas om det tre offensiva positionerna, där tombolan har gått varm i ett ivrigt letande efter de relationer som Marti så ofta pratar om.

Mot Norrköping senast var det i extremaste laget när fyra av de fem offensiva positionerna innehades av spelare, i form av Besara, Tekie, Mikkelsen och Hammar, som helst av allt vill spela centralt. Inte ens vänsteryttern Victor Djukanovic startade där han brukar utan gick inledningsvis som central anfallare.

Med tanke på uppställningen som Hammarby ställde upp med är det kanske inte så konstigt att vi dominerade bollinnehavet. Detta skedde dock på bekostnad av att skapa särskilt många vassa chanser och ha tillräckligt med spelare i ”boxen” när våra inspel kom dit. Inte heller Norrköping skapade många chanser, men av de två de skapade satte ”Totte” Nyman dit bägge i matchens slutskede.

När det gäller Hammarbys trupp så går även Dennis Collander in i full träning efter sin långvariga skada och vi har nu endast Jon Fjuloson (resten av säsongen) och ”Steve” Trawally (tillbaka någon gång i sommar). Simon Strand är dock avstängd efter att ha fått två gula kort mot Norrköping.

Inbördes möten i allsvenskan

2022:
Hammarby – Mjällby 2-0
Mjällby – Hammarby 0-3

2021:
Hammarby – Mjällby 2-0
Mjällby – Hammarby 2-0

2020:
Hammarby – Mjällby 4-2
Mjällby – Hammarby 2-1

Tankar inför matchen

Det är nu dags för herr Cifuentes att bestämma sig. Skall Hammarby spela sitt eget spel eller skall man rätta sig efter motståndarna? Om svaret är att man skall spela sitt eget spel, anser jag det närmast vara ett krav att Marti spelar de spelare han har att tillgå på deras rätta position, och slutar larva sig genom att spela exempelvis August Mikkelsen på en kant, en position som han är helt vilsen i.

Det finns förstås inte något som kallas för beställningssegrar, men om det fanns några så skulle jag vilja beställa en solklar seger mot Mjällby, en seger så otvivelaktig att våra spelare får tillbaks det självförtroende i sitt spel som de helt ser ut att ha tappat. Det vore också extra roligt om några unga spelare, förutom Djukanovic och Dovin, kunde få till det och göra lite poäng och övertygande insatser.

Jag vill också se fler spelare visa att de är ”vinnarskallar” och hatar att förlora. Just nu är det alldeles för många som spelar ett alibispel för att sedan efter matchen säga att de tycker att de var nog så bra som motståndarna, men att effektivitet saknas framåt. ”News Flash”, det ger inga poäng att tycka att man är lika bra som motståndarna om man inte utnyttjar det som man är bra på. Speciellt som motståndarna gjort just det och vunnit matchen.

Nu vill jag se ett Hammarby som VILL något och som fightas för klubbmärket. Jag vill också se ett snabbare passningsspel, fler löpningar och betydligt fler avslut på mål.

Mjällby på hemmaplan SKALL vara tre pinnar och med tanke på det prekära läget i tabellen MÅSTE det vara det denna gång.  

Nu kör vi!

 

Göran Öberg2023-05-07 16:32:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!