Inför Helsingborg - Malmö FF: Jag bryr mig
Anders Christiansen lär inte spela mot HIF.

Inför Helsingborg - Malmö FF: Jag bryr mig

Dagen efter cupmatchen mot Gais tar sig MFF an Helsingborgs IF på bortaplan. Det är alls inte meningslöst.

Jaha, så blev man satt att skriva ännu en införtext till reservernas match dagen efter ett cupmöte. Förra veckan när vi skulle möta Trelleborg skrev jag rapporten några få timmar efter att vi förlorat hemma mot Västerås i Svenska cupens första omgång. Jag är ingen journalist, jag är inte objektiv, jag är supporter. Jag ber alls inte om ursäkt för vad jag skrev då, men se det som en förklaring till att jag lämnade ifrån mig en kort och innehållslös text som gick ut på att jag inte brydde mig för fem öre om en reservlagsmatch när ”stjärnorna” (jo, jag satte ut citattecken) i MFF:s lag inte tycktes ha brytt sig nämnvärt om matchen mot Superettanlaget från Västmanland.

För så kändes det direkt efteråt, och även morgonen därpå. Meningslöshet, även om man kan tycka att man borde vant sig vid förluster mot så kallade mindre lag vid det här laget. Men icke. Det gör lika ont varje gång. 

Det blir något närmast provocerande att då skriva en text om en match där i MFF tre-fyra spelare på sin höjd var aktuella för spel i cupen där det gällde något medan resten är juniorer, och mot ett lag som också ställer upp med sina reserver och/eller juniorer.

Men jag hade fel förstås. Det är med lite distans till det alls inte meningslöst. Ja, kanske känner Brorsson och Bonke med några flera som inte fick speltid mot Västerås så, men för framtiden och för de yngre är matcher som den mot Trelleborg viktiga lärpengar. De har alla chansen att imponera tillräckligt mycket för att framöver åtminstone hamna på en bänk till en match av högre dignitet. Eller ännu bättre.

Så för att inte göra en repris av förra veckans text skriver jag för säkerhets skull införtexten till morgondagens match redan nu, redan innan vi möter Gais ikväll. Som MFF:are har man med sig det sen barnsben att man ska förvänta sig segrar oavsett motstånd, men med åldern lär man sig också att förluster av och till ramlar in också det oavsett motstånd. Så som sagt, för säkerhets skull…

Helsingborg i morgon alltså. Ännu ett superettanlag vi väljer att möta. Tidigare år har vi sett lag som Bröndby, FCK, Krasnodar, Alkmaar med flera, där tempot är högt, spelkvaliteten likaså, spelarna bättre och jag tänker att våra egna lär sig mycket av sådana matcher. Men nya tider, nya idéer.

Fast även om motståndet imorgon inte håller allsvensk klass, bevisligen eftersom de ramlade ur 2020, så gillar jag att vi spelar match två dagar i rad. Så stor är truppen att vi har många som behöver mycket speltid, vilket är helt omöjligt med blott en cupmatch i veckan. Nu väntas allt fler spelare snart vara tillbaka helt och hållet, som Eric Larsson och Arnor och Oscar, och de behöver inte sitta på bänkar utan komma ut och spela.

De som inte spelar ikväll får alltså spela i morgon. Det är de enkla premisserna. Helsingborg spelade sin cupmatch i omgång 2 i helgen där de förlorade med 2-1 hemma mot Dalkurd. Det är väl ingen vild gissning att spelarna som inte var med där spelar i morgon.

Kanske kan det bland de yngre finnas en viss derbyhets, men på det stora hela är detta en träningsmatch mellan två lag som befinner sig på inte längre snarlika positioner i svensk fotboll, där de yngre och de som inte fick plats i respektive lags cupmatcher får chansen till spelminuter. Och visa upp sig. Vilket är nog så viktigt. Och betydelsefullt.

Matchen börjar klockan 14.00 och vill du se den så sänds den på Sydsvenskan och Expressen.

Magnus Johansson2021-03-01 14:29:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?