Finnvedsvallen, Värnamo, 2022-08-07 17:30

IFK Värnamo - Djurgården

Inför IFK Värnamo - Djurgårdens IF
Joel Asoro möter Marcus Antonsson i en het anfallsduell på Finnvedsvallen

Inför IFK Värnamo - Djurgårdens IF

Djurgården återvänder till allsvenskt spel borta mot IFK Värnamo. Forum 1891 har summerat det du bör veta inför matchen.

Spelledigt förra helgen innebär att Djurgården har hunnit med två Europamatcher sedan man var i den allsvenska hetluften. Man avslutade dubbelmötet mot kroatiska HNK Rijeka med 2-0 hemma, 4-1 totalt och inledde den tredje kvalrundan med 3-1 borta mot Sepsi OSK. Således har Blåränderna satt sig i ett fint utgångsläge inför hemmareturen mot rumänerna på torsdag. Senast DIF spelade allsvenskt var i seriefinalen mot BK Häcken, där man med hjälp av Emmanuel Banda och Elias Andersson tog ett stort kliv i toppen av tabellen. Förra helgen när djurgårdarna vilade kroppar och sinnen återgick den haltande tabellen till normalläge, då den 16:e spelomgången, som Djurgården spelade i våras, även spelades av resterande lag. I och med BK Häckens händelserika 4-4 mot IF Elfsborg, har de samlat ihop 32 poäng, vilket innebär att Djurgårdens IF med 33 poäng leder Allsvenskan med 14 omgångar kvar att spela.

Djurgården är, som bekant just nu i sina livs form, då man har nio (!) raka vinster, sex i Allsvenskan och tre i Europa Conference League. För att ta reda på senast blårandigt var i denna typen av form får man leta nästan 20 år tillbaka i tiden. Det är lätt att tro att Djurgården har dragit iväg rejält i toppen, men den jämna Allsvenskan gör sig påmind, då lag som BK Häcken, AIK, Hammarby IF och Malmö FF befinner sig inom tre poäng från blåränderna. Detta innebär att DIF, trots den smått otroliga form man befinner sig i, inte har tid att andas om man vill hänga kvar i toppen.

Möjlig Europabaksmälla
Historiskt sett brukar de allsvenska lagen som varvar allsvenskt spel med europakval ha det lite tufft i serielunket. Inför matchen mot Häcken roterades det så pass friskt att kapten Eriksson fick lämna sin plats till vänster på mittfältet till Emmanuel Banda. Många med blårandiga sympatier trodde nog att det var lite för optimistiskt av tränarduon Kim och ”Tolle”, men den oron fick se sig vara obefogad, eftersom man åkte hem från Hisingen med alla tre poäng. Söndagens match mot IFK Värnamo kommer troligtvis också innebära viss rotation inom laget, men den största boven kan vara att fokus ligger på matchen mot Sepsi på torsdag. Lägg därtill att Värnamos kära spelplan, Finnvedsvallen, har gräs som sitt underlag, finns det definitivt fog för att tro matchen kommer bli lite tuffare än bara en match där serieledaren möter laget på trettonde plats i tabellen. Hittills har Djurgården bara vunnit en match av fem på gräs, vilket gjordes mot nästjumbon Helsingborgs IF, vill man förbättra sin poängskörd är matchen på söndag ett ypperligt tillfälle.

Matchen i torsdags mot rumänska Sepsi var en mestadels trevlig affär för Djurgården. Efter en lång ditresa möttes man av en modern arena och ett bra tryck från läktarna, inte minst från de tillresta djurgårdarna. På planen var det ett frejdigt Djurgården som hade med sig 3-0 efter 60 minuter, efter Edvardsens fullträff från elva meter och Asoros dubbla kassar. Känslan efter matchen blev dock något sur, efter att Sepsi också nätat från elva meter för att fastställa slutresultatet till 3-1. Straffen som rumänerna fick med sig har i djurgårdsled kritiserats för att ha varit tveksam, bollen lyftes in i straffområdet och Danielson hamnar i en duell där anfallaren faller lätt. Frustrerande var namnet när matchen slutade 3-1. Vid 3-0 hade Djurgården kunnat lägga fullt fokus på söndagens match mot Värnamo, men med enbart två måls marginal kommer Djurgården troligtvis behöva fullt manskap redo till på torsdag.

Motståndare med tufft spelschema
IFK Värnamo, som vann Superettan 2021 har varit den bästa nykomlingen efter att halva Allsvenskan spelats. Marcus Antonsson ligger tvåa i skytteligan på nio mål (nio efter ledaren Jeremejeff) och har bidragit med välbehövd spets till Kim Hellberg och Jonas Therns bygge. Värnamo ligger på trettonde plats, men med fem poäng ner till Degerfors på kvalplats. Värnamo är just nu inne i den svåraste perioden de kommer ha i årets allsvenska. 5-0-förlusten mot Djurgården på Tele2 Arena inledde ett spelschema där man på sju matcher skulle möta Djurgården och AIK två gånger samt, Hammarby, Elfsborg och Häcken. Med tre av sju matcher spelade har man faktiskt lyckats vinna en av de erkänt svåra matcherna på papperet. Förra omgången mötte man, och slog Hammarby borta efter dubbla kassar av nämnda Antonsson, den sista i den 93:e matchminuten. Den vinsten bör ge gott självförtroende inför mötet med Djurgården. 

I Värnamo saknas AIK-lånet Robin Tihi som är avstängd, samt vänsterbacken Albin Lohikangas och yttern Edvin Becirovic på grund av skada.

Trolig rotation, men bra spets i bredden
Tränarna Kim och ”Tolle” har hittat sin elva som man litar på i Europaspelet, men när det kommer till Allsvenskan har man under senare tid roterat en hel del. Det storspelande mittlåset Ekdal-Hien har startat varje match sedan Sirius hemma och kommer troligtvis fortsätta göra det även mot Värnamo. Chansen att Danielson får återvända från start för första gången sedan guldåret 2019 finns absolut, men ett mittbackslås är sällan något man vill rucka på. Isak Hien fick en ruskig smäll mot Sepsi, men det verkar inte vara något som borde stoppa honom från spel. Elias Andersson har visat sig fungera finfint som vikarierande vänsterback och med Bengtssons skadehistorik finns absolut möjligheten att man återigen ger förtroende åt Andersson.

På mitten är Hampus Finndell avstängd och kommer troligen ersättas av en Emmanuel Banda i storform. Tränarna spelar nog gärna inte Rasmus Schüller hela matchen, med tanke på dennes skadesituation under säsongen. Den finländska landslagsmannen lär däremot starta, vilket innebär att ett byte senare in på matchen där Bengtsson byts in mot Schüller och Andersson flyttar från vänsterbacken in på mittfältet inte borde förvåna någon. I anfallet förväntas en start för Wikheim, antingen före Radetinac eller Asoro då båda spelat mycket på senare tid och kan behöva vila. Valet från start inför matchen faller på Asoro, då dennes två kassar i torsdags borde belönas med mer speltid.

***

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton.

Gabriel Hof @gabbehof2022-08-06 17:38:00
Author

Fler artiklar om Djurgården