Gamla Ullevi, 2022-04-20 19:00

IFK Göteborg - Djurgården

Inför IFK Göteborg – Djurgårdens IF
I höstas blev det en sur förlust när DIF gästade Gamla Ullevi. Tar man chansen till revansch under onsdagskvällen?

Inför IFK Göteborg – Djurgårdens IF

Djurgården reser till Göteborg för mitt i veckan-möte med IFK Göteborg under onsdagskvällen. Forum 1891 granskar förutsättningarna inför en på förhand tuff bortamatch.

Knappt har krutröken hunnit lägga sig efter påsksmällen där DIF vände och vann hemma på Tele2 mot IFK Norrköping så är det dags för match igen och möte med ytterligare ett klassikerlag i IFK Göteborg. Och det ser på förhand ut att kunna bli en tuff uppgift.

DIF har så här långt inte direkt rosat marknaden spelmässigt, utan letar fortfarande efter det där vägvinnande spelet som stundtals gjorde laget så svårforcerat under 2021. Trots att det hackat en del i maskineriet har man ändå lyckats inkassera godkända sex poäng på tre matcher.

En av två fullpoängare
Blåvitt har inte heller spelat champagnefotboll, men är ett av endast två lag som gått rent så här långt med maximala nio poäng – och man har bara släppt in ett mål så här långt. Man verkar över lag ha fått till ett bra lyft efter ett kämpigt 2021, där Marcus Berg börjat se extremt nyttig ut samtidigt som spelare som Simon Thern och Hosam Aiesh börjat bidra.

Senast lyckades man även betvinga lokalrivalen Häcken på bortaplan och det var förstås ingen dålig skalp. DIF kommer att ha en extra vilodag under bältet och det kan kanske vara värt något, men man ska nog inte räkna med någon sprudlande offensiv tillställning från något av lagen, utan mer ett tillknäppt ställningskrig. Blåvitt har som bekant bland annat tuffe Gustav Svensson centralt och det vill nog till att DIF:s trojka Schüller-Eriksson-Finndell visar sig från sin bästa sida och tar fighten centralt på naturgräset på Gamla Ullevi.

Just på mittfältet lär firma Bergstrand-Lagerlöf knappast ändra något om de inte absolut måste, även om man flaggat för att rotation kan bli viktigare denna säsong sett till det snåriga spelschemat. I backlinjen är det dock större frågetecken. Under tisdagskvällen blev det klart att de enda vänsterbackarna i truppen – Pierre Bengtsson och Elliot Käck – även denna gång lämnas utanför truppen på grund av skada.

Samma problematik som senast
Hur tränarna tacklar problematiken återstår att se, men det står klart att de tänkbara lösningarna är fler i år jämfört med i fjol. Då hade Haris Radetinac känts som den mest uppenbara lösningen. Mot Norrköping valde tränarna i stället att mönstra naturliga högerbacken Leo Cornic till vänster i startelvan. Senare under matchen fick norrmannen byta kant och publiken på Tele2 fick då se en ny mittfältare blanda sig i ekvationen i form av Elias Andersson, som har en bra fot men som kanske inte är så van vid försvarsspelet.

Som bubblare till vänster ska kanske även nämnas att både Jesper Löfgren och Isak Hien spelat en del ytterback i olika sammanhang – så kanske är det en alternativ lösning att låta en av mittbackarna kliva ut på kanten, beroende på vem man väljer från start centralt bredvid Ekdal. Och ska tränarna köra på med 4-3-3 eller experimentera med en fembackslinje som man nosat lite på? Det blir svårare och svårare att sätta en startelva, det är en sak som är säker.

I anfallet känns det dock som en lågoddsare att Sead Hakšabanovic startar i sin naturliga roll till vänster samtidigt som Joel Asoro belönas med en start ute till höger efter ett fint inhopp med avgörande mål mot ”Peking” senast. Samtidigt lär Victor Edvardsen få chansen centralt i en speciell match mot laget som han åtminstone historiskt haft så starka känslor för.

"Måste bli mer stabila defensivt"
Kim Bergstrand tror att det kan behövas en höjning jämfört med insatsen senast. Så här säger han till DIF.se:
– Det har varit lite upp och ner för vår del. Vi är bra i perioder men mindre bra i andra och vi behöver framför allt bli mer stabila defensivt. Nu senast mot Norrköping tror jag att vi förlorade hundra hopslag och när vi väl vann boll fick vi ut väldigt lite av det, så där behöver vi bli bättre. Men det vi är bra på just nu är att vi har ett djupledshot och kan såra motståndarna den vägen så det ska vi fortsätta med.

Tränaren betonar också defensiven och betydelsen av att göra det svårt för motståndet:
– Av det vi har sett hittills av Göteborg har inte spelet öppnat sig så mycket utan det har varit ganska stängt och tillknäppt. Så vi kan nog räkna med en liknande matchbild på onsdag där vi måste passa bollen fort och driva tempo om vi ska lyckas. Utöver det ska vi vara oerhört jobbiga defensivt i den här matchen.

I höstas blev DIF också ordentligt straffade (3–0) när man gästade Gamla Ullevi, även om resultatet inte riktigt speglade matchbilden. Kim Bergstrand varnar också för det bygge som motståndarna nu har på gång:

– Blåvitt avslutade ju förra året otroligt bra och har börjat den här säsongen på ett jäkligt stabilt sätt. Marcus Berg är i en fantastiskt bra form och betyder väldigt mycket för dem, det blir en nyckel att ha koll på honom. Annars är det ett väldigt habilt och rutinerat lag som jobbar hårt och har medgång just nu. Så det blir någonting att bita i för oss.


Matchstart: 19:00
Plats: Gamla Ullevi
Sänds på: Discovery Plus


* * *

Vad har du för förväntningar kring matchen? Kommentera gärna i fältet nedan men kom ihåg att hålla en god ton!
 

Isak Bellman2022-04-19 21:25:00
Author

Fler artiklar om Djurgården