Olympia, Helsingborg, 2021-05-02 15:00

Helsingborg - AFC Eskilstuna

Inför HIF - AFC

Inför HIF - AFC

AFC Eskilstuna reser till Olympia i Helsingborg för att möta tabellfyran. HIF med bland annat forne AFC-spelaren Wilhelm Loeper i spetsen kommer att se på matchen med optimism, medan bortalaget nog skulle vara nöjda med en pinne. Blir det 0, 1 eller 3 poäng för AFC på Söndag?

Ett tidigt toppmöte väntar i Superettan på Söndag. Tabellfyran möter tabellfemman. De två tidigare Allsvenska klubbarna spelade båda 0-0 sist. Även om AFC "bara" fick med sig en poäng mot GAIS hemma, var man det bättre laget och förtjänade nog tre poäng. Mathias Karlsson var bra i målet för Göteborgsklubben och har även blivit nominerad till "Månadens spelare" i Superettan. 
Den matchen på Tunavallen var en ganska svängig tillställning utan några riktigt heta lägen. Farligaste chansen hade nog Karim Mammar på frispark, men det blev inget av den situationen. Matchen slutade 0-0 vilket innebär att AFC fortfarande har sin defensiva nolla intakt. 
I den matchen var även Ibrahim Blati Touré tillbaka efter han missade matchen mot Akropolis genom sjukdom. Det hade dock inte påverkat honom utan det syntes tydligt att han var en nivå över alla andra spelare på planen. 

AFC's positiva start har inte gått obemärkt. Efter en vinst och två oavgjorda matcher i April har Eskilstunas tränare Özcan Melkimichel blivit nominerad till månadens tränare i Superettan, grattis Özcan! 

Helsingborgs IF som gör comeback i Superettan efter två år i Allsvenskan har som förväntat startat starkt. Med värvningar som Viktor Lundberg och Wilhelm Loeper samt spelare som Andreas Granqvist och Anthony van den Hurk i truppen samt Jörgen Lennartsson  på tränarbänken så ska Helsingborg vara ett topplag i Superettan. Första matchen var en rafflande tillställning mot GIF Sundsvall som slutade 2-2, efter det krossade man nästjumbon ÖIS med 4-1 på hemmaplan och senast blev det 0-0 mot J-södra. Den matchen var något mer fartfylld än den på Tunavallen. Anthony van den Hurk hade en tidig chans efter han blev serverad av Bodvar Bödvarsson men sköt utanför Frank Pettersons vänstra stolpe. Trots att van den Hurk är född i Nederländerna, accepterade han en landslagskallning av den holländska kolonin Curacao 2021. Han gjorde även mål i sin debut mot Saint Vincent och Grenadinerna. Rasmus Jönsson var väldigt nära att spräcka nollan i minut 49, men Frank Petterson stod för en jätteräddning i Jönköpingsmålet. Helsingborg var det bättre laget matchen igenom och hade många bud på mål.
Även en HIF spelare har blivit nominerad för "Månadens spelare". Det rör sig om Wilhelm Loeper. Den snabba kantspelaren vann assistligan i Superettan förra året med just AFC, och har fortsatt på samma spår även detta år. Två matcher, två assister såhär långt.

Trots att klubbarna ligger nära varandra i tabellen kom man nog in till säsongen med olika mål. För AFC's del handlar det om att bygga för att bli ett etablerat Superettanlag, medan en klubb som Helsingborg SKA spela i Allsvenskan, så enkelt är det. 

Senaste gången dessa två mötte varandra i Superettan-sammanhang var 2018. På Olympia vann AFC med 0-2 efter frisparksmål av Kadir Hodzic, samt en kasse av den förglömde sydafrikanen Kermit Erasmus. På Tunavallen slutade matchen 0-0 efter en sömnig tillställning.

I Helsingborgs senaste match blev man tvingad till två byten pga av skada, både kapten/sportchef Andreas Granqvist och tidigare Manchester United målvakten Anders Lindegaard gick ut för Skånelaget. Det innebär att det kommer att bli intressant att se hur HIF startar matchen mot AFC. För Eskilstunas del kommer det nog inte vara några större förändringar från matchen mot GAIS. Dock är varken Jesper Manns eller Viktor Götesson med i truppen. Tippar att Fors och Ahl-Holmström tar deras platser. 

Helsingborg har även annonserat att de kommer släppa in för åtta personer på Olympia till söndagens match.

Håll även utkik imorgon på sidan, då kommer det komma ut en intervju med den tidigare HIF och AFC-spelaren Jesper Björkman!
 



Min ideala XI för AFC: 3-4-1-2: Wicks, Tihi, Wikström, Rödin (©), Fors, Mammar, Lushaku, Blati Toure, Bazi, Ahl-Holmström, Coffey. 

Min tippning inför mötet: 

Hjärtat - AFC kniper en vinst, 1-0. 

Huvudet - AFC kommer nog få det jobbigt 1-1. 

Helsingborgs IF - AFC Eskilstuna
2 Maj, 15.00
Olympiastadion, Helsingborg
Domare: Richard Sundell
Ass. Domare: 1. Simon Kristensson
Ass. Domare: 2. Daniel Gorgievski
Fjärdedomare: Daniel Böcker

Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-05-01 00:20:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna