Ullevi, 2021-08-08 17:30

IFK Göteborg - Hammarby

Inför IFK Göteborg-Hammarby: Smekmånaden är över, vardagen är här
Selmani jublar tillsammans med Aimar Sher efter kvitteringen senast i Allsvenskan mot Östersunds FK

Inför IFK Göteborg-Hammarby: Smekmånaden är över, vardagen är här

Med två tunga matcher i benen beger sig Hammarby till Göteborg för match mot IFK Göteborg. Matchstart 17.30

Det har inte varit en kanonvecka för oss Bajare denna första vecka i augusti. Efter ett tacksamt spelschema i juli och med fina skalper mot IFK Norrköping och Maribor känns det som att så fort vi gick in i augusti slog det om till höst och temperaturen droppade tio grader och samtidigt som Bajens fotboll denna vecka inte direkt sprakat. Om juli var smekmånad på Hawaii har inledningen av augusti mer varit falukorv, snabbmakaroner och höstmörker(en aning överdrivet kanske).


Milos Milojevic har en viktig månad framför sig

Augusti började med att Hammarby försökte flytta matchen mot Östersund. Det ville förstås inte ett poängjagande ÖFK och tackade nej. Det fick Jesper Jansson att gå i taket och menade att förbundet inte prioriterar Europaspel för svenska klubbar. Diskussionerna i Bajenland handlade om att Bajen enkelt hade en för tunn trupp med för många spelare borta och utan nyförvärv. Det kändes redan på förhand som att Bajen skulle åka på ett poängtapp och dessutom när Bajen valde att vila ett antal spelare så osade det inte direkt självförtroende om Bajen trots fem raka segrar innan dess. Det såg heller inte särskilt bra ut och Bajen fick endast med sig en poäng mot seriens formsvagaste lag Östersund. Sedan kom torsdagen vilket tyvärr var än värre att bevittna då Bajen var sist på varje boll och inte var nära att hota det serbiska hemmalaget Cukaricki. Dessutom valde Milojevic att byta ut Bajens enda hot framåt Gustav Ludwigson vilket ingen har kunnat förstå sedan dess. Bajen har en retur på torsdag att försöka att revanschera sig i och säkra avancemang. 


Bajens bäste spelare mot Cukaricki blev även utbytt.

Inte nog med den tunga förlusten i Belgrad fanns det även ytterligare saker att diskutera från matchen. På läktaren fanns Nikola Djurdjic på plats med sina agenter och Djurdjic var noga med att lägga upp bilder från matchen på Instagram. Djurdjic lämnade Bajen efter säsongen 2019 på ett mycket respektlöst sätt där han först gick bakom ryggen på Hammarby och sedan bråkade sig bort. Enligt rykten ska Milos Milojevic inte vara nöjd över anfallsalternativen och Djurdjic ska ha diskuterats som en lösning. När Bajen valde att sparka Stefan Billborn den 11 juni var argumentet för avskedet att det behövdes en förändring för vår fortsatta sportsliga utveckling. Sedan dess har Milos Milojevic kommit in och han har fått resultat med sig, varit modig för att skifta spelsystem och att ge unga chansen. Den fortsatta sportsliga utvecklingen välkomnar jag och följer med förväntan. Tyvärr ser jag ingen som helst logik i att Bajen då skulle se Nikola Djurdjic som en del i den förändring av den fortsatta sportsliga utvecklingen som styrelsen efterfrågade när de sparkade Stefan Billborn. Det finns flera argument för det såsom Djurdjics ålder, hans statistik de senaste säsongerna, hans historia till oss men framförallt känns det desperat och inte alls som ett förtroendeingivande agerande från vår sportsliga ledning. Det känns mer Hammarby 2011 än 2021. 


Djurdjic sägs vara på väg tillbaka till Hammarby

Morgondagens motståndare IFK Göteborg har dock valt att gå all-in på hemvändare och har fler goa gubbar än vad som finns bland Glenn Hyséns följare på Twitter. Mattias Bjärsmyr, Oscar Wendt, Sebastian Eriksson, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson och Marcus Berg har alla vänt hem till Göteborg de senaste åren för att få ihop bandet igen. Tyvärr för Wernblooms del satte kroppen stopp för hans fortsatta karriär. 



Tillbaka är även tränaren Michael Stahre efter ett antal år i Häcken, USA och Norge. Det har inneburit två segrar och tre förluster men den gamle gnagettränaren Stahre ser nog fram emot att försöka vända på formen mot ett Europaspelande Hammarby. 

Forza Bajen

Robert Bäckström2021-08-07 20:51:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!