Inför Italien-Argentina: Svenske Romamålvakten om Italiens chanser
Stéphanie Öhrström har flera års erfarenhet av italiensk fotboll.

Inför Italien-Argentina: Svenske Romamålvakten om Italiens chanser

På måndag morgon svensk tid beger sig Bertolinis gäng till Eden Park i Auckland för att ta sig an Argentina, i det som för de båda lagen är öppningen av mästerskapet.

Argentina kvalificerade sig till sommarens mästerskap via bronsplatsen i Copa América föregående år. Detta efter att ha vänt matchen om tredjepris mot Paraguay sista kvarten med tre snabba mål. Yamila Rodríguez blev lagets bästa målskytt i turneringen med sex stycken fullträffar på lika många matcher. Palmeiras anfallare behöver komma upp i samma nivå denna sommar om Argentina, för första gången någonsin, ska lyckas ta sig förbi gruppspelet i VM. 

De båda lagen förväntas slåss om att göra gruppfavoriten Sverige sällskap till åttondelsfinalerna. Med reservation för skrällar så gör detta att premiärmatchen i allra högsta grad kommer att sätta tonen för gruppens utgång. Argentina har en historia av att vara inblandade i målglada historier men här ligger snarare en tillknäppt tillställning nära till hands då matchens betydelse riskerar att gripa tag i spelarna. 

Inför premiären tog vi ett snack med Romas målvakt Stéphanie Öhrström för att höra hur hon ser på Italiens chanser i VM. Åtta av svenskens lagkamrater i klubblaget utgör stommen i det italienska landslaget, som hon därmed har bra koll på. Öhström var lite före sin tid då hon som svensk hamnade i Italien redan 2010. Sedan dess har hon hunnit att bli mästare med såväl Bardolino som Fiorentina och Roma. 

Stéphanie berättar att hon är tillbaka i Rom efter semestern för att dra igång den nya säsongen. Målvakten framhäver hur den italienska fotbollen utvecklats under hennes år i landet.
— När jag kom hit var det väldigt amatörmässiga föreningar. Det fanns individuell kvalitet på planen men kvaliteten på organisationen var låg. De senaste fem-sex åren har det gått väldigt snabbt. Vi har bra träningsförhållanden, bra kvalitet på alla som jobbar i och omkring laget med mera. 

Trelleborgsprodukten förklarar att detta har fått henne att stanna kvar i Italien. 
— Varje år har jag sett en förbättring och det har gjort att jag velat stanna och vara med för att utveckla ligan. Det är kul att se att Serie A har blivit en attraktiv liga även för utländska spelare.

Öhrström tycker det är svårt att jämföra svensk och italiensk fotboll men ger oss ändå en hint om vad vi kan förvänta oss i sommar. 
— Svårt att säga när jag inte spelat i Sverige på länge nu men rent generellt är nog svenska lag mer fysiskt starka medan det fokuseras mycket på teknik och taktik i Italien.

Hon pratar vidare om hur hon ser på Italiens chanser under mästerskapet. 
— Italien som lag fick ett rejält lyft förra VM:et men har hamnat i en svacka igen på senaste tiden av olika anledningar. De borde dock kunna ta sig förbi gruppspelet och sen vet man aldrig vad som kan hända! Valentina Giacinti som spelar med oss har haft en väldigt bra säsong och går in i VM med bra självförtroende. Hon är en måltjuv som kan göra skillnad om hon kommer in rätt i matcherna!

Öhrström avslutar med att titta in i spåkulan.
— Även om England är skadedrabbat så tror jag att det står mellan dem och USA.

Vi tackar Stéphanie för intervjun och önskar henne stort lycka till kommande säsong!

John Johansson2023-07-22 15:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons