Platinumcars Arena, 2021-10-03 17:30

IFK Norrköping - Hammarby

Inför IFK Norrköping - Hammarby IF på Platinumcars Arena Söndagen den 3 oktober 17.30
Äntligen, Inga publikrestriktioner i Allsvenskan! Förra gången var för 653 dagar sedan, då det var 15 150 åskådare, mot ett annat Stockholmslag. Slår vi både publikantalet och resultatet, 2-2, på söndag?

Inför IFK Norrköping - Hammarby IF på Platinumcars Arena Söndagen den 3 oktober 17.30

Blir det matchen med extra allt! 13 120 platser sålda, varav 2900 till Bajen. Så publikförhållandet är nu nästan 4:1 plus Krunegård och delar av SON i ryggen! Senast vi kunde fylla läktarna var för nästan 700 dagar sedan mot Djurgården. Av de spelare som var på plan då finns endast fyra grabbar från stan och Binaku kvar i truppen, inte ens konstgräset finns kvar! Dock är det ett Stockholmslag på andra planhalvan.

Nu har vi revansch att utkräva från vår förlust på Telo2-arena i våras, som var en av de första matcherna med någon publik i år. Nu lär vi ha övertaget publikmässigt i alla fall.

Totte kan inte spela förrän nästa match mot Häcken borta måndagen 18 oktober. Dock verkar Totteeffekten fungera utan att han befinner sig på plan. September månads matcher har resulterat i 0-0 borta mot Malmö, 4-2 borta mot Sirius, 3-0 hemma mot Örebro och så 2-1 hemma mot Varberg.

Hammarby har under samma tid presterat så här, Djurgården borta 1-4, Varberg hemma 1-0, Göteborg hemma 3-0 och Häcken borta 1-1.

Det ger raden för IFK:      O V V V och tabellen 4 3 1 0 9-3 10
Det ger raden för Bajen: F V V O och tabellen  4 2 1 1 6-5   7

Vi har då båda mött Malmö och Varberg med resultat 1-1 (b)  och 2-1 (h)  respektive 2-1 (h)  och 1-0 (h), vilket får betraktas som att det är jämt skägg på den kanten. 

IFK har i år denna hemmarad, O V V O V F F V V V med tabellen 10 6 2 2 18-  9 20
mot Hammarbys bortarad,     F F V F V O O O F O med tabellen  10 2 4 4 13-16 10

Här ser det ju betydligt ljusare ut, Bajen är starkast på hemmplan. 

Sedan kan vi jämföra målskyttarna för lagen när, vi vet att IFK gjort 34 mål och Bajen 35 mål. Bäste målskyttarna i respektive lag, Sam och Ludwigsson har gjort 34% respektive 23% av lagens mål. Om vi tar de fyra bästa målskyttarna så gör de 67% av IFKs mål medan för  Bajen gör de 63% av målen.

Av de resterande 33% av målen har de gjorts av 8 spelare medan Bajens 37%  har gjorts av 11 målgörare, 

Om jag tolkar detta så är det lättare för Bajen att sätta press på Sam och minska antalet mål med 34% än för IFK att pressa tillbaka Ludwigsson som gjort 23% av Bajens mål. I våras gjorde Ludwigsson ett av Bajens mål medan Sam målade för IFK. 

Det tolkar jag som att Bajen kan neutralisera färre spelare och få större bortfall på målskyttet än vad IFK kan få.

Vi har inga avstängda spelare i något av lagen.

Hammarby då?

Hammarby har haft en liknande säsong som IFK med en ny tränare, Milos Milojevic. Det är många som hoppats att Bajen skulle ligga med i toppen, men den omställningen som en ny tränare gör, har även här visat sig att lagen blandat glänsande resultat med riktiga bottennapp.  Bäst har Bajen varit mot Malmö och sämst i derbyt mot Djurgården. Tränaren är inte sen att berätta för spelarna vad han tycker om deras prestationer. Han har ställt över de danska backarna Paulsen och Andersen, då han inte tyckte, att de som erfarna spelarna tog det ansvar som han förväntade sig. Andersen bliev även av med kaptensbindeln.  Den nye kaptenen Darijan Bojanic är enligt Milojevic en fantastiskt varm och omtänksam person vilket kommer ge honom gruppens respekt. Han har även kritiserat den unge Aziz Ouattara Mohammed som fick kritik efter matchen mot Häcken då han inte orkade spela hela matchen. Han har också administrativa problem då de Allsvenska lagen endast får ha 9 utländska spelare i truppen till varje match. Nu har Bajen totalt tolv utländska spelare i truppen.

Mest framträdande spelare?
Williot Svedberg,17 år, vars pappa Hasse Eskilsson har ett IFK förflutet under åren ’85 till ’87, Hasse sitter också i styrelsen för Hammarby IF Fotboll. Williot värderas till 100 miljoner kr och utländska klubbar har redan visat intresse för honom. Hans positiva sidor liknar mycket Isak Bergmann Johannesons,  med en stabilitet som många äldre spelare inte har. Han har tempoväxling, hittar rätta ytorna mellan linjerna, bra teknik, bra skott konstaterar Milojevic.

Andra IFK-bekantingar:
Jon Gudni Fjoluson gjorde mål mot Häcken, men har också stått över matcher då han inte riktigt orkat med det matchandet som Europaspelet medförde. Han hävdar själv att han börjar bli lite gammal. Men kommer säkert att spela på söndag.

Mohanad Jeahze fortsätter att leverera offensivt på sin vänsterkant och får lovord av Astri Selmani. Blir ”släkten” värst?

Lag mot IFK? En gissning taget direkt från det blå:

David Ousted
Mads Fenger Jon Gudni Fjoluson  Björn Paulsen, Vladimir Rodic  

Williot Swedberg Darijan Bojanic Aziz Ouattara, Mohanad Jeahze

Ludwigsson Selmani

Nu när Norling börjar kunna ställa upp med samma lag i flera matcher så bör det vara samma lag och trupp som mot Varbeg, alltså:

Jansson

Wahlqvist Castegren Lund

Ishaq Alle Khazeni Skúlason

Levi Björk Sam

Med bänken: Julle, Agardius, Rask, Telo, Gurfinkel, Binaku, Dino och Sema

PS Nu är det inte bara Allsvenska placeringar vi slåss om med Bajen, utan det ryktas att lagen är heta spekulanter på Mjällbys yttermittfältare Joel Nilsson, som kan gå som Bosman efter säsongen, enligt FotbollDirekt. DS

Var, när, hur?
Om ni inte kan komma till Parken eller inte får tag på biljetter så sänds matchen på Discovery+ med början 16.59 på söndag 3 oktober.

Framåt Kamrater!
 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2021-10-02 19:59:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås