Studenternas, 2021-08-29 15:00

Sirius - Djurgården

Inför IK Sirius - Djurgårdens IF
När DIF och Sirius möttes senast fick blåränderna målfira inte mindre än fem gånger.

Inför IK Sirius - Djurgårdens IF

DIF åker till Uppsala för att säkra tre poäng och gå till landslagsuppehåll som serieledare. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna i en viktig match där blåränderna behöver studsa tillbaka både spelmässigt och poängmässigt.

Under lördagen blev det för första gången på länge ett nytt lag som gick upp i serieledning, när AIK satte press på DIF och Malmö efter 2-0 mot Örebro. Under söndagen kan DIF återta serieledningen, men då krävs en seger i Uppsala mot ett haltande Sirius.

För DIF:s del handlar det också om att få en positiv avslutning på perioden som föregår landslagsuppehållet. När serien drar igång igen efter två veckor är det som bekant ett hemmaderby mot antagonisten Hammarby som väntar, följt av bortamatch mot tunga Malmö. Efter några mer tveksamma prestationer känns det nu angeläget att få ett positivt avstamp och något att bygga vidare på inför de tuffa matcher som kommer. En skön detalj när det gäller det kommande derbyt är att ingen blårand riskerar avstängning vid gult kort.

2021 en missräkning för Sirius
Sirius är förstås inget lag som är slaget på förhand, men man har sladdat rejält i tabellen i år och inte alls hittat rätt spelmässigt. I skrivande stund är man ynka två poäng från kvalplats, och det är förstås en missräkning för ett lag som 2020 slutade tia. Men Sirius har haft svårt att ersätta kännbara tapp som Stefano Vecchia och Elias Andersson – bärande spelare som dessutom lämnade som Bosman och alltså inte har inbringat någon transfersumma. Hjalmar Ekdal var också en viktig pjäs i Sirius i fjol, även om han bara var där på lån.

Sirius lyckades efter återkomsten till allsvenskan 2017 vinna båda sina möten med DIF, men har efter det sju raka förluster i de inbördes mötena. Den senaste förlusten var den brutala 5-1-segern på Tele2 Arena i juli och Sirius har inför returmötet fyra raka matcher utan vinst. Trots fördel av hemmaplan är det med andra ord inget snack om vilket lag som går in som favorit. Sirius upplaga för 2021 är också ett motstånd som ett lag med planer på guldstrid i höst behöver slå. 

Hur tränarna resonerar kring elvan är samtidigt svårt att säga. En viktig skillnad jämfört med förra omgångens mållösa möte med Mjällby är att Rasmus Schüller är tillbaka från avstängning och med all sannolikhet tar plats i balansspelarrollen. Med det kan Hampus Finndell ta klivet upp till sin vanliga position och ihop med Magnus Eriksson bilda det tremannamittfält som varit en av nycklarna bakom DIF:s framgång 2021.

Witrys ersättare spikad?
Tränarna bekände samtidigt färg mot Mjällby när man dels valde Haris Radetinac på högerbacken framför lovande Leo Cornic, dels förpassade Jesper Löfgren till bänken trots starka prestationer under Hjalmar Ekdals skadefrånvaro.

Det mesta talar för att tränarna fortsätter på den inslagna vägen när det gäller både backlinje och mittfält – och förstås också att Widell Zetterström fortsätter i mål.

Frågetecknen är större kring anfallet och vilka som ska få chansen där. Kalle Holmgren kommer från en längre måltorka och Emir Kujovic rosade inte marknaden när han fick en start mot division 2-motstånd i cupen härom veckan. Borde tränarna testa en helt annan spelare i rollen som nummer nio? Ja, kanske. Man har provat med både Joel Asoro och Nicklas Bärkroth tidigare, men ingen har lyckats fullt ut. Den som haft störst framgångar är kanske Haris Radetinac, som figurerade som striker ett par matcher på försäsongen. Stalltipset är ändå att tränarna fortsätter med Kalle Holmberg på topp i förhoppningen att det ska lossna målmässigt.

Anfallarna har inte imponerat
Edward Chilufya har inte imponerat på bortaplan i år, utan främst firat triumfer på Tele2:s konstgräs. Trots det ligger han sannolikt bra till för att starta mot Sirius. Zambiern fick det inte att stämma fullt ut mot Mjällby, men visade flera fina intentioner och har egenskaperna för att slå sin gubbe – något han också visade med ackuratess i hemmamötet med Sirius.

Kanske kan det vara dags för Joel Asoro att få starta på nytt efter bänkningen senast, men gissningsvis väljer tränarna att fortsätta med Nicklas Bärkroth, som inte riktigt hittat rätt på sistone men som stod för många fina prestationer på försommaren.

En gemensam nämnare i anfallet är att inget namn imponerat den senaste tiden – något som också fått tränarna att vaska om ovanligt mycket i startformationen från match till match. Oavsett vilka som får chansen skulle det behövas en höjning och något som mer liknar det vägvinnande och flyfotade spel som DIF skördade så stora framgångar med före EM-uppehållet.

Bland spelare som ligger bra till för inhopp ska Joel Asoro och Emmanuel Banda nämnas, men kanske även Albion Ademi, Jesper Löfgren och Leo Cornic.

Förhoppningsvis kan de blårändiga supportrarna få se en tillbakastuds till den form som fört DIF till tabelltoppen trots en betydande spelaromsättning.

Matchstart: 15:00 
Plats: Studenternas IP 
Sänds på: Discovery+ 

 

Isak Bellman2021-08-28 23:09:00
Author

Fler artiklar om Djurgården