Platinumcars Arena, 2021-05-13 18:30

IFK Norrköping - Degerfors

Inför IFK Norrköping - Degerfors IF
Sedan önskar jag ju att de lyckligt lottade får se denna scen även på torsdag!

Inför IFK Norrköping - Degerfors IF

Det här kan vi kalla för ett återkommande klassiskt klassikermöte, det senaste skedde 2010 i Superettan då IFK vann båda matcherna med 3-2 resp. 3-1. Det får det gärna bli på torsdag också eller ännu bättre, att Oscar igen får hjälpen att hålla sin tredje nolla!

Degerfors premiärspelade i Allsvenskan mot Sleipner på Stora Valla 1938. Sleipner vann med 3-1. De hade vidare sin storhetstid mellan 1940 till 1956 och låg även i Allsvenskan under åren 1960 till 1966 och 1993 till 1997. Dessutom hade IFK den äran att möta dem i Superettan 2005 till 2007 och 2010. Detta betyder att vi mötts total 64 gånger med tabellraden på Parken 32 20 9 3 66-28 69, vilket betyder att vi vunnit nästan 63% av matcherna, spelat oavgjort 28% och förlorat 9%, vad nu detta kan vara värt på torsdag? Degerfors är svårslagnare på deras Stora Valla, men det väntar vi med till hösten!

Vad kan vi förvänta oss från deras sida på torsdag. De knep ju andraplatsen i Superettan förra året och kan då sägas ersätta Falkenberg i Allsvenskan i år.De har givetvis förstärkt laget samtidigt som de förlorat ett anta spelare.

Nyförvärv: Anton Kralj (b, Sandefjord), Jonathan Tamimi (mf, Mjällby AIF), Nicklas Maripuu (mf Akropolis IF), Adhavan Rajamohan (fw Akropolis IF), Sargon Abraham (fw, IFK Göteborg), Sean Sabetkar (b Västerås SK), Abdelrahman Saidi (mf Norrby IF) ochTufve Östlund ( uppflyttad från U19).

Förluster: Jacob Ortmark (mf, Sirius), Emil Portén (mf, Nordvärmlands FF), Linus Olsson (b, Åtvidaberg), Axel Lindahl (mf, Bodö/Glimt), José Segura Bonilla (fw, Åtvidaberg, lån), Erik Grandelius (mf, Åtvidaberg, lån) och  Marcus Astvald (mf, Öster).

De har hunnit avverka i årets Allsvenska: AIK (b), 0-2, Kalmar (h), 0-1, Blåvitt (b), 3-2, Mjällby (b), 0-1 och Djurgården (h), 2-0. Vilket ger dem en 11:e plats för närvarande med tabellraden 5 2 0 3 5-6 6, och på bortaplan 3 1 0 2 3-5 3.
Förra omgångens match gav ju eko i fotbollssverige, då det tidigare ostoppbara Djurgården gick bort sig i de  värmländska skogarna. 

Matchen fördes större delen av Djurgården och en matchssituation fick betydelse för IFK-matchen. Degerfors målvakt Ismael Diawara fick ett gult kort i en omtvistad situation, hans tredje, så han är avstängd på torsdag. Då Diawara var den stora skillnaden mot Djurgården, han räddade bl.a. ett fritt läge i straffområdet, och såg till att hålla nollan samtidigt som en dubbelmiss av Djurgårdarna Schüller, som var så övertygande mot IFK, och målvakten Vasiutin, gjorde Victor Edvardsen kunde snappa upp bollen på mittplanen, skjuta och träffa målet då Vasiutin var långt ut på planen. Djurgården hade även i slutet av matchen ett tydligt spelövertag och skapade ett antal fasta situationer som renderade i viss kalabalik i Degerfors straffområde, men Diawara räddade allt. Djurgården var precis som AIK mot IFK  alldeles för ineffektivt och mötte också en bra målvakt.

Nu vill jag ju att IFK ska vara fortsatt effektiva, då det troligtvis blir ett lågt stående Degerfors med ett starkt kontringsspel vi kommer att möta. Tränaren Andreas Holmberg säger så här om matchen mot IFK:

"Det är självklart viktigt hur vi försvarar i egen box, men framför allt hur vi hjälper varandra." Alltså samma laginsats som mot Djurgården. De kunde glimra till då och då men Holmberg önskar att det ska ske oftare mot IFK.  
Han jämför IFK med Djurgården så här "Man får möta en annan formation. Jag tror att vi kan förvänta oss en ännu ivrigare press och de är inte lika lättlästa som Djurgården. Djurgården gör sin grej och gör det så jäkla bra. Det är som maskiner. De gör samma grej, men det är ändå så svårt att försvara sig och anfalla mot. Norrköping har en mycket mer flexibel speluppbyggnad. På det sättet skiljer sig lagen åt ganska mycket."

Han ser Sead Haksabanovic, Jonathan Levi och Samuel Adegbenro som spelare som sticker ut. Givetvis nämner han oxå Totte, men han har ju varit skadad, så han räknar nog inte med någon spltid för honom och om så blir fallet endast ett inhopp.

Utgående från matchen mot Djurgården, den uttagna trupp Degerfors kommer med, samt klyschan att man inte ändrar ett vinnande lag så kan Degerfors komma med följande startelva och bänk på torsdag:

25 Gal
4 Janevski 15 Sabetkar 7 Olsson
8  Ayaz 21 Carlén 11 Gravius 17 Kralj
10 Abraham 9 Bertilsson 16 Edvardsen
Bänken: 25 Claesson (MV), 12 Lindell, 19 Saidi, 6 Maripuu, 23 Rajamohan, 3 Tamimi, 5 Ekroth,

Reservmålvakten, den 28-årige och 187 cm långe Jeffrey Gal, är från Chicago och kom till Sverige för 6 år sedan och hunnit spela med Lidköpings FK i två år, två år med BK Forward och en säsong med  Skövde AIK, innan han kom till Degerfors förra säsongen.

Vi får givetvis se upp med Victor Edvardsen, som i fjol gjorde 16 mål och nio assist på 29 matcher i Superettan. Det lossnade för honom mot Djurgården med 2 mål, och nu tror han att bli ännu bättre och ta hand om de skarpa lägena ännu bättre. Han har tydligen varit lite lat, gömt sig och inte gjort hemjobbet ordentligt, kanske inte heller velat ha bollen alla gånger, vilket är hans huvudsakliga uppgift, under de första omgångarna. Låt oss hoppas att han återkommer till det stadiet efter Djurgårdsmatchen.

Veteranerna Johan Bertilsson och Sargon Abraham, från IFK Göteborg, har Allsvensk rutin, vilket kan betyda mycket. Av de unga spelarna så kan Adam Carlén, som var uttagen i U21-landslaget förra året fortsätta och visa framfötterna. Den sista värvningen de gjorde, Sean Sabetkar, är en av Superettans bästa mittbackar, med både ra fötter och ledarskapstalanger, enligt Patrik Werner.

Hur ska då IFK kunna spela på torsdag, det verkar inte vara några nya skador, så den gamla klyschan att inte ändra på vinnande lag, skulle då ge den här uppställningen:

1 Jansson
6 Wahlqvist 4 Lund 16 Agardius
13 Ishaq 7 Alle 8 IBJ 10 Levi
9 Sam 15 Calle 99 Haksa
Bänken: 29 Julle, 2 Castegren, 11 Telo, 18 Skúlason, 20 Kevin, 22 Kusu, 23 Sema, 5 Totte?

Det ger ju en fantastisk bänk och en fantastisk uppställning som kunde slå AIK. De borde kunna rå på Degerfors enligt samma premisser... om vi inte gör samma fel som Djurgården och är lika effektiva framåt som mot AIK och jobbar hårt bakåt så Oscar får möjlighet att ålla nollan för tredje gången.

Vad förväntar jag mig då av IFK?

Att vi fortsätter att spela bättre än förra året, mot Sirius blev det +1p, mot Djurgården -3p, mot Halmstad (ersatte Helsingborg) +3p, mot Örebro +3p och mot AIK +2p. Det betyder 6 poäng mer än förra året vilket hade gett en 52p och en andraplats! Degerfors ersätter ju Falkenberg vilka vi tog 3p hemma förra året, så låt oss ta 3p på söndag också.

Att äntligen Totte kan få göra ett inhopp och kanske ta upp jakten i skytteligan.

Att Oscar kan bära Isaks avlagda tröja och fortsätta samla nollor.

Givetvis förväntar jag mig ett defensivt Degerfors med den notoriske kontringsspelaren och målskytten Edvardsen. Svaret på det är vårt försvar som styrs av Oscars järnhand och utboxningar.

Var, när, hur?
PlatinumCars Arena Torsdag 13 maj kl. 18.30.










 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2021-05-12 18:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås