Olympia, Helsingborg, 2022-07-11 19:00

Helsingborg - Djurgården

Inför Helsingborgs IF – Djurgårdens IF
Magnus Eriksson har varit tydlig med hur viktig derbysegern mot Hammarby var. Leder han laget till fjärde raka mot Helsingborg?

Inför Helsingborgs IF – Djurgårdens IF

Efter bra insatser och ännu bättre resultat de tre senaste matcherna förbereder sig Blåränderna för en bortamatch nere i Skåne och Helsingborg.

Efter en säsongsinledning som lämnade många djurgårdare i frustrerat skick har Djurgården lyckats rada upp tre raka vinster. Varbergs BOIS (4-0), GIF Sundsvall (2-5) och Hammarby IF (1-0) har alla fått se sig besegrade och med det har DIF satt sig i ett bra, men långt ifrån bekvämt tabelläge. Allsvenskan brukar vara en jämn serie, men 2022 års upplaga har hittills visat sig vara något utöver det vanliga. Efter tolv spelade omgångar (13 för DIF, MFF, AIK och HIF) skiljer det endast sex poäng mellan ettan och nian i tabellen, vilket gör att Djurgården riskerar att tappa mycket mot många vid poängtapp.

Derbyseger som sprakade total eufori
Det har inte rått någon brist på jobbiga samtalsämnen för djurgårdare när det gäller matcher mot Stockholmsrivaler på senare år, men med två raka segrar mot Hammarby var det som om någonting släppte i det blårandiga lägret. Insatsen mot Hammarby var enligt många inte den bästa, men o så viktig eftersom man fick med sig resultatet. De tre raka vinsterna, men allra mest derbyvinsten, som Djurgården nu kan stoltsera med har inneburit en mycket fin känsla under veckan som gått. 

Självförtroendet i djurgårdsled går inte att vifta bort. Ett rätt så dystert läge inför sommaruppehållet har på två matcher vänts till guldvittring med en poäng upp till serieledande BK Häcken inför omgången. Det är mycket kvar att spela om, men med flest gjorda mål och minst insläppta ligger Djurgården berättigat bra till i tabellen. Fjolårets stora problem att hitta målskyttar har ersatts med Asoro och Edvardsen, som tillsammans står på nio mål. Lägg därtill ett storspelande mittlås och ett av Allsvenskans bästa mittfält, så borde kanske Djurgården ligga ännu bättre till.

Förra året inledde Djurgården säsongen starkt och låg därför länge bra till i tabellen. Efter förlusten av Aslak Witry försvann mycket av Djurgårdens fina spel och avslutningen av säsongen blev en krampaktig historia. I år befinner sig Djurgården i ett läge där man startade svagt och börjar ta tag i formen lagom till att halva säsongen är spelad. Transfermässigt är det bara Isak Hien som ryktas ut, men i år är det inte lika självklart att han ska lämna som det var att Witry skulle det 2021. På insidan ryktas det friskt om att Marcus Danielson ska göra en återkomst till laget, vilket hade varit en ruskig tunga på vågen.

Tidigare matchen ett nödvändigt ont
Eftersom Djurgården ska ge sig in i kvalet till Europa Conference League 2022/23 behövde man justera det allsvenska spelschemat lite. Resultatet blev att man flyttade fram sin hemmamatch mot Helsingborg till den femte maj.

Säsongens första drabbning mot Helsingborg blev en spelmässig vändpunkt, även om resultaten fick vänta. Två bjudningar från Djurgården och storspel i två aktioner från ett av säsongens utropstecken i Allsvenskan, Taha Ali, lämnade ett 0-2-underläge att hämta upp. Detta gjorde man, men Isak Hiens första allsvenska mål i den 92:a minuten skulle bara (!) räcka till 2-2 i en match där Djurgården dominerade spelmässigt. Efter det tuffa resultatet mot Helsingborg har Blåränderna hämtat upp formen och tjänat ihop näst flest poäng i det tidsspannet; 13 poäng på de sex senaste matcherna slås bara av BK Häcken som har skrapat ihop 14 på lika många matcher.

Förändring på gång i Helsingborg
Helsingborg kommer till matchen som tabelljumbo på sex inspelade poäng och en nytillsatt tränarduo. Efter en misslyckad vårsäsong fick tränaren Jörgen Lennartsson tacka för sig och Helsingborg befordrade Mattias Lindström och Alvaro Santos från andra roller inom laget. Efter uppehållet har Helsingborg stått för två respektabla insatser mot på papperet bättre lag. Man tappade 1-1 till 2-1 i 91:a minuten mot Malmö FF och räddade en poäng i 90:e minuten mot Kalmar FF.

Sportchef Andreas Granqvist har agerat friskt på transfermarknaden i sommar. Hittills har man förlängt med Armin Gigovic till slutet på sommaren, värvat den före detta IFK Göteborg-mittbacken Thomas Rogne och lånat in den DIF-bekante Alexander Faltsetas från BK Häcken. Det är enbart den förstnämnde som är spelklar på måndag. Djurgårdsprodukten Wilhelm Loeper, som har varit otillgänglig på grund av skada under våren, startade mot Kalmar och förväntas spela mot DIF.

Dålig form borta eller dålig form på naturgräs?
Fram till matchen mot GIF Sundsvall hade Djurgården bara mäktat med ett mål på bortaplan under 2022: en oroväckande formkurva som dittills bara hade lett till totalt två poäng på bortaplan. Lägg till fem mål och tre poäng ser det bättre ut på bortaplan. Om man å andra sidan ser till hur DIF har presterat på naturgräs ser siffrorna fortsatt dystra ut. Ett mål och en poäng på fyra matcher visar att naturgräs är ett mardrömmens underlag för blårandigt. När Djurgården på måndag så ska äntra den fina gräsmattan på Olympia i Helsingborg finns det en hel del frågetecken att räta ut.

Belöna Wikheim eller fortsätta på inslagen väg?
Hur man ska ställa upp anfallstrion har varit en ständig fråga under säsongen. Efter återstarten av säsongen har Radetinac, Edvardsen och Asoro fått starta båda matcherna, men på olika positioner. Edvardsen, som startat de allra flesta matcherna på topp, gick mot Hammarby ut till vänster och Asoro in centralt. Det var Edvardsen som klev av i matchminut 65 till fördel för Gustav Wikheim, ett byte som blev matchavgörande när norrmannen sköt in 1-0 på Tele2 Arena. Wikheim togs in som ett prestigeförvärv inför säsongen, men hittills är det bara i matchen mot Hammarby han har fått till det. Chansen finns att han spelade in sig i startelvan, men vill Djurgårdens tränarduo spela sina säkra kort är det troligtvis någon kombination av Radetinac, Edvardsen och Asoro som startar, med Wikheim redo att göra skillnad från bänken.

En annan spelare som levererat från bänken är Emmanuel Banda. Zambiern med den fina vänsterfoten, vars utsida levererade assisten i derbyt. Trist nog för Banda är mittfältet med Eriksson, Schüller och Finndell till synes lika orubbligt som det har varit de senaste ett och ett halvt åren. Likaså backlinje och målvakt, där Kim och ”Tolle” verkar ha hittat en kombination de gillar.

Truppmässigt är det enbart Elliot Käck och Amadou Doumbouya som inte är tillgängliga till matchen, annars har Djurgården det väl ställt i truppen.

”Nu ska vi sikta in oss på att ta vår första bortaseger på gräs.”
I intervjun inför matchen på DIF.se har tränare Kim Bergstrand följande att säga:

– Vi har haft en lång och bra träningsvecka och då hinner man göra mycket. Den har nog hållit lika hög klass som den föregående träningsveckan, fast man vet ju aldrig. Vi tycker att vi tränar på skitbra, samtidigt spelade vi faktiskt inte särskilt bra i derbyt mot Hammarby. Men jag gillar att vi har fortsatt bra intensitet och att saker och ting går framåt.

Det råder bra känsla i laget enligt tränaren:

– Att vinna fotbollsmatcher är alltid det bästa sättet att få självförtroende och ro i största allmänhet. Det kryddar på och nu har vi tagit tre raka segrar där vi dessutom hållit nollan mot Hammarby och Varberg och gjort en hel del mål framåt. Så grundläget är ju väldigt positivt.

Bergstrand fortsätter med analys av motståndarna Helsingborg, där han ger en hel del beröm:

– Jag tycker att de har gjort två väldigt bra matcher sedan omstarten. Både mot Malmö FF, där de var nära att få med sig poäng, och de spelade även bra mot Kalmar som inte är något lätt motstånd. De har en otrolig energi i sitt spel, är väldigt löpvilliga och har spets i Taha Ali med flera. Fortsätter de såhär så kommer de att göra en bra höst.

Matchstart: 19:00
Plats: Olympia
Sänds på: Discovery Plus

***

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton.

Gabriel Hof@gabbehof2022-07-10 19:05:00
Author

Fler artiklar om Djurgården