2022-07-21 20:30

HNK Rijeka - Djurgården

Inför HNK Rijeka – Djurgårdens IF
Tuff matcher väntar borta i Rijeka. Klarar Djurgården av att skapa bra förutsättningar inför returen på hemmaplan?

Inför HNK Rijeka – Djurgårdens IF

Under torsdagskvällen går Djurgården in i kvalspelet för UEFA Europa Conference League. Forum 1891 tittar här närmare på förutsättningarna inför en av årets viktigaste matcher.

Djurgården går in i den andra kvalrundan till UEFA Europa Conference League. Där har man lottats mot HNK Rijeka, hemmahörande i Rijeka som ligger i Kroatien på den adriatiska kusten. Djurgården inleder matchserien på bortaplan på Stadion HNK Rijeka som tar cirka 8 000 personer.

Vad är det då för motståndare som Djurgården har lottats mot? Klubben grundades 1906 och det är framförallt under senare år som man har nått sina största framgångar. 2012 gick investerare in med stora pengar i klubben. De vann därefter sin första ligatitel 2017 och så sent som säsongen 2020/2021 slog man ut FC Köpenhamn i playoff till Europa Leauge och tog sig därigenom till gruppspelet. 2021/2022 åkte man ut i playoff till Conference League med totalt 1-3 mot PAOK Thessaloniki.

Ett motstånd på nedgång?
En av de investerare som gick in med pengar var Damir Miskovic och han är idag den som bestämmer i klubben. Han är även vicepresident i det kroatiska fotbollsförbundet. De satsningar som gjordes i klubben ledde bland annat till att man gick till Europa Leagues gruppspel vid flertalet tillfällen och framgångarna ledde till att Miskovic blev väldigt populär bland klubbens supportrar och har så varit under en längre tid. Dock har han investerat mindre i klubben under senare år och i takt med detta har även framgångarna minskat. Förra säsongen slutade klubben på en fjärdeplats i ligan vilket är deras sämsta placering på tio år. I slutet av maj i år förlorade man finalen i kroatiska cupen mot Hajduk Split och det var droppen som gjorde att tränaren Goran Tomic fick lämna.

Efter att tränaren fick gå så har det varit lite rörigt i föreningen. Detta har också påverkat klubben rent truppmässigt då det är flera tongivande spelare som har lämnat för andra klubbar. Både förra säsongens bästa målskytt Josip Drmic, som stod för 21 ligamål, samt den näst bästa målskytten Robert Muric, som stod för 11 ligamål, har lämnat klubben. Man har även tappat andra framstående spelare såsom mittbacken och kaptenen Hrvoje Smolcic samt den centrala mittfältaren Domagoj Pavicic.

Även om klubben har tappat flera tongivande spelare så har man också fått in en del nya. Det är till exempel Haris Vuckic (Real Zaragoza), Mario Vrancic (Stoke City), Matej Mitrovic (Club Brügge), Mateo Pavlovic (Amiens) och Anton Kresic (Atalanta) för att nämna några. Den som dock absolut inte ska glömmas bort är Alen Halilovic (Reading). Även om han inte har rosat marknaden under de senaste åren så är han ändå ett namn att hålla koll på. När han kom fram så spåddes han en lysande framtid och debuterade som sextonåring i Champions League för Dinamo Zagreb. Som sjuttonåring debuterade han i det Kroatiska landslaget som den yngste debutanten genom tiderna. Han jämfördes till och med med en viss Lionel Messi när han såldes som artonåring till Barcelona. Han har dock inte lyckats förvalta sin talang och hans karriär har aldrig riktigt tagit fart. Lyckas han dock bara få ut en bråkdel av den förväntade potential han besitter så kan han bli mycket jobbig att ha att göra med för Djurgårdsspelarna.

Andra spelare att hålla koll på, förutom nämnde Halilovic är slovenen Haris Vuckic. Förra säsongen var han på lån från Real Zaragoza och nu ansluter han permanent som Bosman. Han är målfarlig och gjorde förra säsongen 10 mål i ligan. Lindon Selahi är en annan som man ska hålla kolla på. Han är mittfältare och också en mycket duktig spelare.

"Älskar att anfalla"
I juni signerade man med den nya tränaren Fausto Budicin vilket är en tidigare spelare i Rijeka. Hans tidigare tränargärning är något begränsad. 2019 inledde han sin seniortränarkarriär i Orijent 1919. Han tog direkt upp dem från den kroatiska tredje divisionen till andra divisionen. Han tränade sedan Istra 1961 i den kroatiska högstaligan mellan 2020 och 2021 då han fick sparken därifrån. Som kuriosa kan nämnas att han 2003 till 2004 spelade i Olimpija Ljubljana som är ett av de lag som Djurgården får möta ifall man skulle lyckas gå vidare från mötena med Rijeka. Budicin får sällskap av en annan tidigare spelare, Dragan Tadic, som har titeln teknisk direktör. Vad gäller deras fotbollsfilosofi så gjorde de uttalanden i samband med deras första presskonferens efter tillträdet där man uttalade ”älskar att anfalla, men det finns ingen seriös fotboll utan defensiv”.

Djurgården har faktiskt mött Rijeka i en inte alltför avlägsen tid. I Atlantic Cup 2017 möttes man och Rijeka segrade med 1-0. En del spelare är faktiskt kvar sedan den matchen, Magnus Eriksson, Haris Radetinac samt Elliot Käck. Ifall dessa spelare kan ta med sig något användbart från den matchen är dock tveksamt då mycket har förändrats i Rijeka sedan dess.

Djurgårdens startelva till denna match blir extra intressant då det gäller första matchen i Europaspelet på ett tag. Djurgården har ju roterat en del på slutet och det är säkert många som är extra sugna på att starta i denna matchen. Efter att den förlorade sonen, Marcus Danielson, anslutit till laget så finns det ytterligare alternativ att välja på för tränarna. Med honom i laget får Djurgården inte bara in en väldigt rutinerad och stabil back. Man får också in ett väldigt potent hot vad gäller fasta situationer. Det ska dock noteras att "Mackan" inte har spelat match på ett tag och man kan därför sätta ett frågetecken för hans matchform. Klart är dock att Danielson tillför mycket till truppen oavsett. Till bortamatchen mot Rijeka är han dock inte tillgänglig. Allt talar därför för att det blir en ganska ”förväntad” startelva där tränarna förhoppningsvis är beredda att förändra under match ifall det skulle behövas utifrån matchbilden.

Stor skillnad mot allsvenskan
Hur ska Djurgården då tänka inför matchen? Även om det är ett starkt och erfaret lag så är det fortfarande fotboll med elva spelare och en normalstor plan. Man ska alltså inte förstora uppgiften så att man har överdriven respekt för motståndarna utan man ska gå ut och försöka spela sitt spel. Några saker som skiljer Europamatcher mot när man spelar i allsvenskan är att gör man misstag så blir man hårt straffad. Det är därför viktigt att inte släppa till onödiga chanser i backlinjen.

Man bjuds inte heller på lika många öppna lägen och därför är det viktigt att vara effektiv och ta vara på de chanser man får. Djurgården måste också gå ut och känna på nivån på domarteamet. I de tidiga matcherna i Europa skiljer sig både kvalitet och bedömningsnivå åt kraftigt. Viktigt alltså att man inte drabbas av onödiga kort av det skälet samtidigt som man måste vara beredd att smälla på ordentligt om nivån tillåter.

En annan sak och kanske det viktigaste man måste tänka på när det gäller Europaspel är att vara cynisk. Fair play i Europamatcher är att göra så mycket som krävs för vinna. Detta har tidigare varit en akilleshäl för Djurgården i Europaspelet. I och med att klubben har fått in en del spelare med mer internationell erfarenhet känns det ändå som att man har tagit en del steg i rätt riktning vad gäller detta. Det kommer troligtvis vara väldigt viktigt att ha med sig detta för att lyckas i Europa.

Kim Bergstrand säger följande till DIF.se inför matchen:
– Det ska bli jättespännande och roligt så klart. Alla ser ju fram emot det här och vi kommer med en bra resultatrad i ryggen. Det är mycket som är positivt och förutom någon förkylning så är vi ganska friska. Det är inget som ska störa oss. Vi ska försöka att uppträdda som vanligt så mycket som möjligt men det är bortaplan i 40-gradig värme mot ett annat motstånd än vad vi är vana vid så det är klart att vi måste anpassa oss och ta det som kommer mot oss. Lite annorlunda är det men det är fortfarande fotboll med elva spelare på en plan som är lika stor som den brukar vara.

Bergstrand har detta att säga om HNK Rijeka:
– Kroatisk fotboll är bland Europas bästa, eller till och med världens bästa, så vi vet att vi kommer att möta kvalitativt motstånd. De är duktiga och har en massa bra fotbollsspelare men de är precis i början på sin säsong medan vi är mitt inne i vår och är lite mer färdiga så det är till vår fördel. Förhoppningen är att laget Djurgården ska kunna matcha deras individuella kvalitet och att vi klarar av att hantera det höga tempo och fysiska spel som det är i Europamatcher. Vi hoppas vi har goda chanser att störa dem på bortaplan och få med oss ett bra resultat till vår hemmaborg.

Matchstart: 20:30
Plats: Stadion HNK Rijeka
Sänds på: Sportbladet
 

Jesper Rundin2022-07-20 21:36:00
Author

Fler artiklar om Djurgården