Inför IFK Norrköping - Malmö FF: Johan Dahlin startar

Inför IFK Norrköping - Malmö FF: Johan Dahlin startar

Ett välkommet återseende väntar mot Norrköping - Johan Dahlin står åter i mål i Allsvenskan.

För 39 dagar sen lämnade Malmö FF Örebro efter att ha vunnit med 2-1. I morgon lördag är det således 40 dagar sen MFF:s senaste allsvenska seger. För den helt oinvigde vill jag snabbt påpeka att det inte är så farligt som det låter, de här 40 dagarna har bestått av ett sommarlov på grund av fotbolls-EM.

Några träningsmatcher har spelats, trötta och kanske lite slitna kroppar här och var har fått vila, eventuella justeringar av taktik och spelsätt har slipats på. Men nu är det alltså dags igen, för tävlingsfotboll och vår högsta serie. Uppehållet har varit av godo, för den närmaste tiden väntar ett stort antal matcher och det tätt. Allsvenskan på helger, Europakvalspel på vardagar. Inget att beklaga sig över, tvärtom är detta precis vad såväl spelare, ledare och supportrar vill ha.

Och MFF har de senaste åren visat att man blir allt bättre på att hantera frekvent matchande. Vilket visat sig i ett antal avancemang till gruppspel.

Men var sak har sin tid. Vi börjar med IFK Norrköping på bortaplan på lördagen, med matchstart klockan 15.00. Förutsättningarna tabellmässigt: Vi leder, Norrköping ligger sexa.

Ska vi ta topp sex när vi ändå håller på?
1. Malmö FF, 20 poäng
2. Djurgården, 17 poäng
3. AIK, 14 poäng
4. Elfsborg, 13 poäng
5. Kalmar, 13 poäng
6. Norrköping, 11 poäng

Vi ska vara ärliga nog och säga att vi och Elfsborg har spelat en match mer än de andra lagen (så slipper vi i alla fall den matchen senare i sommar när vi europaspelar). Men oavsett, tabelläget ser högst trevligt ut. Framför allt som det har varit en hel del ojande och stönande över massa insläppta mål, osäkert försvarsspel, spelare ur form och bristande effektivitet framåt. Jag ironiserar inte över detta. Jag menar heller inte att all klagan har varit rätt. Blott konstaterar jag att vi ändå leder serien med sex segrar, två oavgjorda och en förlust.

Det hade kunnat vara värre.

Under uppehållet har även hemmalaget Norrköping träningsspelat. De vann med 1-0 mot Örebro dagen innan midsommarafton. MFF har under tiden spelat 0-1 mot Kalmar, 2-0 mot Elfsborg, 1-2 mot Midtjylland samt 2-0 mot Köge.

I hemmalaget riskerar enligt Norrköpings Tidningar succéanfallaren Samuel Adegbenro och Jonathan Levi att missa matchen mot MFF. Sen tidigare står det klart att Christoffer Nyman saknas på grund av skada, och ytterligare en som inte vi får se i det blåvita laget är Sead Haksabanovic som flyttade till Rubin Kazan i slutet av maj.

Där finns onekligen en del kvalitet kvar i Norrköping, även om alla de fyra uppräknade ovan skulle saknas. Jag tänker närmast på målvakten Oscar Jansson och innermittsparet Alexander Fransson och Ari Skulason. Framåt har det sett lite tamt ut, endast 10 gjorda mål åtta spelade allsvenska matcher 2021. Bakåt ser det bättre ut, endast sju insläppta. Är då Norrköping ett mittenlag eller ett topplag som haft en något tung start på säsongen? Vi får se mot Malmö om vi får delsvar på den frågan. Förhoppningsvis visar det sig att det är alternativ ett, och att vi får en förhållandevis enkel resa mot tre nya poäng.

Vi då? Det vi vet är att Anders Christiansen inte spelar för hans Danmark möter någon timme efter matchslutet i Norrköping Tjeckien i en EM-kvartsfinal. Någon speltid får han kanske inte i den här matchen heller, så man kan ju tycka att han hade gjort bättre nytta i Östergötland än i Baku. En annan vi vet inte spelar är Ola Toivonen som är borta länge efter sin svåra knäskada. Och så då Anel Ahmedhodzic som är avstängd.

Tre av Allsvenskans största stjärnor. Inför den här säsongen de tre spelare jag undrar om inte de flesta himmelsblå supportrar hade sagt vara vårt lags tre viktigaste. Alla borta.

Men Johan Dahlin är tillbaka. Gör sin första allsvenska match sen Falkenberg borta i juli för ett år sen. Oerhört glädjande. Välkommen tillbaka, Johan! Det lär bli Franz och Lasse i mitten framför honom. Jonas Knudsen är självklar på vänsterbacken, Berget och Colak högre upp, och på mittfältet blir jag förvånad om vi inte ser Vagic, Rakip och Nalic.

Då återstår det Beijmo eller Eric Larsson på högerbacken och Rieks eller Birmancevic som vänsterlöpare. Det är väl de positioner som är hårdast konkurrensutsatta i dagsläget, och det vi kan räkna med att de som inte spelar mot Norrköping antagligen har en startplats mot Riga på onsdag i CL-kvalet.

39, i morgon är det 40. Det är många dagar sen vi senast såg MFF spela tävlingsfotboll. Nu börjar det igen, och sen blir det åka av. Först ut: Norrköping borta. Sen: Resten.

Magnus Johansson2021-07-02 15:04:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?