Strandvallen, 2020-11-07 15:00

Mjällby - IFK Norrköping

Inför: IFK Norrköping tar sig an ett formstarkt Mjällby

Inför: IFK Norrköping tar sig an ett formstarkt Mjällby

IFK Norrköping har fortfarande chans att nå spel i Europa till nästa år, men då gäller det att hitta tillbaka till vinnarspåret. Samtidigt verkar Mjällby hittat formen och det känns inte som den lättaste bortamatchen.

IFK Norrköping kommer från en riktigt svag insats när de förlorade mot Elfsborg. IFK tog då ledningen genom Sead Haksabanocivs mål på indirekt frispark, men kunde inte följa upp det med något positivt och förlorade med 1-2. Det innebar att IFK föll i tabellen och nu ligger på femteplats. Längre ner än så har inte IFK varit placerade i årets upplaga av Allsvenskan och nu känns spel i Europa kommande säsong avlägset. Faktum är att det är flera lag som kan gå om IFK i nästa omgång och även Mjällby närmar sig, då de bara är fem poäng efter. På klassiskt Janne-manér gäller det att ta en match i taget och se till att börja med att vinna denna!

Det finns några ljusglimtar som är värda att lyfta fram och det är att skytteligaledaren Totte Nyman verkar vara tillbaka från skadan som fick honom att kliva av mot AIK. Även Lars Krogh Gerson uppges vara redo för spel igen efter att ha missat senaste matchen på grund av sjukdom. Båda två bör gå in direkt i startelvan. Att Gerson är tillbaka kommer väldigt lägligt då Egzon Binaku är hälskadad och Christopher Telo inte är helt återställd från sin bristning i vaden. Det börjar även ljusna för Linus Hallenius som långsamt steppar upp sin träning efter sjukdom och stukad fot. I skrivande stund är det dock oklart om Hallenius kommer vara i tillräckligt gott slag för att få en bänkplats.
Desto mer negativt är att Linus Wahlqvist är avstängd efter att ha dragit på sig säsongens fjärde varning senast.

En tänkbar startelva skulle kunna bli:

Pettersson
Gerson – Dagerstål – Castegren – Bergmann Jóhannesson
Thern – Smith – Fransson
Levi – Nyman – Haksabanovic

Kommentar: Eftersom Linus är avstängd och alternativen är få i backlinjen så finns det stor risk att Is-Isak får ta klivet ner som vänsterback.


Vad det gäller Mjällby så kommer de från en hemmavinst med 3-0 mot Östersund. Mjällby satte full fart från början och gjorde en väldigt bra första halvlek vilket innebar 3-0 redan efter 26 minuter. Enligt rapporter från de som regelbundet ser Mjällbys matcher så var den halvleken det bästa Mjällby presterat på hela säsongen. Därefter kunde de kontrollera matchen utan att Östersund var nära att hota. Mjällby hade 10-1 i avslut på mål vilket är en indikator på att resultatet var rättvist och sett till farliga målchanser så hade slutresultatet kunnat bli ett par nummer större.
Det var inte heller några dåliga mål Mjällby gjorde. Första målet gjordes av Moses Ogbu på straff som han kyligt rullade in efter att Ogbu själv blivit fälld. 2-0 gjordes av Jacob Bergström som ett resultat av ett vackert anfall. Avslutningsvis blev Ogbu tvåmålsskytt när han satte 3-0, efter att ha visat upp styrka och teknik då han höll bort sin försvarare innan han dunkade upp bollen i nättaket. Ogbu har haft en väldigt bra säsong med 11 mål och Östersund hade stora problem med den kraftfulle anfallaren, vilket resulterade i flera varningar åt Östersund förutom de två målen.

I den matchen var startelvan:
Eriksson
Watson – Löfgren – Agardius
Nilsson – Gustavsson – Sabovic – Löfquist – Hodzic
Bergström - Ogbu


Senast IFK och Mjällby möttes slutade matchen 1-1 efter mål av Haksabanovic i 55:e minuten, varpå Ogbu kvitterade i 62:e. Den matchen såg jag på Parken och det var en av de svagare insatserna IFK stod för under den perioden. IFK ställde då upp med en 442-uppställning och hade stora problem med ytan som uppstod mellan backlinje och mittfält, vilket Mjällby utnyttjade gång på gång. Taktiken hade klara brister och förhoppningsvis har Jens det i åtanken när lagen nu möts igen.

Avslutningsvis följer en jämförelse mellan lagen utifrån följande parametrar:
Bästa målskyttar
IFK: Totte Nyman 13, Jonathan Levi 8, Sead Haksabanovic 6.
Mjällby: Moses Ogbu 11, Mamudu Moro 6, David Löfquist 5.

Flest assist
IFK: Sead Haksabanovic 9, Isak Bergmann Jóhannesson 8, Levi 5.
Mjällby: David Batanero 4, Jacob Bergström 4, David Löfquist 3, Joel Nilsson 3.

Flest varningar
IFK: Isak Bergmann Jóhannesson 5, Lars Krogh Gerson 5, Linus Wahlqvist 4.
Mjällby: Jesper Gustavsson 7, David Löfquist 6, Besard Sabovic 5, Moses Ogbu 5.

Utvisningar
IFK: Filip Dagerstål 1.
Mjällby: Ingen.

Målskillnad
IFK: 52 gjorda, 39 insläppta.
Mjällby: 40 gjorda, 41 insläppta.

Som slutsats av detta så går IFK vinnande ur jämförelsen på samtliga punkter, förutom Dagerståls röda kort vilket får anses försumbart. IFK bör hålla en högre nivå än Mjällby, men det är ju inte allt så enkelt. Mjällby som spelade sin bästa fotboll för hela säsongen i förra matchen kommer säkert stärkta och med gott självförtroende. Det är nu upp till IFK att visa att man kan ta fighten!

Jonathan Hanell Didriksson2020-11-06 13:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås