Östgötaporten, 2020-12-06 14:30

IFK Norrköping - Helsingborg

Inför IFK Norrköping - Helsingborgs IF: Säsongen ska avslutas
Får vi se ännu fler mål av Totte?

Inför IFK Norrköping - Helsingborgs IF: Säsongen ska avslutas

Så var det bara en match kvar av 2020:s upplaga av Allsvenskan. Snart är det dags att summera säsongen, men det får ändå vänta lite. Men så som säsongen har utvecklats så känner åtminstone jag en besvikelse. Spelet har verkligen inte imponerat och IFK har dalat i tabellen. Men om IFK lyckas knipa en Europaplats genom att komma trea i Allsvenskan så är det kanske något positivt att ta med till nästa år. Men då gäller det att IFK vinner mot Helsingborg samtidigt som Häcken tappar poäng mot Kalmar.

Jag vet inte om det kommer hjälpa mot besvikelsen jag känner, men samtidigt kunde det vara värre. IFK möter alltså Helsingborg som i förra omgången blev klara för degradering till Superettan. Såklart kommer det inte som en överraskning utifrån hur deras säsong har sett ut, men det är trots allt en ännu mer befogad besvikelse som infinner sig hos Helsingborgs IF och dess supportrar. Vi som har hållit på IFK en tid kan relatera även om det känns avlägset nu.

Av naturliga skäl har det börjat röra på sig i Helsingborgs ledning och Olof Mellberg har meddelat att han lämnar laget, men han kommer leda laget en sista gång på söndag. Även klubbens ordförande avgår samt att övriga i styrelsen ställer sina platser till förfogande. Självklart kommer även spelare lämna och redan nu inför sista matchen är det klart att minst sex spelare inte följer med ner till Superettan. Dessa är Erik Figueroa, Shkodran Maholli, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari samt Kebba och Joseph Ceesay. Kanske är det då läge att låta några andra spelare få speltid?

Det är inte bara i Helsingborgs organisation som det börjar röra på sig, utan det är även klart att Stefan Thordarson och Dale Reese lämnar IFK efter säsongen. Den sistnämnde hamnar istället i Helsingborg och den nyheten kom som en stor överraskning. Det var inte heller helt väntat att Thordarson lämnar, men han hade visserligen ett avtal på två år som nu löper ut. Thordarson själv ville stanna, men tyvärr blir det inte så och nu får någon annan vara ett extra stöd åt de unga islänningar som förhoppningsvis fortsätter att komma till IFK.

Nu mer fokus mot söndagens match!

IFK kommer från två raka vinster och borde kunna vara stärkta av detta, även om prestationerna inte varit det bästa man sett under året. Totte Nyman har gjort fyra mål på de två matcherna och leder skytteligan inför sista omgången med 17 fullträffar. Totte har vissa problem med ett knä, men har ändå kunnat spela stor del av matcherna och bör kunna spela även i sista matchen. I skrivande stund finns det ingen information om skade-/sjukdomsläget i laget. Senast saknades Simon Thern och Linus Hallenius på grund av Covid-19 och jag räknar inte med dem mot Helsingborg. Mycket talar för att IFK ställer upp med samma startelva som senaste:

Pettersson

Wahlqvist – Dagerstål – Castegren – Gerson

Fransson – Smith – Bergmann Johannesson

Levi – Nyman – Haksabanovic

 

För Helsingborgs del är det ju som sagt tungt och formsvagt. Poängen de tog senast mot Falkenberg (0-0) bröt en svit på fyra raka förluster, men det går inte att påstå att det får formkurvan att vända uppåt. Noterbart är ändå att Helsingborg ofta förlorar med uddamålet och vi får gå tillbaka till 23:e augusti för att komma till en match då Helsingborg förlorade med mer än ett mål och då var det AIK som vann med 2-0.

Helsingborgs bästa målskytt är Anthony van den Hurk med 9 mål, som även har flest assist med 4 st, vilket även Martin Olsson har. Flest varningar har Mohammed Abubakari med sina 9, vilket tar honom upp i topp sett över hela Allsvenskan.

Helsingborg kommer med följande trupp: 2. Ravy Tsouka, 5. Brandur Hendriksson, 6. Andreas Landgren, 13. Martin Olsson, 14. Mohammed Abubakari, 15. Max Svensson, 19. Joseph Ceesay, 21. Kebba Ceesay, 23. Noel Mbo, 26. Jakob Voelkerling Persson, 29. Alex Timossi, 32. Emil Hellman, 39. Anthony van den Hurk, 40. Ian Pettersson [mv], 42. Mix Diskerud, 47. Casper Widell, 50. Nils Arvidsson [mv]
 

Senast lagen möttes vann Helsingborg med 3-2 efter att hemmalaget fått med sig två väldigt tveksamma (läs felaktiga) straffar. Det man annars bör minnas från den matchen är Isak Bergmann Johannessons mål när han dunkade upp bollen i nättaket.

Desto roligare var det senast lagen möttes på Parken, då IFK vann med hela 5-0. Kan man få se något liknande på söndag?!

Jonathan Hanell Didriksson2020-12-05 18:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås