Borås Arena, 2023-04-24 19:00

IFK Värnamo - AIK

Inför IFK Värnamo - AIK: Ändrade planer
Guidetti efter sitt första mål i AIK-tröjan borta mot IFK Värnamo 2022

Inför IFK Värnamo - AIK: Ändrade planer

Derbysegern har skänkt ett välbehövligt lugn till AIK. Nu står IFK Värnamo på tur, en match som förhandleds av andra rubriker än spelet på planen.

Borås Away 
Med blott fyra dagars varsel stod det klart att matchen mot IFK Värnamo skulle byta både spelplats och avsparkstid. Söndag 17:30 på Finnvedsvallen blev istället måndag 19:00 på Borås Arena, till följd av att gräsmattan inte bedömdes hålla måttet. Man behöver inte vara en van bortaresenär för förstå hur stor skillnad det är att, utifrån supportarnas perspektiv, spela på en helg kontra en vanlig veckodag. En måndagsmatch är långt ifrån idealt men ändå acceptabelt till viss mån. Vad som däremot inte är acceptabelt är att flytta en match med endast några dagars förvarning. Gissningsvis kommer drygt hälften av dom som ursprungligen köpte biljett till bortasektionen inte ha möjligheten att se AIK i Borås. 

Situationen har sannerligen inte varit enkel för IFK Värnamo och dom har antagligen gjort vad dom kunnat för att matchen skulle få spelas på Finnvedsvallen. Samtidigt borde man ha haft betydligt bättre framförhållning i och med att det är en Stockholmsklubb med stor supporterskara som kommer på besök, där en sen ändring i schemat gör betydligt större skada än om det var match mot en mindre klubb. Det är inte heller första gången som dåliga gräsplaner har tvingat allsvenska lag att spela sina hemmamatcher på bortaplan. Degerfors drabbades av detta förra året, där bl.a hemmapremiären flyttades till Behrn Arena i Örebro. Det är förståeligt att mindre klubbar i Allsvenskan inte har samma resurser som de stora drakarna, men att flera klubbar på högsta elitnivå i Sverige inte kan få sina gräsmattor godkända är långt under all kritik och direkt skadligt för både hemma- och bortasupportar (framförallt med tanke på att även Värnamos hemmapremiär spelades på Borås Arena, vilket tyder på att problemet med spelplanen varit känt länge). Förhoppningsvis kan det ramaskri som den sena ändringen skapat bli en väckarklocka för samtliga inblandade om att ta frågan på större allvar i framtiden. 

Vind i seglet 
Den katastrofala inledningen på säsongen har på kort tid övergått till en viss optimism. Segern mot Hammarby och den efterlängtade ankomsten av en permanent sportchef i form av Thomas Berntsen har skänkt andrum till ett AIK som snuddade på att få en krisstämpel inpräntad i pannan. Brännan har nu en mer stabil grund att bygga på och det känns positivt att de nästa tre matcherna spelas mot, åtminstone på pappret, enklare motstånd. Min förhoppning är att AIK går in i matchen mot IFK Värnamo med en liknande uppställning som mot Hammarby. Robin Tihi förtjänar att få fortsatt förtroende som defensiv mittfältare, samtidigt som det vore nyttigt för honom att vänja sig ytterligare vid den nya positionen. Derbyt var trots allt hans första tävlingsmatch som sexa och bara för att han briljerade i en match betyder inte det att han kommer göra det säsongen ut. 

Med två derbymål i bakfickan har Alexander Fesshaie gjort sig mer eller mindre opetbar, åtminstone för en tid framöver. Med Guidetti ännu inte helt återställd finns det ingen anledning att inte låta 19-åringen fortsätta starta. Det har talats om att Fesshaie är en mer renodlad tia/släpande anfallare men än så länge har han fungerat utomordentligt som spjutspets. Om Viktor Fischer håller sig frisk kan vi få chansen att njuta av en anfallsduo med en liknande dynamik som firma Chinedu Obasi/Alexander Isak, där en ung kille från de egna leden ackompanjeras av en rutinerad herre med internationell erfarenhet.  

Motståndet
IFK Värnamo debuterade i Allsvenskan 2022 efter att ha mäktat med två uppflyttningar på lika många säsonger. AIK:s första besök i den småländska myllan slutade med en haltande 3-2 seger, där Gnaget på några få minuter gick från ledning till underläge, för att sedan lika snabbt kvittera och sedermera återta övertaget. Matchen utmärkte sig främst med att Robin Tihi, då utlånad till Värnamo, svarade för ett dråpligt självmål kort efter att smålänningarna tagit ledningen. Händelsen spädde på diskussionen om huruvida utlånade spelare bör spela mot klubbarna som dom tillhör. Några veckor tidigare hade Mjällby kommit till Nationalarenan och vunnit med 1-0, med AIK-lånen Samuel Brolin och Jetmir Haliti som instrumentala pjäser. Man kan säga att vi på kort tid fick se båda sidorna av det myntet. 

AIK och IFK Värnamo står på lika många poäng efter tre omgångar och smålandskamraternas enda seger kom efter ett sent ledningsmål mot ett hopplöst svagt IFK Göteborg. Utöver det har laget förlorat mot Mjällby hemma (på Borås Arena) och IFK Norrköping borta. Om AIK befinner sig på en uppåtgående trend så finner sig IFK Värnamo på en mer sluttande sådan, vilket ger Gnaget en bra möjlighet att bygga på sig ett momentum efter urladdningen mot Hammarby.

Möjlig startelva:
Nordfelt 
Papagiannopoulos - Milosevic - Haliti 
Modesto - Thill - Tihi - Hussein - Otieno
Fischer - Fesshaie
 

Jakob Bergelv2023-04-23 12:59:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen