Platinumcars Arena, 2024-10-06 16:30

IFK Norrköping - IFK Göteborg

Inför IFK Norrköping-IFK Göteborg "Kan Blåvitt ladda om?"

Inför IFK Norrköping-IFK Göteborg "Kan Blåvitt ladda om?"

Efter måndagens urladdning mot Gais har det blivit dags för ännu en avgörande match. Blåvitt reser till Norrköping för ett viktigt kamratmöte mellan två skadeskjutna lag, där resultatet kommer ha stor påverkan på hur säsongen slutar för båda lagen. Kan Blåvitt ladda om efter den förlösande derbysegern och ta ytterligare en seger?

IFK Göteborg
Det var inte bara glädje efter derbysegern i måndags utan även en hel del lättnad. Inte nog med att man satte Gais på plats, man vann sin första match sedan bortamatchen mot Hammarby i juli och fick åtminstone tillfälligt stopp på snacket om ett ”spöke” på Gamla Ullevi. Tittar man om derbyt i efterhand så är det en stabil insats där Blåvitt släpper till förvånansvärt få chanser och visar upp en mycket stabil defensiv. Detta berodde till stor del på insatserna från Adam Carlén, Gustav Svensson och August Erlingmark, men hela laget stod för en fin kollektiv försvarsinsats. Även offensivt såg det bättre ut än på länge och förarbetet till Laurs 2-0 mål med Carléns crossboll, Paulos klack och Trondsens inlägg går att titta på om och om igen.

Förhoppningsvis gav segern en rejäl självförtroendeboost till laget, något de har varit i behov av en längre tid. De tre poängen var minst lika viktiga och innebär att man nu skapat sig en liten lucka ner till den absoluta botten med tanke på att omgångens övriga resultat studsade Blåvitts väg. Under lördagen förlorade dessutom både Västerås och Halmstad vilket i skrivande stund innebär 3 poäng ner till Halmstad och 8 ner till Västerås (i praktiken 4 och 9 poäng pga målskillnaden) oavsett resultatet mot Peking. Detta innebär att den berömda kniven inte är lika nära strupen längre, även om nedflyttningshotet är långt ifrån bortblåst.

Segern mot Gais ser tyvärr ut att ha blivit ganska dyrköpt. Oscar Wendts ålderstigna kropp mådde inte speciellt bra av det långa avbrottet och han tvingades byta tidigt i andra halvlek. Även Paulos Abraham skadade sig efter en närkamp i slutet av matchen och skadan har visat sig vara så pass allvarlig att han missar de avslutande matcherna. Förhoppningsvis var det inte det sista vi såg av honom i den Blåvita tröjan. Därtill drog både Kolbeinn Thordarson och Jonas Bager på sig varningar vilket innebär att de är avstängda mot Peking. Sen finns såklart den eviga följetången kring Laurs Skjellerups fysiska status, speciellt nu efter att ha spelat 3 matcher på en vecka. En glädjande nyhet är dock att Thomas Santos är tillbaka i träning och ser ut att närma sig speldugligt skick tidigare än beräknat.

Detta innebär att Stefan Billborn och Jocke Björklund tvingas till ett par förändringar i startelvan. En gissning är att man inte vill ändra för mycket i ett vinnande lag och att man därför endast kommer rotera på de positionerna där man är tvungen. Det mesta talar för att Anders Trondsen startar som vänsterback och att Sebastian Ohlsson går in som högerback. På det sättet kan man dessutom använda Emil Salomonsson som inhoppare på antingen höger eller vänsterkanten utan att tvingas till flera rotationer ute på planen vid ett byte. Däremot är det svårare att förutse vem som ersätter Kolbeinn på det centrala mittfältet. Gissningsvis blir det Lucas Kåhed eller David Kruse som tar plats bredvid Adam Carlén, men då Kåhed inte verkar vara någon favorit hos tränarna är det fördel Kruse. Ersättare till Paulos blir antingen Oscar Pettersson eller Hussein Carneil och det känns svårt att veta vem som får chansen från start. Med tanke på Husseins långa skadefrånvaro är det oklart hur många minuter han har i benen och därför känns det mer rimligt att Pettersson får starten. Personligen hade jag dock velat ge Hussein en plats i startelvan då Pettersson gör sig bättre på högerkanten. Den förväntade startelvan i sin helhet:


                   Karlström
Ohlsson-Svensson-Erlingmark-Trondsen
                  Carlén-Kruse
           Norlin-Pascal-Pettersson
                     Skjellerup



IFK Norrköping
Medan Blåvitt vilat sedan i måndags spelade Peking match så sent som i torsdags. Där förlorade man mot Sirius med 2-0 på hemmaplan efter en ganska svag insats. Man fick dock ett potentiellt ledningsmål bortdömt för andra matchen i rad (man råkade även ut för en felaktig handsavblåsning mot Halmstad omgången innan) trots att bollen på repriserna ser ut att ha varit över linjen. Men med tanke på Blåvitts vanliga otur lär väl Klitte (ja det är han som dömer) och hans domarteam lösa kompensationen för detta redan imorgon.

Blickar man bortanför den senaste matchen så kommer peking med en svag resultatrad som påminner om Blåvitts. Efter en svit med 4 raka segar i slutet av juli har man inte vunnit sedan 2-1 segern hemma mot Västerås den 10 augusti och står i nuläget med 7 raka matcher utan vinst. Därför är det ett perfekt läge att möta Blåvitt som ofta brukar ta chansen att agera Robin Hood och ge poäng till de sämre lagen när man tagit poäng mot ”bättre” motstånd.

Precis som Blåvitt är det ett skadeskjutet Norrköping som kommer till spel. Det största avbräcket är utan tvekan Christoffer Nyman som är skadad fram tills efter landslagsuppehållet. På skadelistan har man även Ismet Lushaku och Isak Ssewankambo. Därtill finns det frågetecken för David Moberg Karlsson som även han varit skadad de senaste matcherna. I fredags ville han dock inte utesluta spel mot Blåvitt när han intervjuades av lokaltidningen så gissningsvis tas ett sent beslut gällande hans medverkan. Förhoppningsvis missar han även denna matchen och det hade varit otroligt skönt att slippa oroa sig för ett klassiskt "släkten är värst" scenario där spelaren som nobbades i somras skjuter till Blåvitt i bottenstriden. Tänkbar startelva för Norrköping:


             Mitov-Nilsson
Salihovic-Eriksson-Watson-Kalley
         Ceesay-Traustason
     Neffati-Vito-Sigurgeirsson
                  Prica



Tankar om matchen

Detta är en oerhört viktig match för båda lagen, då båda inför matchen ligger på 27 poäng. Beroende på resultaten i Djurgården-Kalmar och Malmö-Värnamo skulle en seger för något av lagen ge ett guldläge att säkra det allsvenska kontraktet eftersom det teoretiskt skulle kunna innebära 8 poäng ner till Kalmar under strecket med 4 matcher kvar att spela. Samtidigt skulle man distansera sig även från kvalstrecket med 6 poäng ner till Halmstad som dessutom har ett tufft avslutande schema. Detta låter som en lockade belöning för att inte var nöjd med ett kryss (även om det också skulle vara ett gynnsamt resultat för båda lagen) och med tanke på att det stundar ett landslagsuppehåll finns det ingen anledning att spara på krafterna i slutet av matchen.

Det som talar för Blåvitt är att man kommer till matchen med vind i seglen och fått vila en vecka sedan måndagens derby mot Gais när Norrköping spelat match i torsdags. Med tanke på att båda lagen dras med en del skadeproblem har Blåvitt dessutom en bredare trupp till förfogande vilket kan bli en viktig faktor. Därtill har Blåvitt gjort sina bästa matcher borta på konstgräs i år, speciellt mot lag som inte har sina främsta styrkor i defensiven. Peking har dock flera spelare med hög individuell kvalité i bland annat Arnor Traustason, Tim Prica och Sigurgeirsson som man kan straffa Blåvitt med. Även om det är ett lag som är ojämnt i sina prestationer har Norrköping visat vid flera tillfällen att man är kapabla att ställa till problem för motståndare som varit betydligt bättre än Blåvitt i år och kan man plocka fram det finns goda möjligheter att vinna matchen. Det hör dessutom inte till ovanligheterna att det kommer en liten baksmälla efter en derbyseger och det krävs att Blåvitt är påkopplade från start även denna matchen för att vi ska slippa bevittna en repris av förra årets bortamatch mot Peking (förlust med 3-0).

Ludwig Härlin@ludwigharlin2024-10-05 18:55:25
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg