Studenternas, 2023-04-09 17:30

Sirius - Djurgården
0 - 0

Inför IK Sirius – Djurgårdens IF
En tuff kamp väntar på Studenternas IP.

Inför IK Sirius – Djurgårdens IF

Under söndagen väntar årets första allsvenska bortamatch för Blåränderna när IK Sirius väntar på Studenternas IP. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför söndagskvällens batalj.

Djurgårdens IF inledde den allsvenska säsongen på ett förväntat och önskat manér, med en 3-1-vinst hemma mot BP. Nu väntar lite tuffare motstånd när det blåsvarta gänget från Uppsala tar emot Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs mannar.

Ny tränare – nytt Sirius?
Efter slutet på förra säsongen lämnade Sirius tränare Daniel Bäckström för att ta över det svenska U21-landslaget. In kom den före detta BP-tränaren (och Djurgårdsanfallaren) Christer Mattiasson. I BP gjorde Mattiasson stor succé då laget under hans relativt korta ledarskap stod för två raka uppflyttningar i seriesystemen, från division 1 norra till Allsvenskan.

Sirius har sedan sin återkomst till Allsvenskan 2017 karaktäriserats som ett spelande lag med mycket bollinnehav, detta trots att det varit stor omsättning på tränare i laget. Sportchef Ola Andersson har genom åren haft en tydlig profil i sina tränarrekryteringar där han sökt efter tränare som vill vara spelförande och vill diktera matcherna. Som tidigare nämnt plockades Mattiasson in inför den här säsongen och mycket riktigt har ”Rit-Ola” återigen anställt en tränare som vill föra en possessioninriktad fotboll. Mattiasson har fått en okej start på sin tränarkarriär i Sirius, förvisso åkte laget ut Svenska Cupen redan i gruppspelet efter förlust mot de blivande finalisterna Mjällby, men man tog en poäng borta mot IFK Norrköping i den allsvenska premiären vilket får ses som ett ganska bra resultat. Sirius förde stora delar av matchen och skapade de vassaste målchanserna i kryssmatchen. Lagets interna skyttekung de senaste säsongerna, Christian Koaukou, missade premiären och är något av ett osäkert kort inför hemmapremiären mot Järnkaminerna.

Thomas Lagerlöf hade följande att säga om söndagskvällens motståndare till dif.se:

– Det har funnits ett tydligt DNA i Sirius sedan återkomsten till Allsvenskan där de utmärkt sig som ett lag som är bollskickligt och gärna vill styra matcherna. I år har ju Christer Mattiasson kommit in som tränare och Sirius känns väl lite rakare av det jag har sett hittills. Det blev ju en lite konstig premiärmatch mot IFK Norrköping senast för dem, även om Sirius var bra i stora delar. Men man ser att de är mer varierade och bryter av med fler tidiga bollar in bakom motståndaren. Tidigare kunde det ju i princip vara 30 passningar innan de ens funderade på att ta sig in på offensiv planhalva. Så är det inte längre, utan det kan gå väldigt snabbt in bakom emellanåt, men de kan samtidigt fortfarande hålla i bollen om de vill det.

Joel Asoro – får inte alltid göra som han vill
Djurgården är stora favoriter inför mötet med Sirius efter den inledande 3-1-segern i premiären. Den enda snackisen i media i veckan hos Djurgårdslägret har varit Bosse Anderssons kraftiga replik mot Joel Asoro efter att Asoro uttalat sig om att han inte fått någon förklaring till varför han var utanför startelvan mot BP. ”Super-Bo” framstod som mycket upprörd och krävde att Asoro skulle be om ursäkt till tränarduon, vilket Asoro gjorde och menade att det hela var ett missförstånd. Även om situationen är utagerad skulle det inte komma som en överraskning om Asoro får starta på bänken.

Thomas Lagerlöf berättade om sina tankar inför matchen mot Sirius till dif.se:

– Roligt att spela match igen på söndag och jag tycker att vi fick en bra start på Allsvenskan efter besvikelsen över resultaten mot Lech Poznan och Häcken. Det var lite deppigt några dagar efter den urladdningen, men sedan studsade vi upp med bra fokus på träningen inför BP. I den matchen tycker jag att vi går ut och startar på det viset som vi ofta har varit bortskämda med under förra året. Det var gasen i botten direkt, det är inget snack och vi gör egentligen allting bra i en timme, även om vi tappar lite intensitet efter det. Men starten gav ett kvitto på att vi är där vi vill vara nu när Allsvenskan är igång.

I de tre senaste mötena på Studenternas lagen emellan har Djurgården gått segrandes ur matchen vid två tillfällen medan Sirius vann mötet som spelades 2021 med 1-0.

Djurgården förväntas starta med samma uppställning som mot BP. Jacob Widell Zetterström är självklar i laguppställningen, medan Johansson och Andersson förväntas ta ytterbacksplatserna. Mittbacksparet Danielson och Löfgren stod för en klart godkänd insats mot BP och det ser ut som Löfgren fortsatt håller spanska nyförvärvet Carlos Moros Gracia utanför startelvan. Mittfältet kommer med största sannolikhet bestå av trion Eriksson, Schüller och den allsvenska skytteligaledaren Finndell. Norrmännen Gustav Wikheim och Oliver Berg bör starta till vänster samt central i anfallet. Som högerytter startade Edvardsen senast och det är tydligt att Edvardsen blir betydligt mer involverad i spelet som ytter än vad han blir centralt. Joel Asoro stod utanför startelvan senast och är den främsta utmanaren till Edvardsens startplats. Thomas Lagerlöf kommenterade statusen i truppen till dif.se:

– Vi har alla med oss i träning, förutom Elliot Käck som är långtidsskadad, så det ger bra energi och fart på planen. Skönt att kunna vara ute på Kaknäs igen istället för att krypa in i Vinnarhallen som vi trodde att det skulle bli i morse med tanke på snön. Men vi testade planen en kvart innan vi skulle starta och tog beslutet att köra här på Kaknäs. Så det var trevligt att kunna köra ute i solen igen efter tre månader i bunkern på Tele2.

Matchstart: 17:30
Plats: Studenternas IP
Sänds på: Discovery+

* * *

Gör Kim och ”Tolle” några förändringar i startelvan jämfört med hemmapremiären mot BP? Tar Djurgården sin andra vinst på lika många matcher? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342023-04-08 17:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården