Inför: IFK tar emot Jönköping

Inför: IFK tar emot Jönköping

Efter uttåget ur Svenska Cupen var det som att luften gick ur på många sätt och det känns allmänt tyst från IFK:s sida. Förra helgen var det ingen match, men nu händer det äntligen något då IFK Norrköping tar emot Jönköping Södra för att jobba upp matchformen.

Det blev självklart en besvikelse när IFK åkte ur Cupen, men även en omställning på så sätt att tävlingsmatcherna byts mot träningsmatcher fram till den Allsvenska starten den 11:e april. Det är vad det är och IFK har absolut saker att slipa på så matcher behövs. Framförallt är det en del frågetecken i det defensiva spelet som behöver rätas ut. Nu ställs IFK alltså mot J-Södra och den spontana känslan är att det borde vara ett enklare test jämfört med Häcken senast. Men vad vet vi om J-Södra?

Laget har spelat i Superettan sedan 2018 och har de senaste två åren varit ett topplag efter att ha slutat 4:a 2019 och 3:a 2020. Kanske blir år 2021 säsongen som de tar klivet tillbaka upp i Allsvenskan?  J-Södra tränas nu av Patric Jildefalk, som tog över inför den här säsongen som huvudtränare. Jildefalk har tidigare varit assisterande tränare till Rikard Norling i AIK och dessa två känner varandra väl. Det återstår att se vem som kan blotta varandras svagheter bäst.

Jönköping Södra har betat av fem träningsmatcher innan de nu ställs mot IFK Norrköping. De började med att förlora mot division ett-laget Lindome GIF med 0-1 men följde upp det med vinster mot konkurrenterna från Superettan Norrby (2-0) och Värnamo (1-0). Därefter vann J-Södra med 4-2 mot Allsvenska Varberg. De tre raka vinsterna blev inte fler efter förlust med 0-1 mot GAIS i söndags. Enligt uppgift så inledde J-Södra den matchen bra och hade mycket bollinnehav men lyckades inte med de avgörande aktionerna omkring offensivt straffområde. Så här sa tränare Jildefalk till Jönköping Södras officiella hemsida efter matchen: ” Jag tycker att vi återigen visar bra tålamod i vårt anfallsspel och är på väg att skapa bra målchanser. Tyvärr så gör vi inte mål och jag tror att vi behöver förstå hur viktigt det kommer att bli att vara effektiva i vår spelstil. Vi är stabila i försvarsspelet men behöver kunna störa motståndet när vi själva vill och inte på bara när deras misstag dyker upp. Vi hatar att förlora men ser att vi kan plocka med oss saker in till nästa träningsmatch vilket kommer att vara mot ett väldigt bra fotbollslag”.

Noterbara nyförvärv för J-Södra är bland annat Robin Book och Adam Ben Lamin. Den sistnämnde anslöt från AIK, men kommer inte vara aktuell mot IFK då han representerar Tunisiens A-landslag som kvalspelar till Afrikanska mästerskapen. Robin Book är en offensiv spelare som senast tillhörde Örebro, men även var utlånad till Varberg under delar av föregående säsong. Han gjorde totalt 27 matcher och fyra mål under Allsvenskan 2020.

 
För IFK:s del har det som sagt varit ganska tyst senaste veckorna och det skulle sitta fint med en vinst och lite positiv energi nu. Det finns en del frågetecken angående IFK:s defensiv, men även mittfält, som de kommande träningsmatcherna förhoppningsvis kan ge lite svar på.
Jag tänker bland annat på vänsterkanten där Christopher Telo är skadad och Egzon Binaku haft en försäsong med skador han också. Men nu verkar Binaku vara helt skadefri och uppger själv till NT att han är redo för spel. Med tanke på alternativen så känns det rimligt att Egzon får speltid på lördag.

Inför den här matchen så är det en hel del spelare som är frånvarande på grund av landslagsuppdrag, vilket kommer innebära att en tänkt ordinarie startelva inte kan matchas ihop. De spelare som saknas i detta avseende är Sead Haksabanovic, Kevin Alvarez, Isak Bergmann Johannesson och Finnur Tomas Palmason.
Lägg även till de skadade spelarna Telo, Totte Nyman och Kristoffer Khazeni som missar matchen. Även Alexander Fransson är borträknad på grund av tidigare skavanker. Det blir som sagt en annan startelva än vad Norling hade tagit ut med alla tillgängliga.

En gissning av startelva skulle kunna se ut så här:
Jansson
Wahlqvist – Lund – Agardius
Ishaq – Kusu – Salihovic – Binaku
Levi – Adegbenro – Sema

Oavsett om det blir just den startelvan eller något annat så kommer det bli ett mittfält som är något nytt. Eventuellt kan Castegren ta en plats, men annars finns det inte mycket andra alternativ. Det skulle vara kul att se hur Kusu står sig efter att även han haft problem med skador under försäsongen. Kan han vara en spelare som fightas om en startplats nu när det är lite glest om alternativ på det centrala mittfälet? Salihovic har verkligen varit ett utropstecken på försäsongen och förhoppningsvis kan han bygga vidare på det.

 
Senast IFK mötte J-Södra var för drygt ett år sedan, även det i en träningsmatch. Den gången slutade det 3-1 till IFK efter mål av Sead, Totte och Thern. 
På lördag får vi se vad detta möte slutar i och matchen börjar 15:00!

Jonathan Hanell Didriksson2021-03-26 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås