Olympia, Helsingborg, 2020-11-02 19:00

Helsingborg - Malmö FF

Inför Helsingborgs IF - Malmö FF
Avgör AC i morgon?

Inför Helsingborgs IF - Malmö FF

Dags för årets andra Skånederby som också är en fajt mellan toppen och botten av tabellen.

I morgon kväll smäller det på Olympia!
Visserligen utan publik, men ändå ett synnerligen hett möte mellan två Skånelag som har väldigt, väldigt mycket att spela för.
För MFF:s del handlar det om att fortsätta att befästa sin serieledning och åtminstone mentalt knäcka jagande Djurgården med ytterligare en trepoängare och för HIF gäller det att försöka ta sig från kvalplatsen och distansiera sig från de hotande netflyttningsplatserna.

Precis som i prestigemötet mot IFK Göteborg för en vecka sedan är det lite jobbigt att möta HIF, då man vet att det är "mer än en match" för dem. En eländig säsong kan delvis räddas upp en aning om man lyckas slå MFF och motivationen hos de rödblå torde vara på sin absoluta topp. Samtidigt är det precis som i fallet med Göteborgsmatchen att MFF är det bästa laget rent kvalitetsmässigt och gör man bara sitt jobb skall det mycket till om man inte skall vända söderut med med tre poäng i bagaget.

Malmö FF har givetvis väldigt mycket i potten de med, då det tjugoförsta guldet nu är väldigt nära. Det är knappast ett svårmotiverat gäng som Jon Dahl Tomasson skickar ut på Olympias fina gräsmatta och det är tillika en väldigt skadefri trupp han att förfoga över. Förutsättningarna är alltså utmärkta för att vi skall få se MFF från sin bästa sida.
Hade det inte varit för de där sista 10 minuterna mot Djurgården i förrförra matchen hade man kunnat säga att det är ett väldigt formtoppat bortalag, men nu nöjer jag mig med att säga att vi har en högstanivå som HIF kommer få problem med.

HIF har som sagt haft en kämpig säsong, men det finns ljusglimtar. Martin Olsson har lyckats hålla sin landslagsklass i sin nya roll som mittback och anfallsvärvningen Anthony van den Hurk har varit väldigt vass både spelmässigt och målmässigt (9 mål). En annan ljusglimt för HIF i år är att man presterat ganska bra i matcherna mot lagen högre upp i tabellen och det kan ju ge en anledning till en försiktig optimism när man nu skall ta sig an serieledaren från Malmö.

Vad som har varit desto tuffare för HIF i år är att man har haft en oerhört skadedrabbad trupp. Runt föreningen hörs kritik mot fysteamet och inför matchen i morgon finns närmare 10 spelare på skadelistan. Den forne landslagskaptenen Andreas Granqvist är en av spelarna som har fått hela säsongen spolierad och det ryktas nu om att han har gjort sin sista match.

I MFF är däremot vår mittbacksklippa Rasmus Bengtsson tillbaka som ett alternativ. Efter Rasmus knappa tio minuter mot IFK Göteborg vill många, även undertecknad, se Rasmus från start i derbyt. Att ha en sådan urhimmelsblå hjälte på plan i ett av de viktigaste derbyna på länge hade höjt temperaturen ytterligare och en frisk Bengtsson är allsvenskans bäste mittback i hård konkurrens med en viss Anel Ahmedhodzic.

En annan defensiv ur-MFF:are som är tillbaka efter skada är Oscar Lewicki som, trots finfint vikarierande av Erdal Rakip, nu åter pockar på en startplats. Isaac Kiese Thelin är en annan som vill in i startelvan efter en lättare skada och även hans ersättare, Adi Nalic, har skött sig med den äran. Det är helt enkelt gott om angenäma problem för Coach Tomasson och jag tänker inte försöka gissa hur startelvan kommer att se ut, men det är väldigt skönt att vi inte dras med en drös skador trots att den tuffa komprimerade säsongen är inne i elfte timman.

Jag tror vi kommer att få se ett aggressivt högt pressande MFF i morgon som kommer att få tufft motstånd av ett vilt krigande HIF, men ju längre matchen går kommer den himmelsblå spetskvaliteten att få matchen att tippa över till en till sist ganska trygg MFF-seger. Jag tror det blir en matchbild som alldeles särskilt kommer att passa vår briljante kapten Anders Christiansen och jag tror det är låga odds på att just han kommer att avgöra matchen med ett eller ett par mål.

Så se till att bänka er framför sändningen i morgon klockan 19.00 då vi fortsätter vår färd mot SM-guldet. Framåt Malmö!

Pontus Kroon2020-11-01 15:10:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?