Inför HJK Helsingfors - Malmö FF
En utvilad MFF-kapten kan utgöra skillnaden.

Inför HJK Helsingfors - Malmö FF

Dags för akt två i det svensk-finska dramat mellan MFF och HJK. Pressen ligger på de svenska mästarna från Malmö.

I kväll smäller det i Helsingfors då det skall avgöras vilket lag som går vidare till runda tre i kvalet till Champions League och där får möta skotska ligamästarna Rangers.
MFF är favoriter i egenskap av varandes segrare i den första matchen i Malmö, men HJK spelar hemma och är alls inget oävet motstånd.

Formen hos de båda lagen är fortsatt god. HJK är åter på vinnarspåret efter en seger mot Haka i finska ligan i lördags, och MFF som vilade en handfull stjärnor i lördags mot Mjällby vann med samma siffror utan att darra det minsta på manschetten.

MFF har på sina sex senaste matcher fem segrar och en oavgjord och en målskillnad på imponerande 15-2. Den enda plumpen i protokollet är den oavgjorda och ganska slätstrukna bortamatchen mot Riga, men i övrigt har det sett väldigt bra ut både resultat- och spelmässigt.

Kanske är det kraftigt förbättrade försvarsspelet allra mest glädjande, då detta har sett väldigt svagt ut under hela våren. Flera stabiliserande faktorer finns, men jag tror att den perfekta balansspelaren, Oscar Lewicki, är den största. Oscar som även har sett fin ut offensivt, har en unik förmåga att ligga rätt i defensiven och därmed elimineras motståndarnas spel i den farliga ytan mellan vårt mittfält och vår backlinje.

Dessutom har även den mer renodlat defensive Bonke Innocent kommit in och gjort några fantstiskt helgjutna insatser de senaste veckorna och med den tryggheten som Bonke och Oscar medför kan de offensiva pjäserna renodla det de är bäst på.

Våra två vassaste vapen i offensiv uppbyggnad samt målskytte, Anders Christiansen och Antonio Colak, fick en matchs skön vila när MFF mötte Mjällby, men idag kommer naturligtvis båda att starta, förhoppningsvis fräscha, pigga och hungriga. Har dessa herrar en normalbra dag innebär det sannolikt att MFF vinner matchen, för så bra är de.

HJK är dock inget enkelt motstånd. De har en tydlig spelidé som de hanterar väl. Man spelar en klokt försvarsspel utan att bli för låga och man har ett vasst omställningsspel vilket de visade vid sitt kvitteringsmål i Malmö i onsdags. Jag skulle vilja jämföra dem med ett bättre mittenlag i allsvenskan och det vet vi sedan gammalt att allsvenska mittenlag är livsfarliga om man inte är riktigt på tårna.

Jag tror dock att det är ett heltaggat MFF som kommer till spel i kväll. Det finns oerhört mycket i potten både sportsligt och ekonomiskt och det är ett lag med ett stort självförtroende och med utvilade nyckelspelare som HJK skall tampas med.

Jag tror vi är ett nummer för stora för finländarna så länge vi bara gör det vi är bäst på. Hög press, snabb återerövring och blixtsnabba anfall på få tillslag. Vår erfarenhet av Europaspel och att vi har en lite vassare spelartrupp talar också för himmelsblått avancemang, nu skall bara jobbet göras också.

Håll i hatten, i kväll smäller det!
 

Pontus Kroon2021-07-27 01:24:04
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?