Inför IFK-Vålerenga Framtiden är redan här
Två med avgörande insatser mot FCK

Inför IFK-Vålerenga Framtiden är redan här

På fredag spelar IFK sin fjärde match för säsongen då man möter norska Vålerenga i en match som enbart gäller slutplaceringar i Atlantic Cup 2020. Redan när grupper och motstånd lottades till årets turnering kunde man ana att det skulle bli svårt för IFK att nå en framstående placering i turneringen. Att möta två av Nordens bästa lag, IF Bröndby och FC Köpenhamn mitt i deras säsong blev också en för svår uppgift även om det oavgjorda resultatet och avgörande på straffar mot FCK gladde.

Vi konstaterar att förutom Seads och mål-Isaks framträdande prestationer i de hittills avverkade matcherna på försäsongen är det the next generation som verkligen visat framfötterna. Carl Björk och Ísak Bergmann Jóhannesson var målskyttar mot Sarpsborg, i straffläggningen mot FCK visade både Is-Isak och Manasse att de definitivt kommer att konkurrera om startplatserna även när tävlingsmatcher står på menyn. Iskalla straffar från de båda kompletterade Jonathan Levis inledande kanon i krysset. Att som Levi ta första straffen tyder på bra självförtroende hos nyförvärvet. Att vår bäste straffskytt LKG missade sin hade mindre betydelse, men det är tryggt att veta att vi har fler som vet hur man sätter en straff.

Läget i lagen

IFK
Alexander Fransson har anslutit till truppen, men kommer enligt egen utsago inte att träna med övriga truppen, än mindre spela mot Vålerenga då hans efterhängsna virussjukdom skjuter fram återkomsten ytterligare en tid. Alfons Sampsted har inte varit på plats och får nog en lång väg tillbaka för en plats i kommande trupper. Pontus Almqvist och Oliver Stefansson är under rehab och kommer knappast att spela i den avslutande matchen. Däremot uppger NT att Filip Dagerstål är nära en comeback.

En som spås en lysande framtid är unge Lucas Lima som visat att han inte kommer att göra bort sig om han får chansen framöver. Nu är konkurrensen om platserna längst fram trots tappet av Skrabb och Kalle stenhård och det troliga är att han liksom Jakob Lindahl och Dino Salihovic får börja tävlingssäsongen på lån hos Sylvia.

Vålerenga
Osloklubben bildades redan 1913 men några större intryck i den norska fotbollshistorien kom inte förrän på 1980-talet då man räknades som det kanske bästa laget i landet.
Norska mästare: 1965, 1981, 1983, 1984, 2005. Rosenberg är överlägset bästa lag historiskt med 26 titlar.
Cupmästare: 1980, 1997, 2002, 2008

2019 blev man inte bättre än 10:a i Eliteserien.

Svenska spelare som representerat Vålerenga i urval: Tobias Grahn (2002-2003), Johan Arneng (2001-2002), Pascal Simpson (1998-2000), Stefan Ishizaki (2004-2005)
Klubben har bl.a. tränats av Gunder Bengtsson (1983-84) och Olle Nordin (1985,1990-1992)

I årets Atlantic Cup slog man först BK Häcken med 2-1 efter att ha vänt ett underläge, sedan förlorade man andra matchen mot Slavia Prag med 1-3.
 
Så här såg startuppställningen mot Sparta Prag ut:
Kristoffer Klaesson - Christian Dahle Borchgrevink, Johan Lædre Bjørdal, Ivan Näsberg, Samuel Adekugbe - Magnus Lekven, Osame Sahraoui, Herolind Shala - Aron Dønnum, Matthias Vilhjalmsson, Deyver Vega

Förre Hammarbyaren Erik Israelsson har kontrakt med klubben första halvåret 2020, men har inte synts till i de matchtrupper man haft i de två inledande matcherna.

Fredag 7 februari 20.00
Atlantic Cup
IFK Norrköping-Vålerenga
Matchen visas på CMore med start 19.55

Nästa försäsongsmatch spelas hemma på ”Parken” mot isländska Breidablick fredag 14 februari kl.14

Källor: Wikipedia, Vålerengas hemsida, NT

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2020-02-07 09:21:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås