Platinumcars Arena, 2022-09-05 19:10

IFK Norrköping - Hammarby

Inför IFK Norrköping - Hammarby IF: Luras ej av den svaga formen
Jeppe Andersen har växt ut till en av Allsvenskans bästa sexor under sommaren. Nu är han tillbaka efter avstängningen.

Inför IFK Norrköping - Hammarby IF: Luras ej av den svaga formen

Hammarby åker till Norrköping imorgon med närmre 4000 supportrar i sitt bortafölje för att hämta hem 3 viktiga poäng i guldstriden. Norrköping kämpar på i de nedre regionerna av Allsvenskan där säsongen hittills inte blivit som man tänkt sig. Trots det är det inga duvungar Hammarby möter när omgång 21 av Allsvenskan ska spelas under den nalkande måndagskvällen. Nedan finner du senaste nytt och förutsättningarna inför matchen som spelas 19.10 på Platinumcars Arena imorgon måndag.

IFK Norrköping
Måndagens bortamöte blir säsongens tredje match mot IFK Norrköping (Svenska Cupen inräknad). Norrköping hade en tuff start på årets Allsvenska med förluster i de tre inledande matcherna och tidigt började det skrikas på förändring. Förvisso var man inte helt missnöjda med prestationen men poängen fortsatte att lysa med sin frånvaro och i juli fick huvudtränare Rikard Norling sparken från klubben. Laget låg då på 11e plats i tabellen. Nu, tre månader senare, hittar vi återigen IFK Norrköping på en 11e plats i Allsvenskan.

Sedan en månad tillbaka tränare dansken Glen Riddersholm laget som befinner sig i ingenmansland av tabellen.
– Jag är en tränare som gillar att pusha individuella spelare till sin högsta nivå. Men också att bygga lag som kan vinna titlar och spela de viktigaste matcherna, berättade Glen för Sportbladet i juli. 

Även om årets Allsvenska säsong är så gott som över och det kanske i själva verket handlar mer om att hålla sig ovanför kvalstrecket, finns det gott om kvalitet i “Peking”. Spelare som ryktats bort under sommaren men som fortfarande är kvar när de stora internationella övergångsfönstret stängde är Totte Nyman, Jonathan Levi, Linus Wahlqvist bara för att nämna några. Med spelare som Traustason och Shabani som tillkommit bör man inte underskatta ett för dagen underpresterande IFK. 

Tidigare under veckan tog man sig vidare till Svenska Cupens gruppspel efter att ha besegrat Täby FK med 2-0 efter mål av bland annat Hammarbybekanta Maic Sema. Tar vi en titt på de senaste veckornas resultatrad i just Allsvenskan ser den ut på följande vis; 1-2-2 där enda vinsten kom mot bottenlaget Degerfors. Återstår att se hur man ska lyckas vända på trenden även om segern mot Täby var ett steg i rätt riktning. 

Hammarby IF
En vecka har gått sedan derbyt mot AIK spelades på Friends Arena. En match som slutade 2-2 men där mycket kom att handla om det som utspelade sig strax efter slutvisslan uppe på läktaren. Ett gäng våldssökande supportrar tog sig från ena kortsidan till den andra för att man inte kunde hålla sina känslor i schack och kände ett sug efter att slå andra människor. Scenerna som utspelade sig på Friends Arena är tragiska och i viss mån skrattretande. Att vuxna män inte kan behärska sig utan måste ta till våld för att visa kärleken till det egna klubbmärket och i förlängningen hat mot ett rivaliserande. 

Komunikation för en levande kultur
Jag tänker verkligen inte ställa upp på att försvara våldet som sker på läktaren men konstaterar likt Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher att jag kan förstå det som utspelade sig. I den bästa av världar så skulle våldet inom supporterkulturen inte existera, och än mindre ta sig in på läktaren. En plats som ska vara trygg och som i de flesta fall också är det, trygg alltså. Men jag vill också ha en levande supporterkultur där sångerna ekar, tifon frodas och känslorna flödar. Kanske kan det ena inte överleva utan det andra men om våldet måste vara en del av allt så tror jag på en dialog och kommunikation mellan klubbar, supportrar och makthavare för att skapa en så trygg miljö som det bara går på läktaren. Rötägg går att hitta inom alla subkulturer tyvärr, och vill vi ha den levande läktare så tror jag dessa rötägg är oundvikliga. Så kan man alltid hoppas de som väljer våldet kan sköta just den delen på andra platser än på läktaren. 



Nog om det. Derbyt slutade 2-2 vilket gör att Hammarby befinner sig på tredjeplats i Allsvenskan, fyra poäng upp till serieledande BK Häcken. 3-1-1 lyder därmed den Allsvenska formen som trots oavgjort senast pekar uppåt. Något som stärker denna tes är Hammarbys 2-1 seger mot Nyköping BIS under torsdagen. Ingen bländande föreställning men att göra jobbet är en seger i sig. Hammarby är därmed också klara för nästa års gruppspel av Svenska Cupen. 

Intensivt matchande nu även om många ordinarie spelare fick chansen att vila under veckan och nu går Hammarby in i en tuff period där Norrköping är först ut. Efter det väntar i tur och ordning Djurgården, BK Häcken och Malmö FF. Nahir Besara berättar att han sedan tränarbytet i “Peking” har dålig koll på måndagens motståndare men att man inte bör underskatta dem trots den svaga formen.
- Även om de inte är inne  någon bra trend så har de bra spelare som kan ha en bra dag, berättar Nahir för Hammarby Fotbolls egna kanaler. 

För Hammarby är det stora glädjeämnet att Jeppe Andersen är tillbaka efter sin avstängning senast och lär gå raka vägen in på mittfältet igen efter en imponerande sommar från dansken. En spelare som haft det tufft bitvis senaste åren men som visat att han kan gnugga på i det tysta och vuxit fram till en av Allsvenskans bästa sexor under sommaren i Martí Cifuentes spelsystem. 

Under Söndagen lyckades Djurgården göra jobbet och vinna mede uddamålet mot IK Sirius medan BK Häcken som såg ut att gå mot vinst, kryssade i slutsekunderna av matchen mot Degerfors. En missräkning för göteborgarna som nu tappar marginaler i toppen. Häcken leder sedmera Allsvenskan på 45 poäng medan Djurgården står på 44. Hammarby ligger för närvarande på 40 inspelade poäng men kliver vid seger ikväll upp på 43 vilket skulle innebära att avståndet till toppen minskas. 


Lagen emellan
Under 2022 Har Hammarby och Norrköping mött varandra 2 gånger hittills. Kvartsfinalen av Svenska Cupen som Hammarby lyckades vända och vinna med 3-2 samt vårens Allsvenska  möte på Tele2 Arena som slutade med en klar 3-0 till hemmalaget. 

De senaste fem åren har Hammarby lyckats mäkta med fem segrar i de senaste tio Allsvenska mötena (5-2-3). Detta mot Norrköpings tre. Något att luta sig tillbaka mot för “Peking” är att man på hemmaplan bara har en förlust mot Hammarby de senaste fem åren, den kom 2020. 

I nuläget står man på drygt 3500 sålda biljetter till bortasektionen på Platinumcars Arena. Ett massivt bortastöd kommer finnas på plats och ska man tro Fotbolldirekts uppgifter kommer Hammarby stå för en tredjedel av publiken på arenan. Något som ser ut att mynna ut i ett nytt publikrekord för i år i Norrköping. 

Förväntad startelva Hammarby:
Blazevic; Jeahze, Kurtulus, Fenger, Sandberg; Bojanic, Andersen, Besara; Saidi, Berisha, Ludwigson 

Var: Platinumcars Arena
När: Avspark 19.10 måndag
Visas: Discovery+
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-09-04 12:32:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!