Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-06-10 15:00

IFK Värnamo - Malmö FF

Inför IFK Värnamo - Malmö FF
Blir Sebbe åter tungan på vågen?

Inför IFK Värnamo - Malmö FF

I morgon möter MFF Värnamo på Finnvedsvallen och det blir sannolikt ingen lätt nöt att knäcka.

Vårsäsongen lider mot sitt slut och går jag bara till mig själv har den varit över förväntan. Visserligen har jag, optimist som jag är, hela tiden trott på ett SM-guld i år, men jag räknade faktiskt inte med att vi skulle ta förarsätet redan under våren.

Jag förväntade mig en lite mer skumpig resa under Henrik Rydströms första halvår, men i stället har vi fått se ett lag som sprudlar av spelglädje och självförtroende. Relationismen som det tydligen heter nuförtiden, är MFF:s och Rydströms trademark och rent generellt får man känslan av att våra pågar aldrig har haft trevligare tillsammans.

Icke desto mindre har vi fått lära oss att laget inte är oslagbart. Elfsborg som jagar oss med ljus och lykta, gav oss en välförtjänt snyting för ett par omgångar sedan och även om det smärtade kändes det kanske ändå som något det här glättiga gänget behövde.

Sett till hur vi studsade tillbaka med den femstjärniga insatsen mot Degerfors senast tyder i alla fall mycket på att skärpan åter skruvades upp på max efter att felmarginalen varit allt för stor i på Borås Arena i förlustmatchen mot Elfsborg.

Just skärpan och noggrannheten är väldigt viktiga ingredienser för ett lag som spelar ett så pass svårt spel som Malmö FF. Rydströms relationism kräver mycket av den individuella spelaren och för att spelet skall flyta så vackert och effektivt som vi vant oss vid under vårsäsongen krävs att tajming, rörelse och passningskvalitet är på topp hela tiden.

Inte minst gäller det i morgon mot ett lag som Värnamo, som är skickliga i sin press, och som är ett starkt hemmalag som sannolikt inte kommer att "parkera bussen", att ha ett rappt bolltempo och fin tajming i förflyttningarna. Kan MFF få till det som mot Degerfors eller varför inte som i bortamatchen mot Varberg, så kommer smålänningarna att få slita.

MFF har en del skador att ta hänsyn till, men samtidigt finns det ingen anledning att gnälla. Truppen är i kollektivt god form och de som kommit in från bänken, eller tillbaka från skador, har sett hur fina ut som helst.

Naturligtvis går det inte att ersätta en AC rakt av, men kreativiteten bland mittfältarna är så pass hög att de tillsammans till stor del kompenserar tappet av vår kapten. Framför allt har Sebastian Nanasi tagit ett enormt offensivt ansvar under våren och axlat en stor del av den kreativa och poängskapande rollen som AC bemästrat under så många säsonger.

Ser man till att Isaac Kiese Thelin sannolikt är borta någon match till och att Derek Cornelius gick sönder mot Degerfors gissar jag att elvan i grunden kommer att vara en 3-5-2-uppställning med stor frihet i positionerna. Jag tänker mig att MFF startar enligt följande:
Dahlin - Olsson, Moisander, Nielsen - Busanello, Peña, Nanasi, Larsson, Ali - Vecchia, Bolin

När det gäller motståndarna är kunskapen mer begränsad, men det är ett lag som ser ut att ha kommit till allsvenskan för att stanna ett tag. Man har trots en blygsam elfteplats i tabellen en klar spelidé och vågar spela fotboll, vilket kanske inte är så förvånande sett till att chefsideologen är en av Sveriges smartaste spelare genom tiderna, MFF-ikonen Jonas Thern.

Henrik Rydström säger så här om motståndet till mff.se:
- Ett bra lag som spelar på ett annat sätt en de lagen vi har mött nu de senaste matcherna. De vill dominera matcherna sett till bollinnehav, trotts att de på pappret kanske inte har Allsvenskans mest namnkunniga trupp. Väldigt väldrillade och vet precis vad de ska göra och ligger ofta rätt i sitt presspel. Ligger tajt på sina motståndare och spelar mycket man mot man. Spelar på gränsen men på ett snyggt sätt. Jag räknar med att det blir en tuff match för oss. Det blir åtminstone en annorlunda match för oss så det ska bi kul att se hur vi hanterar det.

"Kul" var alltså ordet vår coach använde och jag hoppas såklart att han får rätt. Det lär finnas många himmelsblå på plats då avståndet till den småländska metropolen Värnamo inte är alltför långt och naturligtvis också då matchen spelas på en supportervänlig tid.

Hugo Larsson, vår Golden Boy, gör sin sista match i den himmelsblå tröjan för den här gången och jag tror och hoppas på en kanonmatch från honom i sin avskedsföreställning. Det kommer att bli tomt utan honom, så i morgon får vi njuta av varje minut han är på plan.

Förhoppningsvis njuter vi även av tre poäng efter slutsignalen, men jobbet skall naturligtvis göras först.
Framåt Malmö!

Vad: IFK Värnamo - Malmö FF i allsvenskans 12:e omgång
Var: Finnvedsvallen i Värnamo
När: Lördag 10/6 klockan 15.00
TV: Matchen visas på Discovery+
 

Pontus Kroon2023-06-09 17:33:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?