Borås Arena, 2023-06-04 17:30

Elfsborg - Djurgården
1 - 1

Inför IF Elfsborg – Djurgårdens IF
Kan Blåränderna stoppa segermaskinen Elfsborg?

Inför IF Elfsborg – Djurgårdens IF

Det vankas toppmöte på Borås Arena när Djurgården besöker serieledande IF Elfsborg. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför söndagskvällens drabbning.

Det är ett formstarkt Djurgården som åker till Borås under söndagen. Tre raka vinster mot lag i den gulsvarta färgkombinationen och nu väntar ett fjärde sådant på andra sidan på söndag.

Formstark serieledare
Elfsborg kommer till matchen som seriens formstarkaste lag med åtta raka vinster. Senast besegrade man Malmö FF med klara 3-0 och tog över serieledningen från ”di blåe”. Elfsborg har visat upp en sprakande offensiv och en ramstark defensiv under säsongsinledningen. Det gulsvarta laget har gjort nästflest mål och släppt in färst mål hittills i årets allsvenska.  Lagets bästa poängspelare under säsongsinledningen har varit Jacob Ondrejka som noterats för sex mål och fyra assister på de tio inledande matcherna. Ondrejka blev tidigare under våren klar för belgiska Royal Antwerpen och lämnar Boråslaget den 1 juli, den här matchen blir därmed Ondrejkas sista inför hemmapubliken.

Elfsborg har under Jimmy Thelins ledning blandat och gett i resultatväg men nästan alltid karaktäriserats som ett kontringsstarkt lag med svajig defensiv. I år har defensiven som sagt även den fungerat väldigt väl och ihop med en fartfylld offensiv har man blivit Allsvenskans just nu bästa lag. Mycket av poängproduktionen framåt har gått genom Jacob Ondrejka, men innan Ondrejka trummade igång hann Alexander Bernhardsson göra ett stort avtryck innan han åkte på en skada som hållit honom borta från spel sedan dess. Från Elfsborgslägret har det rapporterats att Bernhardsson ska vara på väg tillbaka i spel och han kan mycket väl vara tillbaka i truppen inför söndagskvällens möte. Förutom Boråslagets kvicka yttrar bör Blåränderna även hålla koll på de erfarna ytterbackarna Johan Larsson och Niklas Hult som är mycket offensivt skickliga.

Tränare Thomas Lagerlöf hade följande att säga om Elfsborg till dif.se:

– Årets upplaga påminner ju om det Elfsborg vi är vana vid sedan tidigare, men de har vridit upp nivån ett hack till i intensiteten i försvarsspelet. Oavsett om de försvarar högt eller lågt så springer de mycket och snabbt och tillsammans. Det är den stora skillnaden mot hur Elfsborg såg ut förra året och det är i min värld förklaringen till att de just nu toppar serien. Så det blir en härlig utmaning att bita i.

Vind i seglen för Blåränderna
Blåränderna kommer till matchen med en härlig medvind i ryggen. Tre segrar på en vecka där Blåränderna äntligen fick besegra den krisande antagonisten AIK med 1-0 efter att Marcus Danielson på oväntat målskyttsmanér behärskat placerat in en boll i krysset bakom Kristoffer Nordfeldt. En seger som betydde mycket för laget enligt Thomas Lagerlöf:

– Man märker ju tydligt att segern mot AIK betyder oerhört mycket för alla i föreningen och självklart även för spelarna. Alla segrar bygger självförtroende och derbysegrar så klart lite extra. Så det syns att gruppen mår bra av den senaste veckans resultat.

Tre raka segrar och tre raka hållna nollor. Gruset i det blårandiga maskineriet är ett minne blott. Mittbacksparet i form av Danielson och Jesper Löfgren har kommit igång ordentligt och stått för tre raka topprestationer. Inför matchen mot Häcken så var förstemålvakten Jacob Widell Zetterström äntligen tillbaka efter skadan han ådrog sig i samband med att han blev utvisad mot Sirius och det är tydligt att det blir en helt annan sorts trygghet för backlinjen med ”JWZ” bakom sig. De tre är givna liksom ytterbacksparet Piotr Johansson och Elias Andersson. Andersson var ett osäkert kort inför derbyt då han utgick med en skadad fot mot Häcken, men startade och stod för en mycket bra insats. Mittfältet är svårare att tyda vilka som ska starta, men eftersom Hampus Finndell saknas i truppen bör unge och spännande Lucas Bergvall starta i hans ställe. Övriga platser tror jag finske mittfältsdynamon Rasmus Schüller och lagkapten Magnus Eriksson tar. Norske yttern Gustav Wikheim har haft en tuff inledning på säsongen och utgick med lindat lår i den första halvleken i derbyt och missar matchen. Oskar Fallenius blev inbytt i derbyt och i Wikheims frånvaro tror jag Fallenius får chansen från start. Centralt i anfallet lär det fortsatt bli Oliver Berg som får chansen till Victor Edvardsens och Joel Asoros stora besvikelse och till höger kommer nog evighetsmaskinen Haris Radetinac att starta.

Finndell och Radetinac står på två varningar inför matchen mot Elfsborg, men eftersom Finndell är skadad så missar endast Radetinac matchen mot IFK Norrköping om han drar på sig ett gult kort på söndag.

”Tolle” berättade om sina tankar inför söndagens toppmöte till dif.se:

– Vi har kommit upp i bra nivå på slutet och nu möter vi ett lag som har presterat otroligt bra med åtta raka segrar. Men även vår formkurva är stigande där vi presterar allt bättre och uppträder stabilare. Vi har hållit nollan i tre matcher på raken och det ger oss bra förutsättningar. Så det blir rätt härligt att åka ner och se om Elfsborg är så bra som alla säger att de är. Det är ingen nackdel att kunna slå lite underifrån och vi brukar ofta spela bra på Borås Arena.

Matchstart: 17:30
Plats: Borås Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Kristoffer Karlsson

***
Kan Blåränderna bryta Elfsborgs segersvit? Får Lucas Bergvall fortsatt chansen från start? Diskutera gärna i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton.



 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342023-06-03 18:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården