Finnvedsvallen, Värnamo, 2022-04-21 19:00

IFK Värnamo - Malmö FF

Inför IFK Värnamo - Malmö FF
Skall legendaren fälla sitt MFF?

Inför IFK Värnamo - Malmö FF

Svenska mästarna MFF mot nykomlingen Värnamo, kan det sluta på mer än ett sätt?

I morgon ställs mästarna från Malmö mot nykomlingarna från Värnamo och det känns ju naturligtvis som en match Di Blåe skall vinna alla dagar i veckan, men fotbollen är som bekant inte alltid logisk. Särskilt inte den allsvenska varianten.

För sanningen att säga så har just nykomlingarna ofta stökat till det för etablerade topplag i den här ofta så jämna ligan. Även MFF har fått smaka på nykomlingspisk ibland och det brukar kännas lika oväntat som smärtsamt, så jag hoppas innerligt att det är ett ödmjukt gäng som åker upp till Småland för att spela årets fjärde allsvenska match i morgon kväll.

Inte för ödmjukt då, utan snarare ödmjukt inför det faktum att jobbet måste göras oavsett motstånd. I övrigt hoppas jag på ett lika bestämt och självsäkert MFF som lade upp AIK över knäet och gav dem en försvarlig dos smörj i söndags.

Jag vill se ett MFF som i kraft av kvalitet och självförtroende snabbt tar taktpinnen med högt tempo i sitt eget spel och bryskt tar tillbaka bollen när vi tappar den, via ett synkroniserat och aggressivt presspel. Att låta Värnamo få komma in i matchen kan vara farligt och det skall vi inte bjuda på.

MFF började med två matcher mot Kalmar och Elfsborg där passningsspelet stämde rätt så dåligt, men höjde sig markant mot AIK senast och ett par av nycklarna till kvalitetshöjningen var Oscar Lewicki och Ola Toivonen som var tillbaka på allvar igen.

MFF har en fantastisk bredd, men Ola och Oscar är två av allsvenskans allra bästa spelare och visst märks det när de är på plan. Dessutom briljerade ytterbackarna Martin Olsson och Felix Beijmo och på topp var Isaac Kiese Thelin klinisk, så det var inte konstigt att det blev en kämpig dag för AIK.

Men då är då och nu är nu, och nu är det en lite osexig bortamatch i djupaste Småland som gäller. För MFF gäller det att ha laddat om och för Milos att välja rätt bland sina ess i truppen.

Milos antyder i försnacket om att Ola Toivonen kanske sparas lite efter sin urladdning i söndags och mest är aktuell som inhoppare, vilket sannolikt ger samma starttrio på det centrala mittfältet som mot AIK (Lewicki, AC, Rakip) då Erdal Rakip är återställd efter smällen som gjorde att han fick ersättas av Ola.

Hade jag själv fått bestämma hade jag nog vilat Veljko Birmancevic som kan få svårt att få ut så mycket av sina styrkor mot ett förmodat lågt Värnamo och där finns åtminstone två heta konkurrenter om den platsen i Sebastian Nanasi som satt på bänken i söndags och veteranen Sören Rieks som inte ens fick plats i truppen mot AIK.

IFK Värnamo har på inget sätt gjort bort sig i allsvenskan så här långt, även om siffrorna (4-1) borta mot Elfsborg blev stora. I övrigt har man en hedersam förlust borta mot serieledande IFK Göteborg (2-1) och en oavgjord hemma mot starka Sirius (0-0).

Laget har ett eget spel och är indivuduellt välutbildade, dels av vår nuvarande chefsscout Robin Asterhed och dels av vår gamle spelarlegendar Jonas Thern, som efter sin tid som mittfältare i världsklass blivit en av Sveriges skickligaste talangförädlare. Skall Thern lyckas fälla sin gamla mästarklubb? Gud förbjude!

Nja, så illa skall det inte behöva gå. MFF har varvat upp och jag tror att man är kloka nog att inte underskatta sin motståndare i morgon. Gör Milos pågar bara jobbet och håller uppe tempot och skärpan blir det jobbigt för Värnamo att stå emot.

Räkna dock med en tuff match då det givetvis är den största match Smålandslaget någonsin spelat hemma på Finnvedsvallen. Vi unnar dem en fotbollsfest, men några poäng bjuder vi inte på.

Framåt Malmö!

 

Pontus Kroon2022-04-20 23:18:32
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?