Platinumcars Arena, 2021-05-10 18:30

IFK Norrköping - AIK

Inför IFK mot AIK

Inför IFK mot AIK

IFK Norrköping tar emot AIK och det finns förutsättningar för att bli en spännande match på flera sätt. Det går ju inte att komma ifrån Rikard Norlings koppling till AIK, eller kolsäckarna som Norling själv nyligen benämnt dem. Men det är även två lag med bra form som möts.

Att Norling har ett förflutet i AIK är säkert ingen nyhet för någon som intresserar sig för den här matchen. Men vad jag anser är mer intressant är hur de båda lagen faktiskt presterat här och nu.

Vi kan börja med IFK där formen ser allt bättre ut nu jämfört med efter de två första matcherna. Framförallt var det spelet i stort som inte fungerade i de första matcherna, men i vinsterna mot Halmstad och senast Örebro har det sett desto bättre ut. Örebro blev totalt utspelade och IFK:s segermarginal kunde absolut varit större än de 3-0 som matchen slutade.
Ett utropstecken i vinsten mot Örebro var Carl Björk, som fick starta centralt i anfallet och gjorde sitt första mål i Allsvenskan. Björk löpte bra och skapade ytor åt andra samt kom till flera bra lägen själv. Förutom målet som Björk noterades för så var han direkt inblandad i åtminstone tre till lägen som absolut kunde ha resulterat i mål. I slutet av matchen fick Björk tyvärr en smäll mot huvudet och tvingades byta. Men Björk tränade för fullt under lördagen och det finns gott hopp om att han är med mot AIK.
Även Linus Wahlqvist linkade av i slutet av matchen, men det såg inte ut att vara någon större fara med Linus då och det har inte kommit några rapporter om att han skulle vara skadad nu.
Mot Örebro saknades Arí Skúlason, men islänningen verkar vara återställd och redo för spel på måndag. Frågan är om Norling väljer att fortsätta med Jonathan Levi till vänster på mittfältet, eller om Skúlason går in i startelvan igen. Levi är ju helt klart ett offensivare val, men det är inte säkert att det är just vad som eftersöks i det här fallet. AIK är trots allt ett tufft motstånd och jag skulle inte bli förvånad om Skúlasons defensiva egenskaper, men även vinnarmentalitet, är något Norling vill ha in i startelvan.

AIK känns som sagt inte som en enkel motståndare då de har inlett den här säsongen på ett starkt sätt. På de fyra första matcherna har de tre vinster och en förlust, vilket för dem upp på en andraplats i Allsvenskan. Vinsterna var mot Degerfors (2-0), Hammarby (2-0) och nu senast mot Elfsborg (1-0). Noterbart är att samtliga tre vinster har varit på hemmaplanen och den enda förlusten var borta mot Göteborg. I vinsterna höll de alltså även nollan i alla matcherna, medan de släppte in två mål i förlustmatchen och nollades framåt. Nu har spelschemat fallit så att AIK haft tre av fyra matcher på hemmaplan, så det är aningen tidigt att dra slutsatser av det men det är ändå något man kan ha med sig när man ser att AIK tagit nio av tolv poäng.
I AIK:s senaste match så tog de en stark seger mot Elfsborg, som även de bör kunna vara ett topplag i år. Det var en match som egentligen hade kunnat sluta hur som helst och båda lagen hade sina chanser att göra fler mål. AIK var spelmässigt bättre än Elfsborg i den första halvleken och skapade mer chanser då. Men efter AIK:s ledningsmål, på straff i den 49:e minuten, ändrades matchbilden och AIK sjönk djupare och även pressades tillbaka av Elfsborg som skapade allt mer chanser. AIK höll ut och segern var inte orättvis. En spelare som IFK behöver se upp med är Nabil Bahoui som låg bakom mycket av AIK:s offensiv.

I skrivande stund har inget av lagen publicerat matchtrupper. AIK gör detta på sin officiella hemsida klockan 08:00 matchdagen.

Förra säsongen vann IFK bortamatchen mot AIK med krossande 4-1 på Friends arena där målen gjordes av Thern, Castegren, Lauritsen och Gerson. När lagen möttes på Parken slutade matchen 2-2 och även då blev Castegren målskytt tillsammans med Levi. Kanske får vi se fler mål från Henka Castegren på måndag?!

AIK har inte vunnit mot IFK sedan år 2017 och faktiskt inte vunnit i Norrköping sedan 2015. Förhoppningsvis kan IFK se till att den sviten håller i sig ännu en säsong!

Matchen startar 18:30 och döms av Kristoffer Karlsson.
 

Jonathan Hanell Didriksson2021-05-09 11:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås