Ullevi, 2021-04-19 19:00

IFK Göteborg - AIK

Inför: IFK Göteborg - AIK
Bild på en firande Nabil Bahoui.

Inför: IFK Göteborg - AIK

Ny måndagsmatch väntar för AIK när man gästar IFK Göteborg på Nya Ullevi. Efter en imponerande premiär reser AIK till Göteborg med vind i seglen, de blåvita antagonisterna hade en kämpigare premiär då de spelade 0-0 mot Örebro.

Allsvenskan är äntligen igång och spelarna väntas välkomnas av vårsol på måndag. Våren som brukar innebära blandade känslor för oss Gnagare, lycka över att Allsvenskan är igång men också en nästan ständig besvikelse över de inledande matcherna. Det var därför den stora uppvisningen mot Degerfors i premiären var otroligt välkommen och viktig för hela truppen, ledarstaben och oss supportrar. Samtidigt så ska det understrykas att kommande match är ett större test än föregående och att det redan i omgång tre är dags för Stockholmsderby. Med derbyt och kommande spelschema känns det som att ett bra resultat är av yppersta vikt för AIK.

Hur såg Göteborg ut i premiären?
Det är ingen som missat Göteborgs transferfönster med såväl hemvändare som stjärnspelare och där inte minst Marek Hamsik. På grund av det så var det nog fler än jag som hajade till när deras premiärelva publicerades och man kände “det här är samma trötta Göteborg som de senaste säsongerna”. Trots en relativt klen poäng mot Örebro så tycker jag att det fanns ljusglimtar för alla göteborgare. Den första halvleken såg bra ut och med bättre skärpa så hade de gått in i halvtidsvilan med en ledning. De spelare som imponerade på mig var Jallow, Yusuf och Sana, även om det fortsatt finns mer att hämta hos den sistnämnde. När Örebro valde att sätta in en högre press så sket blåvitt på sig och med tanke på hur framgångsrika AIK var i presspelet i premiären kan det bli en viktig nyckel i matchen.

Vad ska AIK göra för att ta tre poäng?
Som jag var inne på tror jag att presspelet kan komma att bli avgörande på måndag, men jag tror att Göteborg kommer vara mindre naiva än vad Degerfors var och kanske att IFK tillåter AIK att styra spelet. Om det blir så och Göteborg ställer upp med defensivt inriktade wingbacks så kommer det ställas högre krav på de offensiva spelarna i AIK i spelet med boll. Att slå ut lågt stående lag är något som AIK haft problem med länge, men det känns som att det kommer passa laget bättre i år än tidigare år. På mittfältet har vi två spelare, Sebastian Larsson och Bilal Hussein, som kan stå för passningar som slår ut lagdelar hos motståndarna.

Även möjligheten till variation i sättet att anfalla på kan komma att skapa stor oro hos försvaret i Göteborg. AIK kan ta sig till farliga ytor genom ett eget spel, en tidig boll mot Bojan som suger ner den eller att söka Stefanelli i djupled. Det sistnämnda är något som även det saknats ett tag i AIK. Yttrarna är de som, i mina ögon, kommer ställas inför en prövning då Göteborg spelar med wingbacks. Om Ylätupa fortsätter på inslagen väg och Nabil fortsätter ta steg i rätt riktning, med understöd samt hjälp av Lustig och Otieno, kan det bli en rolig match för dem och även alla oss supportrar.

Två skadedrabbade lag
Att det fortsatt finns tunga namn på AIK:s skadelista råder det inga tvivel om, men visst är det så att skadorna hos Göteborg bör drabba dem mer. I AIK lär Pertan, Rogic och Haliti få fortsätta med att se matcherna från TV-skärmen och i Göteborg finns det osäkerhet huruvida Hamsik, Thern eller Aiesh står till befogande för Roland Nilsson. 

Förväntad AIK-elva
(4-4-2)
Budimir
Lustig
Sotte
Milosevic
Otieno
Ylätupa
Bilal
Larsson
Nabil
Stefanelli
Bojan

Tror ni AIK lyckas besegra IFK? Vad ser ni som nyckelmoment för att det ska ske?

Avspark: Måndag 19:e april 19:00, Nya Ullevi
TV: Discovery+

Filip Barkman2021-04-18 09:16:16
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen