2020-07-29 19:30

Lazio - Brescia

Inför: hetaste rivalerna på 40-talet
Nils Liedholm och Gunnar Nordahl var högst delaktiga i IFK Norrköpings guld 1948 i finalen mot Malmö FF (bild från 40-talet).

Inför: hetaste rivalerna på 40-talet

Svenska mästarna Malmö FF kommer på besök i Norrköping. IFK tar emot ett obesegrat MFF på måndagskvällen. Vi kommer rulla tillbaka bandet till 40-talet och prata ut om rivaliteten som fanns en gång i tiden och diskutera vidare inför matchen. Skåningarna kommer från ett oavgjort resultat mot Djurgården samtidigt som Peking lever på en positiv anda efter segern mot AIK senast.

På mitten av 1900-talet var IFK Norrköping och Malmö FF stora rivaler. Två anrika klubbar som spelade om guldet på Parken 1948. Trots att storstjärnan Gunnar Nordahl gick mållös i finalmatchen mot skåningarna slutade han på första plats i skytteligan den säsongen. Ja, och trots att Malmö tog ledningen kunde ändå publiken jubla till att Norrköping gjorde 1-1 och även 2-2 genom den andra stjärnan Nils Liedholm. Parken och publiken kunde efter matchen glädjas åt det 5-SM guldet i historien. Stjärnorna Nils Liedholm och Gunnar Nordahl såldes senare till storklubben AC Milan där dem stod för succé. Spelarna tillsammans med Gunnar Green kunde sedan bli kända som Gre-No-Li.

Idag kan vi konstatera att mycket har förändrats. IFK Norrköping har varit nere i Superettan en sväng (under 2000-talet) samtidigt som att Malmö FF fortsätter att bygga en stark förening som vill slås ute i Europa. Ett Europa som Peking inte har sett sedan början av decenniet då man slogs ut av Slovan Liberec i kvalet till Uefa cupen. Många i Malmö är har färskt minne sedan man möte Dinamo Zagreb 2011 och förlorade på mållinjen. Då var det kval till Champions League. Förra säsongen åkte man ut i kvalet (Europa Leage) mot självaste Swansea.

I möterna förra året lyckades jag fånga bollen på pressläktaren, samtidigt som Imad Khalili drog ett vackert långskott vilket gav IFK en viktig poäng på Swedbank. Jag kunde känna den enorma pressen som MFF kände, Peking hade det svårt att spela på en mark där alla var motståndare, trots en liten skala Peking Fanz. På Parken blev den helt annan historia och MFF kunde enkelt besegra ett svagt Peking med två bollar.

Det är två helt olika lag som kommer att ställas på planen när Malmö kommer på besök. Mot ett obesegrat Norrköping på Parken som fortfarande söker efter sin rätta identitet. Det unga laget hade fem egna fostrade produkter från start senast mot AIK på Friends och lyckades sno åt sig 3 fin fina poäng. Många kan förvänta sig ett IFK som spelar som ett topplag mot topplagen och bottenlag mot bottenlagen den här säsongen. De är så det har sett ut om man har sett på de fem senaste omgångarna.

Svenska mästarna Malmö har varit Sveriges bästa lag i ett bra tag nu med sina stolta 17 SM guld. Denna säsongen kommer inte bli något mellanår då man har storsatsat med spelare som Markus Rosenberg, behållit Molins och även tagit börjat om med nye tränaren Åge Haraide. Norrmannen har verkligen satt sin prägel på laget och tagit 13 av 15 poäng än så länge. Många har även undrat om någon kan stoppa Markus Rosenberg, killen som även ryktades till Peking under vintern skall nämnas.

Mitt svar är Isaac Kiese Thelin. 21-åringen har kanske inte producerat med 1 mål per match. Men han har ändå utvecklats till en allsvensk spelare och imponerat med sin vackra teknik trots sin längd. Ekwall och Kristoffersson publicerade en artikel i Expressen där man jämförde Thelin med en ”ung Zlatan”. Nu har det även florerat rykten att Thelin är klar för IFK Göteborg i sommar, något som Janne A har dementerat till NT. Även Göteborgs sportchef Mats Green har stängt en eventuell flytt. Man måste lyfta IFK:s talanger som ändå har visar prov på en utveckling. Även VM bronsmedaljören Linus Wahlqvist gjorde en stark 90:minuters match mot AIK senast.

Om vi backar tillbaka bandet till 40-talet då IFK var som starkast tillsammans med Malmö FF, drog Peking mycket publik till matcherna. I matchen 1948 kom det över 12000 för att se IFK ta hem guldet. Till matchen på måndag har den än så länge bara sålts över 5000 biljetter (inklusive årskort). En svag siffra tycker många. Efter förra årets dåliga publik kapacitet på Nya Parken tog klubben upp det i media och pratade om att man måste förbättra sig på många områden, speciellt marknadsföreningen. Klubben har blivit mycket mer attraktivare på hemsidan, de sociala medierna och i stan. Man har t.o.m sänk biljettpriserna på berget och startat ett samarbete med ett nytt biljettbolag.

Resultaten på detta har ännu inte visats och publiken sviker fortfarande laget. Varför? Jo man kan prata mycket om det ekonomiska och marknadsmässiga bitarna men det handlar egentligen bara om det sportsliga. IFK Norrköping måste visa goda resultat på planen och höja sig i tabellen om publiken ska hitta tillbaka. Norrköping är en fotbollsstad med historia. En historia med många goda tider, 12 SM guld och flertal europeiska matcher.


Går vi till inför matchen kommer Malmö som obesegrade i årets allsvenskan. Anfallstrion Rosenberg, Molins och Eriksson har legat bakom samtliga mål den här säsongen. Det kryllar av kvalitetsspelare i truppen, vi pratar om den tidiga anfallstrion, Simon Thern, Miiko Albornoz, Matias Concha och Emil Forsberg bland många fler. Dessutom har man en ljus framtid med den eftertraktade Sixten Mohlin, Pawel Cibicki och Erdal Rakip. Mittbacksjätten Pontus Jansson har tecknat ett kontrakt med italienska Torino, han anländer i sommar. MFF fick bara 2-2 mot Djurgården senast ska tilläggas.

Peking har bara släppt in 4 kassar än så länge. Rawez Lawan pratade i veckan om att IFK ska bygga en hemmaborg det här året, tillsammans med publiken. Lawan har spelat i Malmö under sina unga år.
- Det är min stad! Det är där jag kommer ifrån och det är där mina nära och kära bor. Jag älskar Malmö. Willian har ännu inte fått se Malmö än, men han ska också bli en malmöit senare, sa Lawan till Himmelsriket på Svenskafans.

IFK vann senast på Friends arena mot AIK. En seger och en energi som Peking kommer att ta med sig till den här värdemätaren. Janne A tar ut truppen på söndag kväll. Emir Kujovic, Arnór Traustason och Christopher Meneses missar på grund ut av skador. Elvan lär se densamma ut som mot AIK, nytt förtroende för Linus Wahlqvist troligtvis.




IFK Norrköping-Malmö FF
Allsvenskan omgång 6
Måndag 28 april kl 19.00
Nya Parken, Norrköping


Cmore sänder matchen som vanligt men kom o stötta IFK som om det vore matchen på 40-talet!

Tips: Matchen kommer föras av Malmö, men Peking kommer luckra upp med vassa chanser, Thelin är het nu. Jag säger som ”in the old times”, 2-2 och Lawan trycker in kvitteringen på stopptid.
Svenska spel:
1. 4,10
X. 3,70
2. 1.80



FORZA PEKING

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2014-04-27 12:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås