Olympia, Helsingborg, 2022-09-18 15:00

Helsingborg - Malmö FF

Inför Helsingborgs IF - Malmö FF

Skånederby, Åge-derby, Martin Olsson derby, Joseph Ceesay derby. I en av de tyngre perioderna de senaste 10 åren får man leta vinklar att finna lycka i. Snälla låt söndagens Skånederby vara en sådan.

Derby! Hur tungt ett derby väger påverkas av flera olika saker. Den kanske viktigaste aspekten är hur viktig matchen är rent objektivt. Om ett derby faller så att det egentligen bara är en match i mängden där klubbarna befinner sig i olika dimensioner rent sportsligt, då kommer känslorna mattas något. Det är ju precis så det varit de senaste åren. Malmö och HeIF har sällan varit i liknande positioner utan till och med spelat i olika divisioner (bokstavligt talat.

Om det däremot är så att klubbarna slåss om samma guld, Europaplats eller kanske uppflyttningsplats. Då kommer matchen automatiskt betyda så mycket mer.

Men så är det ju med varje match! Kanske du kontrar ilsket. Skillnaden med ett derby är att allt är exponentiellt. Ett derby kan aldrig vara en meningslös match. Är betydelsen för matchen egentligen noll så är den tio om det är ett derby. (Om matten stämmer här får någon anna stå till svars för).

Nåväl, fokus på matchen. Malmö kommer från en som alla vet extremt tuff period. Allsvenskan går i förskönande ordalag fruktansvärt illa och Europaäventyret har börjat precis som inledningen till ett How I Met Your Mother avsnitt, trist och dåligt. Det tändes någon typ av hoppfullt ljus kring en eventuell vändpunkt när Åge tågade in med frälsarstatus, men det har knappt sett bättre ut. Givetvis är det svårt för en tränare att sätta sin prägel på ett lag så fort och så vidare men jag hade hoppats på en nytändning av ren inspiration.

Helsingborg kommer å andra sidan från att ha blåst över vårt andra nemesislag IFK Göteborg med 3-1. När man väger ihop alla dessa bitar ter det sig nästan som att det skulle råda någon typ av jämna styrkeförhållanden mellan de båda lagen. Jag skulle aldrig insinuera någon sådant absurt men om ni väljer att tolka det på det viset finns det inget jag kan göra åt saken.

I en sådan här hypotetisk situation där det inte är självklart att MFF är starkast skulle det betyda att matchen betyder extra mycket. När allt annat är skit kan en seger i ett derby vara det som gör en dålig dag bra. Det kan givetvis också gå åt det motsatta och vara det som skjutsar en ner i fördärvet.

Det ska dessutom bli spännande att se hur det blir för Ceesay att komma ”hem”. Kommer det buas? Troligen. Kommer det visslas? Troligen. Kommer det tacklas? Troligen. Om Joseph får starta hoppas jag att det händer grejer. En sådan typ av spelare kan höja nivån på ett helt derby bara genom att vara där och bråka lite. Addera sedan Martin Olsson, som ju är känd för att vara godtycklig och lätt att ha att göra med som motståndarlag, så ska det nog bli en kul kväll.

Summa summarum. Kom igen nu vinn den här matchen för påriktigt jag pallar inte längre det är allt jag begär snälla snälla snälla.

Filip Nyman2022-09-17 18:57:48
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?