Inför IFK Luleå - Malmö FF
Hur ska tränare Rydström formera truppen till mötet mot IFK Luleå?

Inför IFK Luleå - Malmö FF

Bortamatch nästan så långt upp i norr man kan komma, en måndagskväll, mot ett division 2-lag på en - enligt alla uppgifter - usel konstgräsplan... Så här på förhand känns det som att det vore svårt att hitta på en mindre exalterande match.

Men det är ju trots allt en cupmatch, en match som inte bara ska spelas utan också vinnas. Och rent logiskt borde ju MFF vinna en sån här match relativt enkelt. Men vi vet ju alla, av bittra erfarenheter, att det som ska vara självklart och lätt inte alltid är det. 

IFK Luleå spelare säsongen 2023 i division 2 Norrland. I första cupmatchen stod Degerfors för motståndet. Luleå-laget förlorade med 2-0 och i en intervju på IFK Luleås hemsida inför matchen säger tränaren Ben Hanley att de väntar sig betydligt svårare motstånd när MFF kommer på besök. Han konstaterar att Malmö FF är ett lag av en annan kaliber än Degerfors. och att IFK:arna kommer att behöva ligga väldigt tätt på vissa spelare och vara oerhört noggranna i sin organisation. 

Ska jag vara ärlig så funderar jag inte särskilt mycket på motståndet i sig inför den här matchen utan på det som varit den stora och skrämmande snackisen inför matchen: Konstgräsplanen i Arcushallen. Planen lär vara något utöver det vanliga, och inte i positiv mening. Mängden allvarliga skador, på tex knä och hälsenor, har varit orimligt stor. En av Luleås egna spelare har sagt i en intervju nyligen att konstgräset i hallen håller låg nivå och är väldigt slitsamt för kroppen. Spontant känner jag att jag vill klä in våra spelare i stora mängde bubbelplast laternativt rustningar. Mer seriöst så finns det nog en hel del spelare som bör hoppa över den här matchen för att inte riskera något inför säsongen. För Rydström gäller det att hitta den där berömda balansen. Hur mycket kan och bör han mixa om i laget jämför med en ordinarie startelva, utan att för den skull riskera resultatet i matchen. 

Rydström själv säger på mff.se inför matchen att de vill använda sig av sin breda trupp "men inte på grund av eventuell skaderisk utan för att vi har bra spelare. Vi vill spela med det starkaste vi har för dagen". Han vill inte lägga för mycket fokus på underlaget och konstaterade i en intervju med Fotboll Skåne tidigare i veckan att det såklart finns spelare som man behöver tänka till extra kring, samtidigt som man inte ska lägga alltför mycket fokus på det, eftersom man ju kan skada sig var som helst. Det är ju visserligen sant men just i det här fallet skulle det kännas bra om han verkligen tar det säkra för det osäkra. De som inte finns med i truppen är Hugo, Zeidan och Lewicki. Hugo på grund av de tidigare problemen med tån i kombination med att han varit krasslig, Zeidan och Oscar av säkerhetsskäl. Zeidan gick ju av matchen senast efter en smäll och Lewicki gick av sista träningen inför matchen.

Vilka andra borde då stå över enligt undertecknad? Rieks som ju länge varit skadad oftare än han varit frisk är den förste som jag kommer att tänka på. Kiese Thelin är en spelare vi inte har många alternativ till så honom vill man inte riskera att stå utan på grund av skada. Det gäller, i mina ögon även Lasse Nielsen även om han verkar tåla det mesta. AC och Johan är andra orosmoment inför en sån här match. Nu tror jag inte, med tanke på hans uttalanden, att Rydström kommer att spara alla dessa. Men föhoppningsvis ska det väl finnas möjlighet till en del tidiga byten, om MFF ser till att döda matchen. Det finns ju många spelare som bankar på dörren och lär vilja visa Rydström att de vill konkurrera om en startplats när Allsvenskan drar igång. 

Ett 70-tal tappra MFF-supportar lär vara på plats i Arcushallen måndag kväll. Underbart och jag hoppas att ni får en seger att fira hela den lååååånga vägen hem. 

Åsa Flykt2023-02-26 18:20:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?