Gamla Ullevi, 2023-04-17 19:10

IFK Göteborg - Malmö FF

Inför IFK Göteborg - Malmö FF
AC efter den senaste vinsten mot IFK Göteborg.

Inför IFK Göteborg - Malmö FF

På måndag blir det klassikermöte när mesta mästarna åker till Göteborg. Malmö FF har hittills vunnit båda deras två matcher i Allsvenskan medan IFK Göteborg inte lyckats kamma hem några poäng, eller sätta några bollar i mål.

IFK Göteborg befinner sig i ett tufft läge, efter förlust mot GAIS och en 0–4 utgång ur Svenska Cupen mot IFK Norrköping fick chefstränaren Mikael Stahre sparken. Hittills efter två matcher i Allsvenskan utan permanenta tränare ser det dystert ut för de blåvita, två raka förluster och -3 i målskillnad.

Det är onekligen lockande att känna en viss skadeglädje och kanske även våga förvänta sig en enkel match, men det tycker inte Henrik Rydström som tidigare i veckan beskrev IFK Göteborg som ett sårat djur, där man kan förvänta sig intensivt spel. Prestigemötet kan mycket möjligt vara den match som klubbens spelare använder för att visa en stark vilja att vinna, särskilt med tanke på att de två lagen i olika nyanser av blå avslutade 2022 års Allsvenskan i rangordning 7 och 8, med Malmö på sjunde plats. Årets tippningar i allra största del lutar åt att Göteborg hamnar någonstans i mitten, nära botten, medan Malmö har tippats bli ett topp 3 lag. Måndagens match ger det sårade IFK Göteborg en möjlighet att visa hur stor nivåskillnaden egentligen är, ifall det stämmer att justeringarna Malmö FF har gjort för att bryta sig loss från fjolårets nivå lyckats. 

Men två raka vinster betyder inte att Di Blåe ser särskilt ostoppbara ut, en gemensam nämnare som inte är särskilt tilltalande är tyvärr svårigheten att göra mål för Di Blåe. Egentligen kan man säga att man ej bör klaga efter endast två matcher spelade i Allsvenskan hittills detta året, men det blir svårt att hålla kritik inne efter en säsong som i fjol och ens längtan efter att återigen bli svenska mästare är som värst.

Mot Kalmar spelade Di Blåe ett offensivt, kreativt spel med högt bollinnehav och hög volym av passningar. Däremot krävdes det en straffspark för att göra ett mål. Mot Brommapojkarna krävdes det två mål i minut 80 och 92 som verkade komma från ingenstans, efter ett tidigt insläpp, för att vinna. Återigen körde Malmö över i bollinnehav och passningar, men det kreativa spelet var totalt frånvarande och i stället spelades det fotboll som inte går att beskrivas som något annat än bristande.

Matchen imorgon må spelas mot ett försvagat IFK Göteborg som är i en svår situation, men matchen mot Brommapojkarna visade att det inte är motståndarnas kvalitet, eller avsaknad av det, som spelar roll: det är huruvida vi spelar en vinnande fotboll eller inte. Att exempelvis se Di Blåe försöka spela in bollar från kanterna som hamnar 20 meter bakom, framför eller ovanför den tänkta mottagaren en hel halvlek känns inte riktigt som vinnande fotboll. Förhoppningsvis slipper vi se Di Blåe se så svaga ut mot ett nyuppflyttat lag igen denna säsong. Passningsspelet måste se bättre ut, när det kreativa och flytande spelet från Kalmar matchen inte fungerade såg det i stället ostrukturerat och panikartat ut när spelarna försökte tvinga fram bollen till spelare som inte hade yta att ta emot bollen.

Givetvis tar det tid för en trupp och en ny huvudtränare att formas till en matchvinnande, serievinnande, enhet. Matchen mot Kalmar, som är mycket högre motstånd än Brommapojkarna, visade hur fin och hur briljerande Malmö FF kan se ut med den nya truppen och Henrik Rydström som styr. Det syns tydligt att formen är där, och nu när Malmö FF inte har något annat att fokusera på än Allsvenskan råder det ingen tvekan om att de justeringar som behövs kommer göras. Förhoppningsvis är även moralen högre i truppen, då Pontus Johansson äntligen är tillbaka him.

Kontrollen över matchens tempo är där, bollinnehavet är där, passningsspelet ser stundvist flytande och obehindrad ut, spelartalangen är där... det finns så mycket Malmö hittills gör bra, men när vi endast har en endaste renodlad anfallare i Isaac Kiese Thelin så måste särskilt spelarna på yttrarna fokusera på att spela bollar som landar hos hans fötter, för endast då briljerar Malmö när det gäller att göra mål så som det ser ut för tillfället. Tror inte det finns någon punkt där IFK skiner mer än MFF, men nu är det dags för Malmö att visa det. Råder nog ingen tvivel att Malmö är hungriga efter en vinst med tanke på fjolårets förlust mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

"Alla spelare är för närvarande friska och fria från skador och därmed tillgängliga att gå för fullt på fredagens träning." löd veckans skadeuppdatering och Di Blåe har inga avstängda spelare, vilket leder till ett antal möjliga startelvor särskilt med tanke på den otroliga individuella spelarkvalitén i laget denna säsongen. Men om det var mitt beslut hade det sett ut något såhär:

                                      Sebastian Nanasi - Isaac Kiese Thelin - Patriot Sejdiu
                                       Hugo Larsson - Anders Christiansen - Sergio Peña
                           Busanello - Derek Cornelius - Lasse Nielsen - Anton Tinnerholm
                                                                      Johan Dalin

Malmö behöver visa supportrarna och resten av Allsvenskan att lagets sikte är att vinna hela serien, enligt mig är Patriot Sejdiu en av nyckelspelarna för tillfället för att visa just det med sitt offensiva spel och aggressivitet. Sebastian Nanasi har även utvecklats enormt under sin tid i Kalmar under Henrik Rydström och var en av dom bättre spelarna i Svenska Cupen i den himmelsblåa tröjan. Taha Ali och Stefano Vecchia kommer få gott om tid under säsongen till att få sina spelstilar att fungera i Malmö, men just imorgon behövs det ett Malmö FF som inte försöker få något annat att fungera än en total utklassning av IFK Göteborg.

Matchinfo
Plats
: Gamla Ullevi
Datum: Måndag 17 april - 19:10
Sändning: C More & Discovery+

Michael Barzegar2023-04-16 15:24:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?