Inför Juventus-Malmö FF

Inför Juventus-Malmö FF

Malmö FF avslutar sin säsong i Turin, borta mot Juventus. Inget att förlora, massor att vinna.

Malmö FF ska möta Juventus i Champions League. Fyra dagar efter ett bärgat SM-guld, två timmar innan ett långt vinteruppehåll. För bortalagets del står inget annat än prestige, självkänsla och möjligen några extra bonusmiljoner på spel. Känns det lite… avslaget?

Det är lätt att bli bortskämd.

Under kvällens presskonferens bestod Malmö FF:s kommunikationsstab av fler personer än vad hela den samlade svenska journalistkåren skickat ner. Och visst, matchen kan inte leda till något svenskt avancemang, landslagstjärnan Kulusevski är nyopererad och den rådande covidsituationen är knappast inbjudande. Kanske är det förklaringen på det svalande intresset.

Men ändå… Det är lätt att bli bortskämd.

Ikväll har jag hört både Anders Christiansen och Jon Dahl Tomasson inför italienska journalister uttrycka lättnad och stolthet över den säsong som de strax ska avsluta. Unge Anel Ahmedhodzic och rutinerade Jo Inge Berget var i intervjuer med Himmelriket överens om att de tagit kliv framåt under höstens gruppspel, från att ha varit slagpåsar till att kunna störa och hota motståndare på den absoluta toppnivån.

Ingen vet när vi kommer att få en sådan här match igen efter onsdagen. Det kan bli redan nästa säsong. Men det kan också dröja tio år.  

Under kvällens öppna träning såg jag ett lag som skrattade, tävlade och jublade under uppvärmningsövningarna. De verkade må bra. Långt ifrån utmattade eller segerbakis. De verkade vara övertygade om att de har något roligt framför sig. Vid sidan av skötte Ola Toivonen om sig med egen träning.

Det slog mig då, att MFF 2021 är ett lag vi i framtiden kommer minnas tillbaka på som en minnesvärd samling himmelsblå. Trots alla skador, missade poäng och bittra besvikelser över domarmissar… Det här gänget blev till slut ett lag som vann rubbet. Trots att Juventus är i ett helt annat skede av sin säsong känns en ny 0-8-förlust i Champions League avlägsen.

Sören Rieks och Oscar Lewicki kommer att saknas imorgon. Det gör de alltid när de är borta. Men det kan också vara sista chansen på länge att få se nämnde Anel, Brorsson, Bonke, Colak i den himmelsblå tröjan. Kanske är även Jon Dahl Tomasson ersatt när 2022 drar igång?

Det handlar inte om någon meningslös match för protokollets skull på onsdagskvällen. Det är 90 minuters spel i det europeiska finrummet, en säsongsfinal Malmö FF har gjort sig förtjänta av. För att citera han som varit en framtidsman i två år:

-Det är en Champions League-match, det talar för sig självt!
 

Det är lätt att bli bortskämd. Låt oss inte gå i den fällan.

Framåt Malmö!

 

John Börén2021-12-08 00:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?