Inför IFK Norrköping – Djurgårdens IF
Djurgården hoppas hitta tillbaka till vinnarspåret efter ett månadslångt uppehåll.

Inför IFK Norrköping – Djurgårdens IF

Allsvenskan är äntligen tillbaka och för Blåränderna väntar klassikermöte. Truppen åker till Norrköping för match mot krislaget med ambition att hänga på Malmö FF i toppen. Forum 1891 summerar läget efter uppehållet och blickar fram mot återstarten.

Händelsefattigt och på gränsen till tråkigt. Så kan man beskriva sommaruppehållet – i alla fall för Djurgårdens del. Hammarby har sålt spelare för stora summor, AIK har förändrat på tränarposten och Malmö FF har spänt musklerna ytterligare. I den blårandiga delen av Stockholm har det däremot knappt hänt någonting. Nada!

Det finns dock lite nyheter att rapportera om, även om DIF-supportrarna hade hoppats på fler. Hampus Finndell är tillbaka på Kaknäs efter ett misslyckat lån i Tyskland. Marcus Danielson och Rasmus Schüller tränar med laget igen, något som ger en viktig boost till tränarna och hela truppen. Men där tar det roliga slut – om man nu inte ska lyfta fram att både Jacob Une Larsson och Besard Sabovic har gift sig under sommaren. Två spelare Bosse Andersson vill förlänga med innan sommare tar slut. Inom Djurgårdsled hade man en förhoppning om att sportchefen skulle agera mer för att verkligen ta upp kampen med Malmö FF. 

I stället är det bara Patric Åslund – med en helt okej vår i Västerås SK – som har hämtats in. I sista matchen innan uppehållet skadade sig Piotr Johansson olyckligt, vilket fick många supportrar att drömma om en viss Aslak Fonn Witry. Där var dock Bosse Andersson snabbt tydlig med att det inte kommer att värvas på högerbackspositionen. Till skillnad från tidigare sommarfönster har ryktena om nya spelare dessutom lyst med sin frånvaro. Detta är speciellt oroande med tanke på hur Djurgården avslutade vårsäsongen.

Offensivt tänk trots derbysmällen?
Derbyförlusten har legat som en våt filt över hela föreningen under sommaren. Blåränderna kom som så många gånger förr till ett Stokholmsderby med god form, för att sedan vika ned sig. Dessförinnan hade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf börjat experimentera med en ny, betydligt offensivare, startelva. Lucas Bergvall, som anslöt till Tottenhams träningsanläggning under lördagen, flyttades ned i planen – vilket öppnade upp för en spännande kvartett längst fram. Detta fick gott resultat mot Halmstads BK och Mjällby med fina prestationer från Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen och Deniz Hümmet. Där och då kändes det som att tränarduon var något på spåret, men det fick ett abrupt slut mot Hammarby. 

Därför blir det intressant att se hur Kim och ”Tolle” väljer att agera efter ett månadslångt uppehåll där duon har fått gnugga geniknölarna mellan sill, nubbe och bad. Vågar man fortsätta på samma offensiva sätt, med risk för att återigen bli naiva? Eller går de tillbaka till tidigare års succé med tre mittfältare som behärskar både offensiven och defensiven i en tydligare 4-3-3 för att få till helheten bättre? Med tanke på att Djurgården uteslutande har spelat med en tia under hela året talar det mesta för att Bergstrand och Lagerlöf fortsätter på samma sätt som tidigare. Den förstnämnda menar att uppehållet varit bra, men att laget nu är redo för Allsvenskan igen.

– Vi fick en liten genomkörare mot Sirius i förra veckan men det var mer ett led i vårt träningsupplägg. Nu är det match på riktigt och det kommer att vara piggare ben och huvuden hos oss i morgon. Vi får se exakt var vi står någonstans, men vi tycker att vi har förberett oss bra senaste veckorna, dels inför återstarten av Allsvenskan, men också inför en förhoppningsvis matchtät sommar och höst med spel både i Allsvenskan och i Conference League, säger Bergstrand till DIF:s hemsida

Kris, bottenstrid och avgångskrav
I återstarten väntar en riktig klassikermatch då IFK Norrköping står för motståndet. Det är en underdrift att påstå att det är en klubb i kris. Inför säsongen tillträdde Andreas Alm på tränarbänken, samtidigt som man kryddade truppen med flera nyförvärv. Våren blev trots detta ett stort fiasko, vilket har bidragit till att Peking nu är indraget i bottenstriden. Supportrarna visade omgående upp sitt missnöje med banderoller riktade mot Alm och andra högt uppsatta personer inom föreningen. Tränaren har däremot fått fortsatt förtroende – till mångas förvåning.  

Ett av få glädjeämnen under första halvåret var Tim Prica som gjorde fyra mål på tolv matcher. Tillsammans med Christoffer Nyman, som fortfarande håller hög allsvensk klass, har IFK Norrköping en farlig anfallslinje som Djurgården behöver se upp för. Där bakom finns dessutom skicklige Arnór Traustason. Islänningen har likväl inte varit nöjd med situationen i klubben och öppet pratat i media om sin vilja att lämna. Det återstår att se om trion kan pricka formen och göra livet surt för Blåränderna. Kim Bergstrand tror på ett hårt arbetande lag.

– De avslutade ju inte våren på topp och har ju haft en månad på sig naturligtvis och förbereda sig för att göra bättre ifrån sig. Så om jag får gissa så har de tränat en hel del försvarsspel och väldigt mycket grundträning. De kommer vara extremt noggranna i allting. Jag tror att vi behöver vara på den nivå vi var mot Halmstad här på hemmaplan. Vi kommer möta ett väldigt organiserat lag. Om vi spelar långsam fotboll kommer det bli jobbigt, säger tränaren till Forum 1891
 
Yttermittfältaren inte uttagningsbar
När det kommer till de som ska göra det på planen har Djurgården två avbräck och ytterligare två spelare som inte riktigt är redo för att ingå i en matchtrupp. Nyckelspelaren Marcus Danielson är förvisso tillbaka och finns med i truppen som reser till Norrköping. Men förutom avstängde Gustav Wikheim tvingas Djurgården vara utan långtidsskadade Piotr Johansson samt Rasmus Schüller och Hampus Finndell som båda närmar sig matchtempo för varje dag som går. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har trots detta en konkurrenskraftig trupp till sitt förfogande.

Många trodde att Jacob Widell Zetterström gjorde sista matchen i Djurgårdströjan innan uppehållet, men målvakten är än så länge kvar och därmed tilltänkt mellan stolparna. I backlinjen blir det genast intressant att se hur tränarna tänker. Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson och Samuel Dahl var givna under våren. Nu behöver Bergstrand och Lagerlöf göra en förändring med tanke på Johanssons skada. I derbyt fick Theo Bergvall förtroendet i en match han helst vill glömma. I träningsmatchen mot Sirius spelade i stället Peter Therkildsen 90 minuter. Stalltipset på förhand är att tränarduon vill ge dansken chansen på allvar och att han därför inleder från start. I övrigt bör försvarslinjen vara oförändrad. 

Lucas Bergvall har förvisso lämnat, men antalet mittfältare har blivit fler. Hampus Finndell och Rasmus Schüller närmar sig comeback, samtidigt som Patric Åslund har anslutit. Även Magnus Eriksson, som varit nära en flytt till IFK Värnamo, är ett alternativ. Oavsett hur Kim och ”Tolle” väljer att formera laget är Besard Sabovic given i startelvan. Frågan är vem som spelar bredvid honom. Känslan är att det står mellan Samuel Leach Holm och Albin Ekdal  – två mittfältare som blandat och gett hittills. 

Skapas nya minnen på favoritarenan?
I dagsläget finns det lite som talar för att DIF skulle ändra om till en 4-3-3-uppställning, vilket öppnar upp för få överraskningar i offensiven. På kanterna lär Oskar Fallenius och Tobias Gulliksen spela, medan Tokmac Nguen och Deniz Hümmet utgår centralt med den förstnämnda i en friare roll bakom anfallaren. Det enda som kan rucka på den här kvartetten är om åldermannen Haris Radetinac får starta. Men med tanke på att 38-åringen endast har ingått i startelvan en gång i år får det ses som en rejäl högoddsare. 

Djurgården går in med ett tydligt favoritskap på Parken, numera Platinumcars Arena, både historiskt och här och nu. För att hitta senaste gången IFK Norrköping besegrade DIF behöver man gå tillbaka nästan fyra år. Det är även en arena med en speciell plats i alla djurgårdares hjärtan i och med SM-guldet 2019. Skapas det nya minnen denna gång? Eller hittar hemmalaget kraft och energi, och reser sig när förväntningarna är som lägst? Det finns flera anledningar till att bänka sig framför teven denna måndag – eller varför inte resa till Norrköping?

Matchstart: 19.00
Plats: Platinumcars Arena
Sänds på: Max, TV4 Play
Domare: Joakim Östling

* * *

Vad tror du – väljer tränarna Peter Therkildsen eller Theo Bergvall från start? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-07-07 19:30:00
Author

Fler artiklar om Djurgården