Platinumcars Arena, 2024-10-06 16:30

IFK Norrköping - IFK Göteborg

Inför  IFK Norrköping – IFK Göteborg

Inför IFK Norrköping – IFK Göteborg

Två lag som är fjärran ifrån sina glansdagar. Båda lagen står på 27 poäng efter 25 omgångar, vilket är nära på osannolikt dåligt om man ska vara ärlig. Är övertygad om att jag delar den åsikten med dom absolut flesta supportrar till både Peking och Änglarna.

Inte minst med tanke på dessa klubbars vackra historia. Änglarna med 18 guld, klar tvåa och Peking nästan lika klar trea på 13 guld. På 2000-talet har vi och Blåvitt mäktat med var sitt guld, 2007 och det finaste av år, det allt igenom magiska 2015. Som dom flesta av er nog minns så stod det mellan oss och Änglarna inför sista omgången då. Halva Norrköping på plats i Malmö hjälpte till så att vi stod pall och slog MFF medan Blåvitt vek ner sig och bara fick oavgjort hemma mot Kalmar, resten är skön historia.

Så mycket trevligare att tänka tillbaka på goda tider än att vara här och nu. Vi kommer till den här matchen med sju raka utan seger. Även om torsdagens förlust mot Sirius var första torsken sedan 26 augusti. Fyra kryss innan dess och flera av dom mot bra motstånd och där poäng tagits i slutminuterna, vilket gör att känslan blir mer vinst än förlust. Faktum kvarstår dock, för att lämna bottenträsket måste tre-poängarna in!

Blåvitt tog en i det närmaste livsviktig seger i en härlig kvällsdrabbning mot ärkefienden Gais i måndags, efter att ha gått segerlösa i 10 raka matcher. Söderkisen Billborn har minst sagt fått en dyster start som tränare i IFK Göteborg. Stefan Billborns största merit får väl anses vara att han är född i Rågsved, där Sveriges enda rockstjärna växte upp, den ständigt unga och aktuella Joakim Thåström……

Personligen minns jag ett möte lagen emellan med särskilt välbehag, det 100:e allsvenska mötet i premiären 1990. Peking vann med hela 6-0 och Tomas Brolin gjorde 3 mål! Då mådde vår kära förening väldigt bra, SM-guld på hösten -89 och började sen nästa säsong med denna otroliga 6-0 seger mot ett favorit-tyngt Blåvitt. Änglarna reste sig dock efter denna kalldusch och vann sedan guld på hösten. Lite mer mysig statistik, 1992 möttes lagen fem gånger och IFK Norrköping vann samtliga fem. Ifjol och i år har vi drabbats samman fyra gånger i tävlingsmatcher och Peking har lyckats undvika att förlora, hoppas innerligt att denna trend håller i sig!

Båda IFK-föreningarna är kraftigt Totte-fierade. Vi är mitt uppe i vårt beroende av Totte Nyman, kanske var han i sitt livs form när han gick sönder borta mot Hammarby för ett par veckor sedan. En skada som kan visa sig stå oss riktigt dyrt, hemska tanke. Han har skjutit upp oss i Allsvenskan som en ung grabb, tagit SM-guld och nu bär han staden på sina axlar. Snart är han uppe i 100 Allsvenska mål för sin moderklubb, minst sagt imponerande. Idag 5 oktober fyller han dessutom år, stort Grattis världens bästa Totte!

Men där håller inte alla med, även om Totte Nyman får väldigt mycket beröm även av folk som håller på andra lag, så finns det ju en annan Totte som man håller betydligt högre i Blåvitt-kretsar. Torbjörn Totte Nilsson som firade stora triumfer under Blåvitts glansdagar på 1980-talet. Den bästa spelare jag personligen sett live i Allsvenskan någonsin. När han var på spelhumör så såg det ut som dom andra på plan var juniorer och han gjorde lite som han ville. Och på spelhumör var Totte Nilsson ofta mot oss, han gjorde totalt 11 mål i mötena mot Peking. Men Herr Nilsson var omöjlig att tycka illa om, faktiskt lika sympatisk och ödmjuk som vår egen Totte, och det säger inte lite!

Den exentriske och mytomspunna grundaren av Guldköping, Göran Modeen, kanske den mest ohämmade person jag nånsin mött, bad mig avsluta artikeln med följande:
”Exilsnokarna ser matchen på Pitchers, Regeringsgatan 113. Den här gången får vi extra fint besök. IFK Norrköpings guldmakare och tidigare förbundskapten Janne Andersson kommer och gästar oss. Han kommer bli hedersmedlem, samt få Stockholms snyggaste halsduk!”

Vi andra hoppas jag ses på Parken. Forza Peking!
 

Mathias Dahlbergrappestad1970@gmail.com2024-10-05 22:37:37
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås