Inför Hammarby-Norrköping: försäsongens första allsvenska test

Inför Hammarby-Norrköping: försäsongens första allsvenska test

Det är dags för den tredje, och som det ser ut nu, sista träningsmatchen för försäsongen 2021. Den här gången tar vi emot IFK Norrköping på Nya Söderstadion. Matchen startar 14.00 och visas på Discovery+.

I söndags tog vi emot Brage. En, som vanligt under försäsongsmatcher, ganska seg match, men den blixtrade till lite mot slutet. Hammarby gick in i halvtid med ställning 0-1, efter ett mål av Moses Makasi precis innan paus. I matchen mot Brage, till skillnad från hur det såg ut mot Akropolis, startade Hammarby med en mer etablerad startelva som successivt byttes ut mot yngre förmågor under andra halvlek. Två av dessa skulle bli målskyttar. 1-1-målet kom i den 75:e minuten, efter att Gustav Ludwigson spelat fram till Loué Bayéré Junior som stötte in bollen i en öppen kasse. Fem minuter senare kom avgörandet. Återigen var det Gustav Ludwigson med den målgivande passningen, men den här gången fanns det mer kvar att göra för målskytten. Mayckel Lahdo fick bollen en bit in på Brages planhalva och drev igenom deras mittfältslinje innan han avslutade strax utanför straffområdet med ett skott i hörnet. Det var respektive målskyttars första mål i a-lagssammanhang, även om det bara var en träningsmatch.



I övrigt fick vi se fler goda intentioner från yngre spelare. Akinkunmi Amoo startade ute till höger och tillhörde planens bättre spelare, Abdul-Halik Hudu och Aziz Outtara Mohammed gjorde återigen bra insatser, Axel Sjöberg var inblandad i kvitteringsmålet och Williot Swedberg fick göra sina första minuter. Utöver de yngre spelarna stack nye Jón Gudni Fjóluson ut som planens kanske bästa spelare. Tyvärr fick Oliver Dovin inte någon speltid i den här matchen, men man kanske kan hoppas på en halvlek mot Norrköping eller någon match i cupen. I veckan kom också den tråkiga nyheten att Aimar Sher ska opereras och ser ut att missa åtminstone Cup-spelet i februari/mars.

Sent under tisdagskvällen kom också nyheten att Alexander Kacaniklic ska vara nära en försäljning till Kroatien och Hajduk Split. Övergången sägs ge Hammarby över 7 miljoner kronor, vilket får anses som en okej summa för en spelare som fyller 30 i augusti med bara ett år kvar på kontraktet, men det är ändå med vemod jag kommer se honom lämna. Alexander Kacaniklic var en av de klarast lysande stjärnorna under hösten 2019 och försäljningen av honom gör att större delen av offensiven från den fantastiska säsongen nu är borta. Om det nu blir av kommer jag och många andra sakna Kacaniklic, som stundtals varit kanske bäst i hela Allsvenskan, även om man kan se fördelarna för både Alexander och Hammarby i det här.



Dagens match blir den första mot ett mer etablerat motstånd under årets försäsong. Vi har inlett mot två lag från övre halvan i Superettan, och möter nu ett lag som aspirerar på Europaplatser och som slutat som sämst sexa sedan 2015. Även om den här matchen är ett tuffare test än de tidigare så ska man nog vänta lite med att dra några större slutsatser av både insatser och resultat tills tävlingsmatcherna drar igång. Det blir hur som helst kul att se hur Hammarby står sig i nuläget mot en konkurrent i toppen av tabellen.

Så, hur har det sett ut för Norrköping? Förra säsongen stormade man fram under våren och sommaren och ledde Allsvenskan med stor marginal, innan man sjönk ihop under hösten och slutade på en sjätteplats. Det ledde till att Jens Gustafsson fick gå, och han ersattes med Rikard Norling. Under vintern har flera etablerade spelare lämnat, bland annat Isak Pettersson, Filip Dagerstål, Simon Thern och Lars Krogh Gerson. Dessa har dock ersatts med andra starka värvningar, framförallt Oscar Jansson, Samuel Adegbenro och Viktor Agardius. Norrköping blir nog att räkna med även i år, även om det kan ta ett tag innan Rikard Norlings spelsätt sitter.

Henning Sverke2021-02-11 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!