Guldfågeln Arena, Kalmar, 2022-04-26 19:00

Kalmar FF - IFK Norrköping

Inför + Intervju: Kalmar FF - IFK Norrköping - "Det handlar om att ta poäng också"

Inför + Intervju: Kalmar FF - IFK Norrköping - "Det handlar om att ta poäng också"

Redan igår (söndag) satte sig laget på bussen till Öland för uppladdningen till bortamatchen mot Kalmar FF. Möjligtvis behövs det ett litet träningsläger för grabbarna inför den stående bortamatchen. Den Rydströmska fotbollslinjen har varit en svår nöt att knäcka för IFK. Det bjuds även på ett snack med Linus Wahlqvist Egnell om inledningen, gruppdynamik och relationen med fansen.

Förra säsongens möten med KFF slutade med förluster både hemma och borta för IFK. En 1-2 förlust hemma följdes upp av en 1-0 förlust borta i november. Tränarna i de båda lagen har en relation som möjligen kan beskrivas lite som en "bromance". Rydström poängterar gång på gång att IFK är både det roligaste och svåraste laget att möta i Allsvenskan - Norling hänger på i samma tugg i sin beskrivning om KFF.
 
Kalmar FF har inlett i en 50/50-dans. Laget har två segrar och två förluster med en målskillnad på +3. Laget har gjort fem mål och endast släppt in två mål på fyra matcher och står på sex poäng. Senast kommer KFF från en uddamålsförlust mot GIF Sundsvall (1-0).
 
 
IFK:s säsongsinledning kan knappast beskrivas som en dans i några ordalag. På planen finns problem i form av att omsätta sitt (ibland väldigt bra) spel till rena målchanser…och mål, och möjligen avsaknaden av en renodlad "nia". Det finns även individuella prestationer som kan ifrågasättas ihop med att  det finns utrymme för en höjning hos en del, ingen nämnd ingen glömd…
 
Det pågår även en del saker utanför plan som såklart påverkar, annat kan jag inte tänka mig, och det är naturligt. Det ska dock spelas fotboll och tabellen den fortsätter finnas där som en måttstock för hur bra IFK faktiskt är i inledningen av årets Allsvenska serie. Eller? 
 
Förra matchen mot Häcken slutade 1-1 och poängnollan blev därmed spräckt. Matchen följde egentligen samma linje som tidigare matcher. Det finns sekvenser och perioder i samtliga matcher där IFK spelar bra. Problemen enligt mig är att det är den sista tredjedelen som får ses som problematiskt för IFK. Vem ska göra målen? Vem vill ta avsluten? Finns det överhuvudtaget en plan-b när det blir stressat och laget måste jaga mål. Frågorna tycker jag är rättvist ställda sett till säsongsinledningen.
 
 
IFK placerar sig just nu på nedflyttningsplats och matchen mot KFF blir oerhört viktig. En seger kan ge den gasen som behövs för att kunna vända detta så tidigt som möjligt. Vaddå? Är det kört om vi torskar? Frågar ni… - såklart inte, men ….klubben, tränare och spelarna har ambitioner om att vara ett topplag och det smittar av sig på oss supportrar. Walk the talk….vem har ansvaret? Klubbledningen, tränare eller spelare? Det enkla svaret är såklart att alla har ett ansvar för att få trenden att vända. Vi supportar kan göra det vi ska göra - stötta laget.
 
Läget i truppen är som följande att alla spelare är tillgängliga förutom Khazeni och Agardius. Norling har alltså en del alternativ att välja på. Det blir intressant att se vilka han ställer på planen mot Kalmar FF. Känslan är dock att vi får ungefär samma startelva som senast.
--------------------------

Som ni redan vet är IFK:s trupp på Öland för uppladdningen mot KFF. Linus tog sig tiden att göra en liten intervju med mig över telefon direkt från Öland.
 
Efter lite småsnack om våren, Öland-vinden och mina egna barndomsminnen från Öland och Ekerum så kom vi till snacket om IFK:s inledning, gruppdynamiken och IFK:s supportar.
 
Ni är på Öland nu och det får väl betraktas som ett litet mini-träningsläger inför Kalmar borta. Är fokusen på träningen eller är det att få ihop gruppen? 

-Det är väl en blandning av det egentligen. Dels att få lite grästräning här eftersom planerna kring  och i Norrköping inte är tipp-topp än, men här nere är det riktigt bra. Sen som du sa att få ihop gruppen, umgås och hänga tillsammans. Vi har lite aktiviteter och sånt också eftersom vi inte hade något träningsläger i vintras. Så det blir en liten blandning av allt.
 
Vad gör ni när ni inte tränar? Vilka aktiviteter finns på schemat?
-Igår kväll hade vi lite quiz och lite "lätta" saker. Nu på eftermiddagen är det lite spa och några åker till Borgholm för att ta en kaffe eller sådär, det är lite blandat. Så det blir lite fritid också.
 
Du nämnde det, att ni inte fick något träningsläger i vintras. Det har kommit en del nyförvärv inför den här säsongen. Jag antar att det är viktigt att lära känna dom utanför träningsplanen också?
-Ja, precis. Man vet ju själv när man byter klubbar…få komma in på ett träningsläger och umgås 24/7 gör väldigt mycket för att komma in i en grupp. Så dels att vi ska lära känna dom bättre, men också att dom ska lära känna oss, den stora massan som funnits här sen innan. Det är bra - läger är alltid viktigt.
 
Om vi tar oss till vad som händer på fotbollsplanen. Inledningen är vad den är. 1 poäng på fyra matcher. Hur ser du på inledningen?
-Jaa…det tråkiga är väl att…jag måste säga att vi har gjort bra prestationer under en dålig tid med resultat. Men sen blir tråkigt och sitta och säga att vi gjort bra prestationer efter fyra matcher…det handlar om att ta poäng också. Sen är väl känslan för egen del, och för hela laget skulle jag tro…att vi just sitter på bra prestationer och att vi är på väg någonstans. Det är det lilla sista som har fattats men det gör det enklare att vi har en tro på det vi gör och att poängen är nära.
 
Blir ni stressade? Om man tänker på supportertryck och att klubbledningen och tränare har sagt att man vill vara ett topplag.
-Nä, inte mer än vanligt. Pressen lever man väl alltid med. Från supporterhåll, dom som har varit på matcherna har bara …det har bara varit kärlek istället för stress och press. Det har varit otroligt skönt på ett sätt när vi går igenom en tuffare period. Stressad? Nä, men sen vet man ju om att man måste börja att ta poäng. Svårare än så är det inte.
 
Rikard Norling har tidigare sagt att han tror på kontinuitet. Jag frågade honom efter förra matchen (Häcken) om det skruvas och hur det skruvas på taktiken och träningen. Hur upplever du det? Kör ni på som vanligt?
-Vi kör på som vanligt och har väl inte ändrat på någonting. Som sagt, prestationerna har varit till stora delar bra och då tycker jag det är dumt att börja skruva på saker. Börjar man jaga nya grejor då kan det bli kaos istället. Så vi jobbar på som vanligt och vill hitta det sista lilla för att få med oss poängen också.
 
Ni är några grabbar…om jag lyfter dig, kapten Nyman, Dagerstål som kommit tillbaka och även Jansson  m.fl. som får räknas som mer rutinerade. Hur ser du på din egen roll i laget när det går som det går nu?
-Den viktigaste delen är att vi som varit med längre  fortsätter hålla allt uppe. Under en hel säsong, oavsett om det går bra eller dåligt kommer spelare gå upp och ner i prestation, både på träning och match. Vi som har varit med måste försöka ha en god ton och hålla hoppet högt hela tiden för att få hela truppen att fortsätta tro på det. Vilket känslan är att alla gör, och det går tillbaka till att vi ändå gjort bra prestationer. Då gäller det att hålla lågan tänd och att vara en punkt som håller skenet uppe.
 
Det finns omständigheter utanför planen nu…om vi tittar på det som händer i dom egna supporterleden nu. Hur uppdaterade är klubben och ni spelare på vad som händer på Curva Nordahl?
-Ja…det är väl så mycket som har skrivits utåt egentligen (media) och inte supermycket mer än så. Vi har nära till folk, som har nära till folk på curvan, men …vet inte mer än det som står utåt.
 
Om vi stannar vid fansen. Vad jag förstod hjälpte ni till med Tifot som var en hälsning till Kristoffer innan Häcken-matchen. Det måste varit otroligt fint att komma så nära supportrarna? Jag vet också att supportrarna uppskattade den saken med.
-Mm, alltså…relationen mellan fans och spelare den här säsongen har varit grym. Vi står på en poäng efter fyra matcher, men vi har egentligen bara fått kärlek från deras håll. Vilket man inte kanske alltid ska ha heller, men det hjälper till - relationen växer sig starkare. Om dom skulle stå och skrika på oss så blir distansen större, även om dom har all rätt och skrika på oss efter vissa matcher, hehe. Det var också viktigt för oss att få se vilket arbete tifo-gruppen gör och vilket arbete dom lägger ner på det dom gör. Starten på den här säsongen har varit - världsklass. Att vi får se hur mycket tid och hur mycket pengar dom lägger på att stötta oss är jävligt viktigt för hela truppen att se. Man får nästan en själa-koppling till varandra när man kommer så nära.
 
Tack Linus. Jag ska släppa dig nu så får du göra det du ska göra nu. Tack för att du tog dig tiden. Vi hoppas på 3 poäng imorgon!
-Det är inga problem, och ja, vi ska försöka lösa det (3 poäng alltså).
 

Christian Sjöstrandchristiansjostrandnkpg@live.sechristianlejoun2022-04-25 19:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås